שתף קטע נבחר

 

נשיאת העליון: למה לא לכנס היום את הכנסת? זו שעת חירום

על רקע המחאה הגוברת נגד יו"ר הכנסת אדלשטיין נערך דיון על צעדי הפיקוח של שב"כ במאבק בקורונה. הנשיא חיות תהתה מדוע אין המליאה מתכנסת כדי לקדם פיקוח על הממשלה. נציגת הכנסת: יו"ר הכנסת לא מכניס זאת לסדר היום

בית המשפט העליון תוהה מדוע מליאת הכנסת טרם כונסה לפיקוח על הוראת השעה החריגה שמאפשרת חדירת שב"כ לפרטיות. "אפשר לכנס עוד היום את מליאת הכנסת ולמנות ועדות? זה שעת חירום", שאלו היום (ה') נשיאת העליון אסתר חיות והשופט חנן מלצר את נציגת הייעוץ המשפטי של הכנסת.

 

אסתר חיות (צילום: מוטי קמחי)
אסתר חיות(צילום: מוטי קמחי)

 

"עקרונית כן", השיבה הנציגה, עו"ד אביטל סומפולינסקי, וחיות הקשתה: "למה כל דבר צריך דרך עתירות? אי אפשר להפעיל שיקול דעת? זה עניין לא פשוט התקנות".

 

הנשיאה חיות שאלה: "האם אפשר להרכיב את ועדת חוץ וביטחון ולפתור את עניין הפיקוח הפרלמנטרי על השב"כ"?

 

עו"ד סומפולינסקי השיבה: "משפטית אפשר לכנס היום את המליאה ולאשר את הרכב חו"ב, זה במישור המשפטי. במישור המעשי, יו"ר הכנסת לא מכניס את הנושא לסדר היום אז זה לא מתאפשר". לדבריה, לאחר בדיקה, מתברר שכדי לכנס את מליאת הכנסת שלא בימים הקבועים (שני עד רביעי), יש לקבל את אישור הכנסת או הוועדה המסדרת. לכן לא ניתן לכנס את המליאה במועד מוקדם יותר כדי להקים את הוועדה המסדרת.

 

יולי אדלשטיין (צילום: ערוץ הכנסת )
יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. "אי אפשר להפעיל שיקול דעת?"(צילום: ערוץ הכנסת )

הדיון עסק בעתירה שהוגשה לבג"ץ נגד אישור תקנות החירום לשבועיים המאפשרות לשב"כ לסייע למשרד הבריאות לקבל, לאסוף ולעבד מידע טכנולוגי על חולי קורונה ומי שבא איתם במגע בשבועיים שקדמו לאבחונם. הדיון מול הרכב שכולל את הנשיאה חיות, השופט מלצר והשופט נועם סולברג, נערך תוך הגבלה של 30 איש באולם. בשלב מסוים נכנסו נציגי השב"כ והמשטרה לדיון-ביניים במעמד צד אחד, ונציגי התקשורת הוצאו זמנית.

 

עו"ד שחר בן מאיר שהגיש את העתירה, אמר בדיון כי "התקנות לשעת חירום היו מוכנות בראשון בבוקר. בשני פוזרה הכנסת וכך גם ועדת חוץ ובטחון שצריכה לאשר אותן. לכן אין פיקוח פרלמנטרי על מה שאושר. נכנסו לתוקף תקנות לשעת חירום, שמאפשרות לשב"כ לעקוב אחרי אזרחים ולפגוע בפרטיות שלהם, והכנסת לא יכולה לדון ולאשר את זה. זה מצב שחוטא למה שמטיפים לנו: סולדריות חברתית בעת חירום.

 

ראש השב"כ לשעבר על הנחיות החירום    (צילום: אורי דוידוביץ)

ראש השב"כ לשעבר על הנחיות החירום    (צילום: אורי דוידוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"אני מציע שתי אפשרויות", פירט בן מאיר, "אחת, צו זמני שימנע מהמדינה לעשות שימוש באמצעים של השב"כ עד אשר תוקם ועדת חוץ ובטחון. שתיים, להורות על כינוס מליאת הכנסת באופן מיידי לצורך הקמת ועדת חוץ ובטחון".

 

דן יקיר מהאגודה לזכויות האזרח אמר: "הרחבה של בטחון לאומי במצבנו היא בעיה. תקנות לשעת חירום גוברות על הכל. אין בית משפט שיפקח. לשב"כ יש טכנולוגיה מאוד מתקדמת, וזה לא רק איכון. יש פוטנציאל חמור לפגיעה באזרחים".

 

נציג הממשלה, עו"ד ראובן אידלמן מהפרקליטות, טען כי הדחיפות באישור התקנות נבעה מהצורך "לאתר מהר מי בא במגע עם חולים כדי להכניס לבידוד מי שהיה במגע איתו. פרסום של מסלול לא עוזר בהכרח, כי לא בטוח שאנשים קוראים. בהתחלה רצינו דרך המשטרה. לא לערב את השב"כ. אף אחד לא רצה את זה. גם לא השב"כ".

 

לעניין ביטול הביקורת השיפוטית, טוענת המדינה כי "פנייה לבית המשפט בעניינם של עשרות רבות (ובעתיד ככל הנראה מאות) אנשים מדי יום, ולחברות תקשורת רבות, לא תאפשר למשרד הבריאות את קבלת הנתונים במהירות הנדרשת כדי למנוע את התפשטות נגיף הקורונה".

 

מליאת הכנסת שכונסה אתמול ננעלה בתוך דקות ספורות על-ידי היו"ר יולי אדלשטיין מהליכוד, בצעד שזכה לביקורת חריפה ביותר, עד כדי "קץ הדמוקרטיה", בטענה שהוא אינו מאפשר המשך פעילות בכנסת בשל העובדה שלליכוד אין רוב לנוכח תוצאות הבחירות. אדלשטיין הסביר כי הוא ממתין להסכמות על הרכב הוועדה המסדרת, וכי יכנס את המליאה בתחילת השבוע הבא, כפי שקבע היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נשיאת העליון אסתר חיות
צילום: רויטרס
מומלצים