ההונגרים קונים נשק ומתכוננים לכאוס
כמו בארה"ב, גם בהונגריה ובצ'כיה חנויות הנשק מדווחות על זינוק במכירות. מחוץ לחנות שמוכרת אקדחים ללא רישיון נערכים למהומות בעקבות הקורונה: "אם עכשיו רבים על נייר טואלט, מה יקרה אחר כך?". ר"מ הונגריה מקדם מצב חירום ללא הגבלה, מתנגדיו חוששים שהוא מנצל את הנגיף כדי לחסל את הדמוקרטיה
פטר רושטאש מחכה בתור ארוך מחוץ לחנות נשק בבודפשט. כמו הונגרים אחרים, גם הוא הגיע לחנות בגלל נגיף הקורונה. פטר, בן 33 ואב לילדים, חושש שהמגפה תגרום לאנשים רבים לחשוף את הצד האפל שלהם - ולא לוקח סיכונים. "זה אמצעי זהירות", אומר רושטאש. "אני מעדיף לצחוק אחר כך ולא למצוא את עצמי עם מקל של מטאטא באמצע קרב".
כמו בארה"ב, גם בהונגריה יותר ויותר אזרחים קונים נשק בשבועות האחרונים. הם חוששים שנגיף הקורונה יגרום לכאוס, אלימות ועבירות על החוק. חוקי הנשק במזרח אירופה נוקשים, כמו בשאר היבשת, אך בהונגריה ובצ'כיה אפשר לרכוש חלק מסוגי הנשק הקל גם ללא רישיון.
איגוד יצרני הנשק בצ'כיה הודיע שבעלי החנויות מדווחים על ביקוש גבוה ועלייה דו ספרתית בשיעור המכירות. כ-300 אלף איש מחזיקים ברישיון נשק במזרח צ'כיה ובהונגריה. בכל מדינה חיים כ-10 מיליון תושבים.
"אנחנו מוכרים פי 5 מהממוצע לחודש מרץ", אומר גאבור ואס, הבעלים של שלוש חנויות שמוכרות אקדחים בבודפשט. "אם היו לנו עוד כלי נשק עם כדורי גומי היינו מוכרים פי 15, אבל הם נגמרו". בחנות הקטנה שאליה הגיע פטר אפשר היה לראות בשבוע שעבר תור ארוך של הונגרים, מכל שכבות האוכלוסייה.
רושטאש חושש שמחסור במוצרי יסוד יוביל לאלימות ברחובות – למרות שהממשלה מתעקשת שזה לא יקרה. הוא מפקפק. "אם אנשים רבים עכשיו על נייר טואלט, מה הם יעשו אחר כך? ברגע שלחנויות נגמרת הסחורה אנשים ייקחו מה שהם צריכים. המשטרה בקושי יכולה להתמודד עם כל גניבה קטנה. אני לא מתכנן לרצוח אף אחד, אבל זה מרגיע להחזיק נשק בבית".
גאבור ואס מודה שנשק קל שנרכש ללא רשיון עלול להוות סכנה גדולה, אם יגיע לידיים הלא נכונות. עם זאת הוא טוען שגם אקדחי גז מדמיע יכולים להיות קטלניים מטווח קרוב, ומוסיף: "אנשים השתגעו. הם 'בולעים' את כל מה שלא צריך בשבילו רשיון. אקדחי גז מדמיע, אקדחים שיורים כדורי גומי, אפילו חץ וקשת – שיכולים לפגוע בך בצורה קשה".
בהונגריה דווח עד כה על 167 חולי קורונה ושבעה מתים, אבל ראש הממשלה ויקטור אורבן אמר היום שככל הנראה המספרים גבוהים ממה שדווח.
בתוך כך, בימים האחרונים מביעים גורמים ליברליים באירופה ובעולם דאגה מהצעדים שנוקטת ממשלת הונגריה בהנהגת אורבן בצל משבר הקורונה. ממשלתו של אורבן מעוניינת להאריך את מצב החירום שהוכרז, ושאמור להסתיים ב-11 במרץ, כך שימשיך להתקיים ללא הגבלת זמן. אורבן מואשם זה עשור בשחיקת הדמוקרטיה בהונגריה ובנקיטת צעדים אוטוריטריים, ומתנגדיו חוששים שכעת הוא מנצל את משבר הקורונה כדי לגרוף לעצמו ולאנשיו עוד סמכויות שיחלישו את האופוזיציה.
הפרלמנט ההונגרי ידון היום בהצעת חוק שתיתן לממשלה סמכויות מיוחדות, בכלל זה הסמכות לשלוט מתוקף צו כל עוד הממשלה חושבת שיש צורך בכך – בשל המגפה. לפי הצעת החוק גם ייקבעו עונשי מאסר של עד חמש שנים למי שיורשעו בהפצת מידע כוזב על המגפה ועד שמונה שנים למי שיפגע במאמצים להיאבק בנגיף. מפלגות האופוזיציה וארגוני זכויות אדם חוששים שזה ניסיון לדכא את חופש הביטוי בשם המלחמה בקורונה.