שתף קטע נבחר

 
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

השיבה הביתה: מאחורי הקלעים של החזרת הישראלים ארצה

אחרי המבצע המוצלח להחזרת הישראלים מפרו, בכירי משרד החוץ מספרים על הדילמות קשות: תחינות ההורים, משפחות בסכנת קריעה וניצולת שואה שביקשה לחגוג את ליל הסדר. מאילו מדינות עדיין מתקשים להחזיר ישראלים? ומה עושים עם 23 הישראלים שבכל זאת נתקעו בפרו?

 

הישראלים מפרו נוחתים בארץ    (צילום: נדב אבס )

הישראלים מפרו נוחתים בארץ    (צילום: נדב אבס )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בזמן שבישראל לומדים לחיות מחדש עם צמצום חופש התנועה וההגבלות החדשות - מאות ישראלים ברחבי העולם מנסים בכל דרך אפשרית לחזור לארץ.

 

"אנחנו לא יכולים לדעת מה יוליד יום ואם נידרש להחזיר לארץ ישראלים נוספים מחו"ל", אמרה סמנכ"ל משרד החוץ לנושאים קונסולריים, סטלה ראפ. "ישראל היא המדינה המובילה בעולם בקידוש הערך של ערבות הדדית. ראינו את זה במפולת השלגים ורעידת האדמה בנפאל, ועכשיו בפרו, במבצע החזרתם של 1,100 הישראלים לארץ. המאסות הגדולות הם שיקבעו איך המדינה תנהג וזו החלטה בסופו של דבר של ראש הממשלה, אבל כיוון שאין כל ביטחון אנו קוראים לכל אזרח באשר הוא, כל עוד יש טיסות קום ותעלה על המטוס אם בכוונתך לחזור לישראל".

 

 אינפו קורונה בישראל תמונת מצב ()
 

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

ראפ וסגנה אייל סיסו, ראש החטיבה הקונסולרית, מרכזים את הטיפול באלפי הישראלים שנותרו בחו"ל בגלל משבר הקורונה. החטיבה הקונסולרית בצוותא עם חדר המצב של משרד החוץ עבדו בימים האחרונים מסביב לשעון כדי לארגן רכבת אווירית של מטוסי אל-על שהחזירה 1,100 ישראלים מפרו. במקביל הם גם ניהלו את המגעים עם ההורים שהגיעו לעיתים לצעקות, בכי ותחינות להחזרת ילדיהם ארצה. יש לציין כי גם שר החוץ ישראל כץ סייע בנושא לאחר ששוחח עם שר החוץ הפרואני.

 

עדכונים אחרונים

מיום שני: צמצום בתנועת הרכבות

הממשלה אישרה בלילה את התקנות לשעת חירום: המדריך להגבלות החדשות, המסמך המלא

מתחילת החודש: 540 אלף מובטלים חדשים נוספו

23 ישראלים עדיין תקועים בפרו: "התעלמו מאיתנו"

סגר בקליפורניה, יום שני ללא נדבקים בסין

יש לכם מה לספר לנו על הקורונה? מידע שטרם נחשף? סרטונים או תמונות? כתבו למייל האדום?

 

אבל הבעיה לא מתחילה ונגמרת בפרו. החטיבה מוצפת באינספור פניות של אזרחים ישראלים וזרים שבשל הוראות הכניסה המחמירות לישראל - מצאו את עצמם קרועים. זוגות של ישראלים וזרים שאחד מהם לא יכול להיכנס לארץ וגם ילדים שלא יכולים להתאחד עם הוריהם. 

 

"מאוד מרשים להיווכח שבעת מצוקה כולם מחפשים את דרכם הביתה לישראל", אמרה ראפ. "כולם זה כולל יהודים וישראלים שחיים בחו"ל הרבה שנים. החל מהשבוע החמירו מאוד את נוהלי הכניסה לישראל, אבל עד אז הנהירה היתה המונית ומאות רבות הגיעו לארץ. אנחנו מוצפים במאות פניות ובקשות לאישורים חריגים, לדוגמא ניצולת שואה יהודייה משוויץ שכל משפחתה בארץ ורצתה להגיע לליל הסדר. אתה לא יכול להגיד לה לא.

 

"אנחנו נקרעים במקרים הומניטריים קשים, אנו ועמיתנו ברשות האוכלוסין עובדים איתם בשיתוף פעולה מלא ומבקשים בשבילם אישורים. משפחות שנקרעות בין אבא ישראלי לאמא זרה והילדים לא נרשמו כישראלים. הישראלים תמיד חושבים שיש זמן ולא משלימים את הרישום עד שמתרחשת הרעה. במקרים הומניטריים כאלה אתה לא קורע משפחות".

 

חולי הקורונה בישראל

כבר יותר משבוע שמשרד החוץ מפציר בישראלים בחו"ל שכל מי שמתכנן לחזור ארצה, יקדים ויזמין את טיסותיו כי הטיסות מתבטלות בכל העולם. "חלק מהאזרחים הישראלים שמעו בעצתנו ועלו על טיסות כולל קונקשנים מוזרים ומחירים מאוד יקרים וחלק ישבו והמתינו עד לרגע האחרון ואולי הרגע שאחרי האחרון", אומרת ראפ. נכון לעכשיו, 34 חברות תעופה עדיין ממשיכות לנחות בנתב"ג אבל הטיסות הולכות ומתמעטות.

 

ישראלים שחזרו מפרו (צילום: יאיר שגיא)
השיבה מפרו(צילום: יאיר שגיא)

ישראלים שחזרו מפרו (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

ישראלים שחזרו מפרו (צילום: יאיר שגיא)
(צילום: יאיר שגיא)

משרד החוץ פרסם הודעה מיוחדת לישראלים: "משבר הקורונה ונוכחות מטיילים רבים בחו"ל הביאו להיקף פניות טלפוניות חריג, לשגרירויות ישראל בעולם ולמטה משרד החוץ בירושלים, ולצערנו זמן ההמתנה ארוך מהרגיל. על מנת לרכז את המידע, העמדנו לרשות האזרחים והמטיילים אפשרות להעביר מידע באמצעות שאלון כאן. נתונים אלה ישמשו את משרד החוץ והשגרירויות לטובת ריכוז המידע וההמלצות למטיילים המעוניינים לשוב לישראל. המטיילים השוהים כעת בחו"ל ומעוניינים להעביר את המידע למשרד החוץ מוזמנים להזין את פרטיהם בשאלון שבקישור. לתשומת ליבכם, ניתן להזין מטייל ישראלי פעם אחת בלבד".

 

מחפשים פתרונות למי שנשאר מאחור

מפרו כאמור מבצע החזרה הושלם בהצלחה כמעט מלאה. "ברגע שהבנו שלימה סגורה, החלטנו להוציא טיסות חילוץ למטיילים ישראלים", מספר סיסו, "בכל פעם הוספנו עוד מטוס. פתחנו קישור לכל המטיילים ולאט לאט מילאנו את כל המקומות במטוס. במקביל היה מבצע נוסף להעברת המטיילים מקוסקו ללימה. השגרירות עשתה עבודה מדהימה, שלושה אנשים שעבדו מסביב לשעון, דאגו לאוטובוסים, לאוכל ולכך שהסגר לא יוחל עלינו כי הפרואנים רצו לסגור את השדה - הם לחצו שנסיים כמה שיותר מהר ואיימו לסגור את הטיסות".

אייל סיסו, ראש החטיבה הקונסולרית במשרד החוץ (צילום: משרד החוץ)
אייל סיסו, ראש החטיבה הקונסולרית במשרד החוץ(צילום: משרד החוץ)

 

יש לציין כי המחלץ חיליק מגנוס הוא שדאג בתיאום עם השגרירות להעביר את הישראלים בשלושה אוטובוסים מקוסקו ללימה בליווי משטרתי. מגנוס פועל עכשיו לארגן מטוס שיאסוף את המטיילים הישראלים מקוסטה ריקה וקולומביה. עד כה נרשמו רק 60 ישראלים, ומגנוס מנסה לגייס תורמים ופילנתרופים שיסייעו בנושא. עוד יש לציין כי חלק מההורים של המטיילים שנותרו בפרו לא יכולים לעמוד במחיר כרטיס הטיסה, וחלקם איבד את מקום עבודתם. ההורים העלו קמפיין גיוס באתר giveback להשבת המטיילים במטוס מיוחד: https://giveback.co.il/project/56736.

 

 

ש

מפת הקורונה
 

23 ישראלים בכל זאת נשארו מאחור. "היה מספר של ישראלים שנרשמו ולצערנו לא הצליחו לעלות. היו ישראלים שנדחפו והצליחו לעלות לטיסה מבלי שנרשמו וזה פגע באחרים", אומר סיסו. כעת במשרד החוץ מחפשים פתרונות יצירתיים כדי להביאם ארצה בטיסות מיוחדות. "פנינו למספר מדינות באירופה במיוחד וביקשנו לדעת אם הן מוציאות טיסות חילוץ. יש היתכנות לזה. אנחנו בקשר עם משרדי החוץ של גרמניה, צרפת וצ'כיה וארה"ב ואנחנו מפעילים את כל הקשרים הטובים שלנו כדי לנסות למצוא מוצא. כך למשל משרד החוץ הגרמני מתעתד להוציא טיסה לחלץ גרמנים מהרפובליקה הדומיניקנית מפונטה קאנה – יש לנו כמה ישראלים שם וביקשנו להקצות להם מקום במטוס", הוסיפה ראפ.

 

סטלה ראפ  ()
"כל עוד יש טיסות ארצה, קומו ותעלו עליהן". סטלה ראפ

 

 

 

הבעיות המרכזיות שנותרו

1. הודו – כ-3,000 ישראלים שוהים כעת במדינה. מספר חברות ישראליות, כולל אל על, ארקיע ואמסלם טורס, מנסות להעמיד טיסות מסחריות בתשלום. אל על ככל הנראה תוציא שני מטוסים: אחד בשבת ואחד ביום ראשון. אייר אינדיה שולחת שתי טיסות. אמסלם טורס מנסה להביא עוד מטוסים. בארקיע שוקלים להוציא טיסה לגואה. משרד החוץ פתח סקר חדש ו-900 ישראלים כבר נרשמו.

 

מחר, יום ראשון, יוטל עוצר כללי של יום אחד בהודו. השמיים במדינה ייסגרו למשך שבוע בין ה-22 ל-29 במרץ. ישראלים שלא יספיקו לצאת עד אז ייאלצו להישאר בהודו. בשל בלבול רב ותקנות שונות בין מדינה למדינה, בהודו היו מספר גסטהאוסים שסירבו להשאיר ישראלים. השגרירות הישראלית בהודו פועלת בנושא ומאתרת בתי מלון וגסטהאוסים בדלהי ומובאי שיאפשרו כניסת ישראלים ובהם יוכלו לשהות בזמן העוצר. בנוסף, פועלת השגרירות לסייע לקבוצת ישראלים הנמצאת בקאסול לצאת מהמקום לדלהי. גם בסרי לנקה יש כמה מאות ישראלים שאינם מצליחים לצאת וגם שם צפוי עוצר.

 

תחבורה ציבורית בזמן משבר הקורונה

 

2. ארגנטינה - המדינה נסגרה החל מיום חמישי. קרוב ל-300 ישראלים נרשמו כבר בבקשה לחזור ארצה, ההערכה היא כי יש כמה מאות ישראלים נוספים.

 

3. מקסיקו - כמה מאות ישראלים נמצאים במדינה ההולכת ונסגרת, רובם בקנקון.

 

  (צילום: AP)
הודו. בדרך לעוצר מלא(צילום: AP)

 

4. איטליה - המדינה מוכת הקורונה נמצאת בעוצר מלא. כמה עשרות ישראלים עדיין נמצאים שם ואינם יכולים לצאת מבתיהם. רובם סטודנטים לרפואה, ישנו קושי רב לחלצם.

 

5. מזרח אירופה - ריכוזים גדולים של ישראלים, בעיקר סטודנטים. השבוע התקבל אישור לפתיחת השמיים לטיסות מיוחדות - שתיים יצאו מאוקראינה, שתיים ממולדובה, סלובניה ורומניה. חברת ישראייר הסכימה לשלוח מטוס לליטא, אבל רק 30 סטודנטים לרפואה נרשמו והטיסה בוטלה. השגרירות מנסה להעביר 23 סטודנטים לבלארוס משם תצא טיסה לישראל. ברוסיה ישנו חשש לעצירת טיסות.

 

נגיף קורונה נאפולי איטליה  (צילום: EPA)
קושי רב לחלץ ישראלים מאיטליה(צילום: EPA)

6. עוד מדינות עם ריכוז ישראלים המבקשים לחזור - ברזיל (300 ישראלים), ניו זילנד (100), אוסטרליה (200), נפאל (עשרות). ראפ מצביעה גם על לחץ כבד ליציאה לישראל מצרפת ומניו יורק.

 

ואם זה לא מספיק – חרף הפצרות משרד החוץ – הממשלה לא הסכימה להחריג את עובדי המשרד מהתקנות לשעת חירום ו-70% מעובדי המשרד יצאו לחופשה. זה יפגע בכל האגפים כולל באגף הקונסולרי שמתוך 30 עובדים – רק 10% ימשיכו לעבוד ולהושיט סיוע לישראלים.


פורסם לראשונה 20/03/2020 21:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
ישראליות שחזרו מפרו
צילום: יאיר שגיא
מומלצים