שיירת המתים באיטליה: "תישארו בבית, בקרוב לא נוכל לטפל בכם"
הטרגדיה בארץ המגף: בתמונות מברגמו נראים כלי רכב צבאיים מפנים ארונות מבית עלמין שאזל בו המקום. נשיא לומברדיה: "כל יציאה לרחוב מסוכנת". צעדים משפטיים נגד 40 אלף שהפרו הסגר, בהם חולה קורונה שיצא לקניות. חשד: רבים מתים בבתי אבות בלי שאובחנו כנשאים. וגם: סיפור ההצלחה של "גראונד זירו" האיטלקי – אין נדבקים חדשים
משבר הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
- 475 מתים באיטליה: שיא מתחילת ההתפרצות
- שר הבריאות התמוטט: "קרסתי מרוב עבודה"
- הקורונה תרדוף את טראמפ עד לבחירות
- יפן: מת נשא קורונה שיצא לפאבים להפיץ את הנגיף
אמש דיווחה איטליה על מספר המתים הגבוה ביותר מהנגיף ביום אחד בתחומיה מאז תחילת ההתפרצות – 475. עוד דיווחה על 4,207 נדבקים חדשים. בסך הכול הגיע מספר המתים באיטליה ל-2,978 בני אדם ומספר הנדבקים ל-35,713.
בלומברדיה, החבל שספג את המכה הקשה ביותר בהתפרצות הקורונה, פנה אתמול מושל המחוז אטיליו פונטנה אל התושבים בתחינה נואשת: "למרבה הצער מספר הנדבקים לא יורד, הוא ממשיך להיות גבוה. עוד מעט לא נוכל עוד לטפל במי שחולה. תישארו בבית". הוא איים בנקיטת צעדים חריפים יותר: "חברים, כרגע אני אומר את הדברים בצורה מנומסת, אבל עוד קצת ולא תהיה ברירה אלא לשנות את הטון, כי אם זה לא הולך בטוב צריך להיות קצת יותר אגרסיביים. כל יציאה מהבית היא סכנה לכם ולאחרים".
אף שרוב מוחלט של האיטלקים מכבד את הוראות ההסגר שמתקיים מאז 9 במרץ, ושבמסגרתו אסור להם לצאת מהבית למעט לצרכים דחופים, אתמול דיווח משרד הפנים האיטלקי כי בין 17-11 במרץ נאלצו הרשויות לנקוט צעדים משפטיים נגד יותר מ-40,000 איש שהפרו את ההסגר.
באחד המקרים, בסיציליה, תפסה המשטרה אדם שנדבק בנגיף וחלה עורך קניות. כעת נפתח נגדו תיק פלילי והוא עשוי להישלח לעד 12 שנות מאסר. בצפון איטליה נעצר גבר שעבר ניתוח פלסטי באפו – ולא דיווח קודם לכן לצוות הרפואי שיש לו תסמינים המזוהים עם נגיף הקורונה. בהמשך התברר כי נדבק.
18 מתים ביום במוסד הסיעודי
הבוקר אמר ראש ממשלת איטליה ג'וזפה קונטה לעיתון "קוריירה דלה סרה" כי תקופת ההסגר שעליה החליטה איטליה תוארך. במסגרת הצעדים הקודמים שעליהם החליטה הממשלה נקבע כי עד 3 באפריל יש להסתגר בבתים למעט יציאות לעבודה במקומות חיוניים ולביצוע מטלות דחופות, ועד 25 במרץ יש לסגור את רוב בתי העסק, החלטה שממנה הוחרגו בתי מרקחת ובתי עסק המוכרים מזון. כעת אומר קונטה כי אין ברירה אלא להאריך את תוקף ההחלטות הללו.
לאיש אין ספק כי היום יחצה מספר המתים הרשמי באיטליה את רף ה-3,000, אבל החשד הוא שבפועל מספר הקורבנות גבוה בהרבה. באיטליה מדווחים על עלייה במספר המתים בבתי אבות ובמוסדות סיעודיים, ולפי גורמים שם מדי יום מתים בהם עשרות בני אדם מבלי שתיערך בדיקה שבה יתברר אם נדבקו בנגיף.
לפי התקנות באיטליה, רק מי שאושפזו בבתי החולים עם תסמינים חמורים המזוהים עם הנגיף עוברים בדיקת קורונה, אבל גורמים ברשויות, אחים ואחיות ובני משפחה מדווחים כי באזורים שנפגעו קשה מכול מהנגיף חלה עלייה במספר המתים במוסדות הסיעודיים – והמתים בהם אינם נכללים בחישובים של מספרי המתים והנדבקים של נגיף הקורונה.
אמיליאנו טנצי, מנהל "קרמונה סולידלה", מוסד סיעודי בעיר קרמונה, הזהיר אתמול כי המוסדות הסיעודיים ניצבים בחזית המשבר אך אינם זוכים לסיוע הולם. לדבריו, מאז 2 במרץ חלה עלייה חריגה במספר המתים במוסדות האלה, אך אין דרך לדעת בוודאות אם נגיף הקורונה הוא הסיבה לה. הוא סירב לספק מספרים מדויקים, אך סיפר שביום אחד בלבד בשבוע שעבר נרשמו במוסד שלו 18 מקרי מוות של מטופלים שסבלו מקושי בנשימה – תסמין המזוהה עם נגיף הקורונה.
למבקשים להתנחם במעט חדשות טובות – יש גם סיפורי הצלחה. ביממה האחרונה מובא בעולם סיפרה של העיירה ווֹ אאוגנאו, כ-50 קילומטרים מוונציה, שם הצליחו הרשויות לעצור את התפשטות הקורונה הודות להחלטתן לבדוק את כל התושבים – בלי יוצא מהכלל – יותר מפעם אחת.
בעיירה, שבה גרים כ-3,300 תושבים, נרשם ב-21 בפברואר מקרה המוות הראשון מהנגיף באירופה – של גבר בן 77. העיר הושמה אז בהסגר – והרשויות הוציאו לדרך מבצע בדיקות ענקי. כל מי שהתגלה כנשא הוכנס מיד לבידוד, ובבדיקות שנערכו שבועיים אחר כך ירד שיעור הנדבקים מ-3% ל-0.25%. כעת אין שם מקרי הידבקות חדשים כלל.