10,000 בדיקות? "צריך שלוש משמרות, לא מאשרים"
ראש הממשלה בנימין נתניהו הציב יעד שאפתני, אבל במעבדות מציירים תמונה מורכבת בהרבה: "זו לא בקשה ריאלית, בכל שעה וחצי מטפלים ב-20 דגימות בלבד". בבתי החולים שוקלים: מעבר למשמרות של 12 שעות כדי למנוע הידבקות אנשי צוות
ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר אמש (שבת) כי הוא פועל להגדלת מספר הבדיקות בישראל ל-10,000 בדיקות ביום, ובמשרד הבריאות מאשרים את דבריו ומציינים כי במהלך השבוע צפויים להיבדק 3,000 אזרחים. בשבוע הבא יעלה המספר ל-5,000 בדיקות ובעוד כשבועיים – 10,000. מנגד, במעבדות אומרים שהדבר כמעט בלתי-אפשרי ללא מתן תגבור משמעותי למשמרות עובדי המעבדות.
באשר לדברי נתניהו בריאיונות לערוצי הטלוויזיה על בדיקות דם שיבדקו הימצאות נוגדנים לנגיף בדם, אמרו במשרד הבריאות שהבדיקות ימשיכו בצורה הנוכחית – באמצעות מטושים. עם זאת, ציינו כי בדיקות הדם יכולות להתווסף למאמץ. "זה לא יזיק", אמרו במשרד.
ואולם, עובדי המעבדות פחות אופטימיים. ל' עובדת במעבדה שמטפלת בבדיקות קורונה במרכז הארץ ועוסקת בתחום כבר 13 שנה. "עובדי המעבדות רוצים לסייע למשבר הלאומי, אך במצב הנוכחי 10,000 בדיקות זו לא בקשה ריאלית. לפי תקנות הבטיחות אסור לפתוח יותר מ-30 בקבוקים בבת אחת, כך שבכל שעה וחצי מטפלים ב-20 דגימות בלבד. כדי להרחיב את הבדיקות צריך עוד משמרות", היא אמרה אתמול.
היא סיפרה שבמחצית מהמעבדות עובדים רק במשמרות בוקר, ובמחצית השנייה עובדים בשתי משמרות עד השעה 23:00 בלילה. "צריך לפעול בשלוש משמרות, אך משרד הבריאות לא מאשר את זה", היא אמרה. "המעבדות כמו יתר מערכת הבריאות במצב קשה. אנשים נשארים כי אכפת להם".
גם אסתר אדמון, יו"ר הסתדרות הביו-כימאים והמיקרוביולוגים הצטרפה לדבריה של ל'. "כל אחד זורק מספרים", היא אמרה. "לפני שבוע נתניהו דיבר על 3,000 בדיקות ועכשיו הוא אומר 10,000. בנט אפילו אומר 30 אלף. בשמונה שעות עבודה ב-21 מעבדות אי אפשר להגיע למספרים כאלה".
היא הוסיפה כי אף שצוותי מד"א אספו 3,000 דגימות, רבות ימתינו להיום, בעקבות חוסר בציוד ובמשמרות לעובדי המעבדות. "הדגימות הגיעו ב-20:00 בערב למעבדות וחלקן ייבדקו רק בבוקר. בזמן הזה כבר יכלו לקבל תשובות אם היו עובדים במשמרות גם בלילה", אמרה. לדבריה, רק אם המעבדות יעבדו 24 שעות יוכלו לעמוד ביעד של 10,000 בדיקות ביום. "צריך להיערך מבחינת ציוד ולהוסיף כוח אדם. אם נעבוד במתכונת מלאה – נצליח", אמרה אדמון.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "משרד הבריאות עושה אלפי בדיקות ביום. נגיע ל-3,000 בדיקות בשבוע הקרוב ובהמשך נגביר את הקצב. עובדי מערכת הבריאות עושים עבודה מסורה 24/7 למען הבריאות של כולנו".
על-פי נתוני משרד הבריאות, בימים אלה שוהים 3,030 עובדי רפואה בבידוד בית, מהם 42 עובדים שחלו בנגיף, במסגרות הרפואה ומחוצה להן. בשבוע האחרון עובדי רפואה נכנסו בזה אחר זה לבידוד בית. הדבר הביא בין היתר לסגירתן של מחלקות שלמות או להחלפת כל הצוות המאייש את המחלקה.
כדי למנוע הדבקה של צוותים שלמים, בבתי חולים רבים שוקלים להתחיל לעבוד במתכונת שעות של משמרות 12 שעות, כך שצוותים יעבדו במרוכז או בבוקר או בלילה ויהיו במגע מינימלי. חלק מבתי החולים כבר החלו לפעול במתכונת הזו.
לפי שעה עומד מניין חולי הקורונה בישראל על 883 בני אדם, בהם 15 במצב קשה. על-פי נתוני משרד הבריאות, 36 בני אדם החלימו מהנגיף. שלשום נפטר אריה אבן, ניצול שואה בן 88 מירושלים. מדובר במקרה המוות הראשון מהנגיף בישראל. אבן הובא למנוחות הלילה בשעה 00:30 בבית העלמין הר המנוחות בגבעת שאול שבירושלים.
ולמרות הזינוק הדרמטי במספר החולים, רבים התעלמו מהנחיות משרד הבריאות והממשלה, ויצאו לרחובות ולחופי הים. בעקבות כך, קראו במשרד הבריאות לאזרחים להישאר בבית והזהירו מהחמרת הצעדים. "אם הציבור לא ייענה להנחיות – לא יהיה מנוס", אמרו במשרד.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס אמש בראיונות במהדורות הטלוויזיה להפרת ההנחיות והזהיר כי "שיעור המוות יכול להגיע בישראל לרבבות אנשים מתים". לדבריו, "זה לא ספין, לא גחמה. זו המציאות. הצלחנו להיות במצב טוב יותר ממדינות אחרות כי סגרנו את הגבולות ובלמנו את התחלואה".
לצד זאת, בהנחיית נתניהו, מרכזי הקניות הפתוחים יישארו פתוחים בשלב זה, והחלטה זו תיבחן מחדש בעוד שלושה ימים. חנות שלא תעמוד בהוראות משרד הבריאות תיסגר בצו. הוראות משרד הבריאות קובעות כי ארבעה אנשים יכולים לעמוד בתור בכל קופה וכי יש לשמור על מרחק של שני מטרים בין אדם לאדם.
במקביל, בית החולים לניאדו בנתניה עדכן כי אשת צוות במיון בית החולים נדבקה בנגיף. בבית החולים ציינו כי היא נדבקה במסגרת התפרצות קהילתית במקום מגוריה ולא בבית החולים. עוד ציינו כי היא שהתה בבית החולים לאחרונה ביום שני האחרון ואנשי הצוות שבאו עמה במגע נכנסו לבידוד.
בבית משפט השלום בבאר שבע הוסיפו כי שתי עובדות במדור הפלילי אובחנו כחולות בנגיף. הן נכנסו לבידוד ביום שלישי האחרון. כל העובדים שבאו עמה במגע נכנסו לבידוד גם כן.
ביישוב קריית יערים אובחן אדם נוסף כחולה בנגיף הקורונה. הוא שהה סמוך לאדם אחר שאובחן כחולה בנגיף והחליט להיכנס לבידוד על דעת עצמו. מניין הנדבקים ביישוב עומד על 25 בני אדם.
במשטרה ערכו פעולות אכיפה לאורך סוף השבוע בבתי עסק ובבתי מבודדים, וכן פיזרו קהל בפארקים וחופי הים. "מרבית התושבים ובתי העסק הקפידו על קיום ההוראות", אמרו במשטרה. עד יום שישי רשמו השוטרים 17 דוחות בעקבות הפרות חריגות של ההוראות. במקביל, נפתחו 117 תיקים פליליים הקשורים להפרת הבידוד.
בעולם חצה מספר חולי הקורונה את רף ה-300 אלף. סין עדיין עומדת בראש רשימת החולים, אולם המצב באיטליה קשה מאוד ואם קצב ההדבקה בארץ המגף יימשך – מספר החולים שם יעבור את זה שבסין באמצע השבוע. עד כה מתו ברחבי העולם כמעט 13 אלף בני אדם מהנגיף שהתפרץ בחודש דצמבר בסין. קצב התמותה הופך מדאיג והוא עומד על יותר מ-4%.
לפי שעה, המדינות שבהן מספר הנדבקים הוא הגבוה ביותר הן סין, איטליה, ספרד, ארצות הברית, גרמניה, איראן, צרפת, דרום קוריאה, שווייץ, בריטניה, הולנד, אוסטריה, בלגיה, נורבגיה, שבדיה, דנמרק, פורטוגל, מלזיה, קנדה, אוסטרליה, ברזיל ויפן. בכל אחת מהמדינות הללו עומד מספר החולים על יותר מאלף.