שתף קטע נבחר

 

דיוני מעצר בעידן הקורונה: שיחות וידאו מתוך מתקני כליאה

בימים בהם בתי המשפט פועלים במסגרת מצומצמת ותחת מגבלות שונות, מתקיימים דיוני המעצר וגם ועדות השחרורים במתכונת שונה הכוללת בין היתר שיחות וידאו שבהן העצור אינו נוכח בבית המשפט. ראש חטיבת הכליאה בשב"ס: "יש לנו עמדות וידאו בתוך מתקני הכליאה, הן עוברות חיטוי באופן שוטף והכל נעשה בתיאום מול בית המשפט"

 

דיוני מעצר מרחוק בימי הקורונה (צילום: דוברות שב
דיוני מעצר מרחוק בימי הקורונה(צילום: דוברות שב"ס)

 

בתי המשפט ממשיכים לפעול במתכונת מצומצמת בשל הנחיות משרד הבריאות, והיום (ראשון) חתם שר המשפטים אמיר אוחנה על תקנות המאריכות את מצב החירום עד אמצע אפריל. דיונים רבים בוטלו כבר בשבוע שעבר והמגמה ממשיכה גם השבוע. חרף ההנחיות, דיוני מעצרי ימים (העוסקים בחשודים) ומעצרי ימים עד תום ההליכים (העוסקים בנאשמים) ממשיכים להתקיים בגלל הדחיפות, אך במתכונת שונה.

בשגרה, דיוני מעצרים מתקיימים מול שופט בנוכחות העצור. כך השופט יכול להתרשם ממצבו של אדם שנשללה חירותו באופן ישיר ולקבוע האם להאריך את מעצרו או לשחררו. אלא שכבר בשבוע שעבר החלו להתקיים דיוני מעצרים רבים מרחוק. כלומר השופט נמצא באולם, עם סנגורו של החשוד ונציג המשטרה או הפרקליטות, ואילו החשוד מאזין לדיון בשיחה טלפונית כשהוא נמצא במתקן שב"ס, ולא מובא לבית המשפט. בנוסף, החלו דיונים בהם העצור יושב במתקן הכליאה וצופה בדיון באמצעות וידאו.

 

המורכבות בטיפול בעצורים במסגרת הנחיות החירום היא רבה. בדיון מעצר שהתקיים ביום שישי, הסביר נציג המשטרה: "אנחנו בוררים בפינצטה כל תיק שמגיע בימים אלו. כל עצור עובר אישור של סנ"צ ופרקליטות, והבקשות מוגשות תוך התחשבות במצב".

 

תת גונדר איילה חיים, ראש חטיבת הכליאה בשב"ס התייחסה לתפקוד תחת ההנחיות: "התקנות בחירום מדברות על דיוני מעצרים שיתקיימו. לא נכללים בתקנות הקראות כתבי אישום, דיוני הוכחות ומתן גזרי דין. בשב"ס אנחנו נערכים לקיים את הארכות מעצר בתוך מתקני הכליאה. אנחנו בתיאום מלא מול הנהלת בתי המשפט".

תת גונדר איילה חיים ראש חטיבת הכליאה בשרות בתי הסוהר (צילום: דוברות שב
תת גונדר איילה חיים (צילום: דוברות שב"ס)

 

ערן לאו (צילום: קובי סופר)
עו"ד ערן ראו(צילום: קובי סופר)

כיצד זה עובד? חיים הסבירה: "אנחנו מקבלים רשימה של כלל העצורים ומבצעים את כל התיאום בין האולמות למתקני הכליאה. באולם יושב השופט, התובע וסנגורו של הנאשם/חשוד. במתקן הכליאה אנחנו מביאים את העצור למקום מיועד שיצרנו לקיום הדיון ואנחנו מאפשרים לו לקיים קשר טלפוני עם הסנגור טרם הדיון, במהלכו ובסיומו. אנשי יחידת נחשון מתווכים מול מתקני הכליאה מהאולם. בנוסף, יש לנו 50 עמדות של שיחות וידאו שהעצור רואה בהן את הדיון".

 

חיים ציינה גם את השמירה על סטריליות והחיטוי במתקני הכליאה: "העמדות עוברות חיטוי באופן שוטף. באגפי שב"ס אין ביקורים בשבת ומינון הפעילויות פחת בצורה משמעותית כך שאין מגע עם החוץ. אנחנו עושים הכל כדי למנוע התפשטות של הנגיף.

 

עורך הדין ערן ראו, הסביר כיצד נראה ההליך מנקודת מבטו של העצור: "הדיונים הם די איטיים, צריך ששב"ס ידאג לקשר עם העצור אם מדובר בשיחת וידאו. זה לא תמיד עובד ללא תקלות. בוועדת שחרורים שנערכה לעצור בכלא מעשיהו, חיכינו 20 דקות עד ששידור הווידאו עימו הסתדר. הדיונים הקוליים הם בעיתיים, כששופט לא רואה את הנאשם יש לזה פחות אפקטיביות וקשה לשופטים להתרשם ממצבו".

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות שב"ס
דיון מעצר מעצרים מרחוק כלא בית סוהר מתקני כליאה בעקבות נגיף הקורונה וירוס קורונה ישראל
צילום: דוברות שב"ס
מומלצים