מרקל: "האתגר הכי גדול מאז מלחמת העולם"
המאבק בנגיף הקורונה וצעדי החירום מזכירים למנהיגי העולם עתות מלחמה. "זה האתגר הגדול של גרמניה מאז מלחמת העולם השנייה", אמרה אנגלה מרקל בנאום נדיר ודרמטי. "אירוע של פעם במאה שנה", הכריז ראש ממשלת אוסטרליה. טראמפ: "אויב בלתי נראה לא ינצח אותנו"
מאות מיליונים ברחבי העולם עדים לצעדים חסרי תקדים בניסיון לבלום את התפשטות נגיף קורונה. המגפה שהתפרצה בסין בסוף 2019 כבר גבתה את חייהם של יותר מ-8,700 איש ב-164 מדינות. יותר מ-212 אלף נדבקו. חלק מהמדינות הגיבו בהטלת סגר, סגירת גבולות והשבתת מוסדות חינוך, וצעדים דרסטיים אחרים שלא זכורים מאז מלחמת העולם השנייה.
"זה אירוע של פעם במאה שנה", אמר ראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון לאזרחיו, כשהודיע להם על איסור התקהלויות ואיסורי טיסות. "אף פעם לא עברנו משהו שדומה לזה", ציין ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ס בנאום בפרלמנט, שהיה כמעט ריק. "החברה שלנו, שהתרגלה לשינויים שמרחיבים את אפשרויות הידע, הבריאות והחיים, מוצאת את עצמה עכשיו במלחמה כדי להגן על כל מה שנחשב מובן מאליו".
בחלק מהמדינות משבר הקורונה מחזק את הפטריוטיות והסולידריות. אזרחים נרתמים לעזור למבוגרים, לחולים ולמי שנמצאים בבידוד. בספרד, שהטילה סגר בסוף השבוע האחרון, מריעים מדי ערב התושבים מהמרפסות לצוותים הרפואיים שעובדים מסביב לשעון. מנהיגי המדינות קוראים לאזרחים להתאחד, כמו בתקופות מלחמה, ולנצח את האויב "הבלתי נראה".
"אני רוצה שכל האמריקנים יבינו: אנחנו נלחמה נגד אויב בלתי נראה, אבל האויב הזה לא משתווה לרוח ולנחישות של העם האמריקני", כתב הערב דונלד טראמפ בטוויטר. "הוא לא יכול לגבור על המסירות של הרופאים, האחים והמדענים שלנו – ועל יכול לנצח את האהבה, הפטריוטיזם והנחישות של האזרחים שלנו. חזקים ומאוחדים, אנחנו ננצח!".
בנאום לאומה אמרה היום אנגלה מרקל שגרמניה מתמודדת עם האתגר הגדול ביותר "מאז מלחמת העולם השנייה". היא קראה לגרמנים לציית למגבלות שנועדו לבלום את התפשטות הקורונה. הקנצלרית קראה לאזרחיה לקחת חלק בעצירת המגפה. "המצב חמור. קחו את זה ברצינות. לא היה למדינה שלנו אתגר גדול כל כך, לא מאז איחוד גרמניה ולא מאז מלחמת העולם השנייה. זה תלוי מאוד בסולידריות הקולקטיבית שלנו".
למרות שמרקל מנהיגה את גרמניה כבר 15 שנה, ועברה בין השאר את המשבר הכלכלי העולמי ואת משבר הפליטים, עד הערב היא לא ניצלה את שידורי הטלוויזיה כדי לפנות ישירות לאומה הגרמנית (שלא במסגרת ברכת השנה החדשה). "אני באמת מאמינה שאנחנו יכולים להצליח במשימה הזאת, אם כל האזרחים יבינו באמת את המטלות שלהם".
בימים האחרונים סגרה גרמניה את בתי הספר, חנויות רבות ואתרים ציבוריים. היא לא נקטה צעדים דרסטיים כמו איטליה, ספרד, צרפת ובלגיה, ובחרה שלא לדרוש מאזרחיה להישאר בבתים. למרות החשש מהנגיף הגרמנים ממשיכים לצאת למפגשים חברתיים, וחלקם גם משתתפים ב"מסיבות קורונה".
מרקל אמרה שהיא מבינה כמה קשה להטיל מגבלות על האזרחים, וציינה שהחלטות שכאלה מעולם לא התקבלו בקלות במדינות דמוקרטיות – ושמדובר בצעדים זמניים בלבד. "הן הכרחיות כדי להציל חיים", אמרה הקנצלרית.
גרמניה סגרה ביום שלישי את הגבולות היבשתיים שלה. אתמול הודיע משרד הפנים הגרמני על מגבלות גם בעניין הטיסות והספינות שמגיעות לגרמניה: נוסעים שיגיעו מאיטליה, ספרד, צרפת, אוסטריה, שווייץ, דנמרק ולוקסמבורג יצטרכו להוכיח שסיבת הנסיעה שלהם לגרמניה דחופה, אחרת לא יקבלו אישור להיכנס למדינה.
הנאום ההיסטורי של מרקל מגיע אחרי נאום דומה של נשיא צרפת עמנואל מקרון. גם מקרון, שהטיל סגר ודרש מאזרחיו להישאר בבתים במשך שבועיים לפחות, השווה את המאבק בקורונה לתקופת מלחמה. "אני יודע שמה שאני דורש מכם חסר תקדים, אבל הנסיבות דורשות את זה. אנחנו במלחמה. אנחנו לא נלחמים בצבא אחר או במדינה אחרת, אבל האויב נמצא כאן. בלתי נראה".
בצרפת מתו עד כה 264 בני אדם מהקורונה, ויותר מ-9,000 נדבקו. בגרמניה יש יותר מ-8,000 חולים ו-28 מתים (שיעור נמוך יחסית). "יש לנו מערכת בריאות מצוינת", אמרה מרקל, והודתה לרופאים ולצוותים הרפואיים.
במכון רוברט קוך לבריאות הציבור העריכו שאם הגרמנים לא ימנעו ממגע מספר הנדבקים עלול להגיע ל-10 מיליון בתוך חודשיים או שלושה. במכון העריכו אתמול בזהירות שמשבר הקורונה העולמי יסתיים בתוך כשנתיים, אחרי שבין 60 ל-70 אחוז מאוכלוסיית העולם תידבק בנגיף, תחלים ותפתח חסינות.