"שכר מלא גם על ימי בידוד": במקביל לקורונה, הרופאים נאבקים גם באוצר
מזה כשבועיים שהרופאים מנסים להגיע עם משרד האוצר להבנות שיובילו להסכם קיבוצי. על הפרק: תשלום מלא על ימי בידוד שנכפים עליהם, וסידור עבודה שמתאים יותר למצב החירום ומונע סגירת מחלקות שלמות מחשש להדבקה בקורונה. האוצר: המו"מ בשלבים מתקדמים
המשא ומתן בין הרופאים למשרד האוצר צפוי להתחדש הערב (שבת). הרופאים מעוניינים לחתום על הסכם קיבוצי שיסדיר את עניין השכר שהם יקבלו במהלך ימי בידוד שנכפים עליהם בשל מגע עם חולי קורונה. במשרד האוצר מתכוונים להוריד את ימי הבידוד ממכסת ימי המחלה, אך הרופאים דורשים לקבל שכר מלא על אותם ימים בהם הם נאלצים שוהים בבידוד.
התפשטות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
מד"א יקים עוד מתחמי "היבדק וסע" ברחבי הארץ
אין סוף לטרגדיה: עוד 793 מתו באיטליה
אריה בן ה-88 מת מקורונה: "היה אדם חזק"
ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה וממלא מקום יו"ר הסתדרות הרופאים בישראל, אמר כי הצוותים שנכנסו לבידוד בית בשל מגע עם חולה מאומת נפגעים בשכרם. "השכר מורכב מ-40% שכר בסיס והיתר הוא בונוסים מתורנויות וכוננויות", הסביר פלדמן. "למה רופא שהיה במגע עם חולה קורונה במסגרת העבודה שלו צריך לשבת בבית ולהפסיד על זה כסף? לא יכול להיות שיש יחס זהה בעניין בין הצוותים הרפואיים ליתר האזרחים שמקבלים ימי מחלה ומפסידים משכרם".
יו"ר ארגון רופאי המדינה הדגיש כי הם דורשים מהאוצר שרופאים שמושבתים בשל מגע עם חולה קורונה ימשיכו לקבל את השכר שקיבלו שלושה חודשים אחורה, ובמידה שחלו אז ייחשב הדבר לתאונת עבודה. לדבריו, במשרד הבריאות תומכים בכך, אך משרד האוצר לא מקדם את ההסכם. "במשרד האוצר לא מדברים איתנו, אומרים שזה מסובך ומורכב וצריך לחשוב על זה"", אמר ד"ר פלדמן שציין כמובן כי המערכת נמצאת במצב חירום.
נושא חשוב נוסף במו"מ עוסק בסידור עבודה לשעת חירום. "צריך לעבוד בצוותים אורגניים מופרדים", הסביר ד"ר פלדמן", "הצוותים צריכים להיות מורכבים מרופאים, אחים ואחיות וכוח עזר שלא נפגשים אחד עם השני, כך שאם צוות נדבק, אז יש צוות נוסף שיכול להמשיך לתת מענה ולא כולם נכנסים לבידוד בית".
כבר ב-8 במרץ הגיש יו"ר ארגון רופאי המדינה מכתב המבקש הסכם קיבוצי בין הממשלה לצוותים הרפואיים בעת חירום זו. "אם לא נחתום על ההסכם יהיו עוד ועוד צוותים שיושבתו ולא יוכלו לסייע במשבר הלאומי שאנחנו מצויים בו", נמסר מהארגון.
בשבוע האחרון עובדי רפואה נכנסו בזה אחר זה לבידוד בית וחלקם אף נדבקו בנגיף קורונה. הדבר הביא לסגירתם של מחלקות שלמות והשבתה של צוותים שנאלצו להיכנס לבידוד בית. אתמול, לדוגמה, דווח כי תשעה אנשי צוות במיון של בית החולים רמב"ם בחיפה נשלחו לבידוד לאחר שנחשפו לאדם שהתברר בדיעבד שהיה חולה קורונה.
בין התשעה שנשלחו לבידוד, רופא אחד, 4 אחים ואחיות, שני טכנאי רנטגן ושני אנשי שינוע. כך גם בהלל יפה - חמישה אנשי צוות במחלקה פנימית בבית החולים, שהוגדרה לחולים עם תחלואה נשימתית, נדרשו להיכנס לבידוד לאחר שסייעו לטיפול בחולה שאובחנה בדיעבד כחיובית לקורונה.
כ-3030 אנשי רפואה נמצאים בבידוד בית ולפחות 42 מהם אומתו כחולי קורונה. בבית החולים איכילוב שלושה רופאים חלו בקורונה ו-200 אנשי צוות נכנסו לבידוד בית, בבית החולים קפלן יותר מ-50 אנשי צוות נכנסו לבידוד בית, בהם מחלקה פנימית שלמה, ובבית החולים וולפסון נסגרה מחלקה פנימית בשל חשד שאחד מהרופאים נדבק.
כדי למנוע הדבקה של צוותים שלמים, בבתי חולים רבים שוקלים להתחיל לעבוד במתכונת שעות של משמרות 12 שעות, כך שצוותים יעבדו במרוכז או בבוקר או בלילה ויהיו במגע מינימלי.
ד"ר ריי ביטון, יו"ר ארגון הרפואים המתמחים "מרשם", אמרה כי "בזמנים קשים כאלה המחויבות שלנו למקצוע ולחולים רק מתחדדת, בשביל זה בחרנו במקצוע הרופאה, אין מסורים מאיתנו, כך תמיד נהיה ועל כך גאוותנו". יחד עם זאת, ד"ר ביטון טוענת שההסכם הקיבוצי כפי שהוא צפוי להיחתם לא מכבד את הרופאים. "זה מעורר בעיקר תחושות קשות של חוסר אמון", אמרה. "אם לא מתכוונים לשפר את התנאים שלנו אחרי שנים של שחיקה ועומסים, אז בטח שלא יזיקו, המעבר לחירום, נכון ככל שיהיה למצבנו, נכפה עלינו. "כפי שמערכת הבריאות מצפה מאיתנו לעמוד באתגרים המורכבים גם בשגרה, ובמיוחד בעת הזו, כך ראוי שיבינו שאנחנו מצפים למינימום הנדרש עבורנו. ברגע שיחסי הגומלין הללו מופרים, שידעו שההפרה הזו תהיה דו צדדית".
ד"ר ביטון טוענת שהרופאים צריכים לקבל גם פיצוי על שמרטפות לילדים, על נסיעות במידה שלא תתאפשר תחבורה ציבורית, אישור תקני מתמחים זמניים לקבועים ולמנוע החלטה של משמרות 12 שעות מנוחה, 12 שעות עבודה - אלא עם הפסקה של 24 שעות לכל הפחות בין משמרת של 12 שעות לזו שאחריה.
ד"ר ארנון אפק יו"ר איגוד מנהלי בתי החולים, הוסיף כי ההסכם חשוב וצריך שייחתם מהר ככל שניתן. "זה ממש קריטי לנו", אמר, "צריך לייצר הסכם עבודה שייתן לזה מענה שיבטיח לאנשים שהם לא ייפגעו בשכרם ושיהיו מוגנים". לדבריו, המצב כעת מחייב מודל העסקה שונה והוא משוכנע שמשרד האוצר והבריאות, יחד עם ההסתדרות הרופאים, ימצאו את הפתרון למודל עבודה שמתאים לשעת חירום זו.
ממשרד האוצר נמסר הערב כי המשא ומתן נמצא בשלבים מתקדמים.