הערכה: "בג"ץ אדלשטיין" מקטין את הסיכוי לממשלת אחדות
סירובו של יו"ר הכנסת לנקוב במועד כינוס המליאה כדי לדון בבחירה להחלפתו האפשרית ופסיקת בג"ץ הנחרצת בנושא רק העמיקו את הקרע בין שתי המפלגות הגדולות. בכחול לבן נחושים להשלים את המהלך להחלפת אדלשטיין
ממשלת האחדות הולכת ומתרחקת? אחרי סירובו של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין לנקוב במועד לכינוס המליאה כדי לדון בבחירה לתפקיד ופסיקת בג"ץ שהורתה לו לקיים את הדיון עד יום רביעי, מעריכים בכירים בליכוד ובכחול לבן כי האפשרות להתקרב להסכם חתום בין הצדדים הפכה לנמוכה.
לעיון בפסיקת בג"ץ המלאה - לחצו כאן
בליכוד זעמו על כחול לבן שהליך החלפת היו"ר לא עצר חרף האיומים לחיסול סיכויי האחדות. מנגד, בכחול לבן זועמים על כך שבחסות הרוח הגבית שמעניק ראש הממשלה בנימין נתניהו למהלך, אדלשטיין ושרים בליכוד נותנים את ידם לרמיסת בג"ץ וטוענים כי מדובר בניסיון הפיכה.
אדלשטיין אמנם לא הודיע כיצד בכוונתו לנהוג בעקבות פסיקת בג"ץ הנחרצת בעניינו. בסביבתו אמרו כי הוא טרם גיבש החלטה בנושא, אולם הודעתו הערב על כך שהתערבות בג"ץ תישא "אופי פוליטי דומיננטי מובהק" הוסיפה ליחסים הטעונים ממילא בין הצדדים.
גורמים פוליטיים בכירים אמרו כי הנתק בין שתי המפלגות הגדולות נמשך מאז יום חמישי שעבר, ובכחול לבן נחושים להשלים את מהלך החלפת אדלשטיין בכל מקרה.
בימין אמרו כי תגובתו של אדלשטיין לבג"ץ התקבלה בסיפוק רב בקרב גורמים בליכוד ובמפלגות אחרות בגוש שסברו שיו"ר הכנסת צריך לסרב לבג"ץ.
עוד לפני תגובתו של אדלשטיין ופסיקת בג"ץ, קראו שרים בימין - בהם יריב לוין (הליכוד) ובצלאל סמוטריץ' (ימינה) - שלא להיענות לדרישת בג"ץ ולא לציית לה.
לעומתם, גורמים אחרים בימין ובכללם השרים לשעבר איילת שקד (ימינה) וגדעון סער (הליכוד) וכן השר גלעד ארדן (הליכוד), ביקרו את הניסיון של בג"ץ להתערב בהליך הפרלמנטרי, אך הוסיפו כי את פסיקות בג"ץ יש לכבד ואין להפר אותן.
בליכוד אמרו אחרי תשובת אדלשטיין לבג"ץ כי "יושב ראש הכנסת בא תמיד מהמחנה של ראש הממשלה. אם כחול לבן רוצים להחליף את יושב ראש הכנסת, שיקימו ממשלה וימנו את היבא יזבק. בני גנץ, די לתרגילים ובוא לאחדות".
יו"ר כחול לבן בני גנץ תקף את ראש הממשלה: "נתניהו, למה אתה שותק לנוכח המתקפה חסרת הרסן על בג"ץ מצד שרים בממשלתך?".
נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות, המשנה לנשיאה השופט חנן מלצר והשופטים עוזי פוגלמן, יצחק עמית וניל הנדל הכריעו פה אחד כי אדלשטיין צריך לכנס את המליאה כדי לדון בבחירת יו"ר הכנסת בהקדם האפשרי - ולא יאוחר מיום רביעי.
בפסק הדין, שאותו כתבה הנשיאה חיות, נמתחה ביקורת על אדלשטיין: "הסירוב הנמשך לאפשר הצבעה במליאת הכנסת על בחירתו של יו"ר קבוע לכנסת, חותר תחת יסודות התהליך הדמוקרטי. הוא פוגע במובהק במעמדה של הכנסת כרשות עצמאית וכן בתהליך המעבר השלטוני וככל שנוקפים הימים מאז השבעת הכנסת ה-23 ,מקבלים הדברים משנה תוקף. על כן, אין מנוס מן המסקנה".
השופטים ציינו כי "בנסיבות שנוצרו מדובר באחד מאותם מקרים חריגים שבהם נדרשת התערבותו של בית משפט זה על מנת למנוע פגיעה בשיטת המשטר הפרלמנטרית שלנו".