עשרות מנהלי מחלקות ומרפאות דורשים להחליף את מנכ"ל משרד הבריאות
במכתב שעליו חתומים עשרות רופאים בכירים, הם דורשים להעמיד רופא בעל הבנה קלינית בראש מערכת הבריאות. הם מאשימים: "קולנו לא נשמע, האזרחים לא יצאו לרחובות על הרס מערכת הבריאות הציבורית ויום הדין הגיע"
ברקע התפשטות הנגיף קורונה, חתמו הערב (יום ב') עשרות מנהלי מחלקות ומרפאות על דרישה להחליף את מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב.
לעיון במכתב וברשימת החותמים - לחצו כאן
מנכ"ל מצוין או "דיקטטור": האיש שמנווט את משבר הקורונה
החותמים על הדרישה פנו ל"מנהיגי מדינת ישראל" וכתבו: "בימים טרופים אלו העוברים על העולם ועל מדינת ישראל בפרט, אנו, רופאים בכירים, מנהלי מחלקות ויחידות במערכת הבריאות, חייבים להשמיע את קולנו. בדרמה הקשה המתחוללת עכשיו - מתבהרת לעין כל חשיבותה העליונה של מערכת בריאות חזקה ויציבה, ומכם נדרש להבין את המשמעות הקריטית של החנק המתמיד שכפיתם על המערכת הבריאות הציבורית במשך שנים.
"מערכת הבריאות של מדינת ישראל מעולם לא עמדה בראש סדר העדפות הלאומי של הממשלה. בשנות עבודתנו הזדעזענו קשות בכל פעם שהוטל קיצוץ תקציבי, או לא פחות חמור, לא הוקצה התקציב המתאים לבתי החולים. התרענו חדשות לבקרים כי המחיר של החנק התקציבי המתמשך שנים רבות יתבטא בתחלואה גוברת ובחיי אדם".
מנהלי המחלקות והמרפאות האשימו: "קולנו לא נשמע, האזרחים לא יצאו לרחובות על הרס מערכת הבריאות הציבורית ויום הדין הגיע. איך קרה שאומת הסטארט-אפ הגיעה למצב שאנחנו בתחתית בהוצאה הלאומית לבריאות, במספר מיטות אשפוז כלליות ובמקום (OECD) רשימת המדינות המפותחות השלישי לפני האחרון במיטות טיפול נמרץ לאלף תושבים, ומנתוני משרד הבריאות עצמו עולה כי המצב בפריפריה חמור שבעתיים מאשר בערים הגדולות? הכתובת הייתה על הקיר, רק היו שבחרו במודע ובכוונת מכוון להתעלם ממנה.
"בימים אלה מתקבלות החלטות התלושות מהמציאות הקלינית בשטח ו/או מתעכבות החלטות חיוניות. הנהגת המערכה כשלה במדיניות הקריטריונים לבדיקת קורונה. חולים בקהילה ובבתי החולים, כולל חולים בדלקות ריאה, כולל אנשי צוות רפואי בכל הארץ, לא נבדקו כלל במשך שבועות. רבים בצוות הרפואי נשלחים לקרב ללא כלי הנשק המתאימים. לצערנו עדיין לא נפל האסימון. ההגנה על בריאות הצוותים הרפואיים היא חלקית, לא מספקת ובמקומות רבים לא קיימת כלל. היא מעמידה בסכנה את יכולתנו לנצח במערכה. הפסקת פעילות אלקטיבית מתאחרת, ואף קשה להאמין, אמורה להמשך בבתי החולים הפרטיים?".
החותמים הדגישו כי "בשעת המבחן הגורלית אנו משלמים מחיר כבד", ודרשו את הצעדים הבאים: "1. בראש מערכת הבריאות יעמוד איש מקצוע, רופא בעל הבנה קלינית והכרות קרובה עם הטיפול הרפואי בשטח. תחתיו יפעל צוות מורחב של אנשי מקצוע כולל קלינאים בכירים, שיגבש המלצות שאינן מבוססות על דעת יחיד. חיוני לשלב קלינאים ואנשי שטח בצמרת גיבוש ההמלצות והמדיניות.
"2. הגורם המתכלל שיוביל את משבר הקורונה ויהיה אחראי על התאום בין הגופים השונים, גם הוא יכלול קלינאים בכירים המכירים היטב את המציאות ברחבי המדינה. העמדת בטיחות אנשי הצוותים הרפואיים בראש סדר העדיפויות מילוי מידיי של החוסרים, החל ממסכות איכותיות, מגני עיניים, חומרי חיטוי ועד למכונות הנשמה, והבטחה בלתי חוזרת שלא ייפגעו שכרם וזכויותיהם.
"3. בחלוף המשבר הנוכחי בעוד זמן לא ידוע, העמדת מערכת הבריאות הציבורית בסדר עדיפות תקציבי כך שלא תמשיך לרעוב, להצטמק, להיחנק ולהידרדר ברמתה וביכולתה המקצועית. כך קורה מול עינינו כבר שנים רבות".
לסיום מכתבתם כתבו מנהלי המחלקות והמרפאות: "הסירו דאגה מליבכם, איננו מבקשים מחיאות כפיים, כולנו נמשיך לעבוד יחד רופאים וצוות סיעודי, תוך סיכון עצמי שלנו ושל המשפחות שלנו. רק מבקשים אנו, לא להפקיר עכשיו ולא לשכוח בעתיד את ההזנחה של מערכת הבריאות הציבורית בעשורים האחרונים. בכבוד רב, מהול בדאגה, מחאה, ותקווה לשינוי".
"התפקיד לא דורש 20 שנה לימודי רפואה"
פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל בית החולים איכילוב ולשעבר מנכ"ל משרד הבריאות, אמר בתגובה לדרישות להחליף את בר סימן טוב: "אנחנו באמצע אירוע מורכב מאוד לכל העולם - כל כך מורכב וכל כך קשה הטיפול באירוע הזה. זה לא דורש 20 שנה לימודי רפואה, זה דורש ניהול ואיזון בין הבריאות לחיים האמיתיים".
פרופ' גמזו הוסיף: "נכון היו צריכים לעשות יותר בדיקות אבל אנשים כבר שכחו- כשבר סימן טוב סגר את סין ואת איטליה כולם קפצו עליו 'מה הוא עושה' שהוא הורס את התיירות והתעופה.
"באובססיה שבדיעבד הייתה נכונה סגרו את איטליה וספרד וצרפת ואוסטריה וכל אירופה וכולם רצו להרוג אותם וכך גם לגבי ארה"ב ובסוף התברר שעשו דבר נכון. כך גם לגבי האלפים בבידוד - זה היה הדבר הנכון לעשות".