סגר גם בבריטניה, רה"מ ג'ונסון: "חייבים להישאר בבית"
אחרי שבריטים רבים לא שמעו להנחיות, והעדיפו לצאת לבלות בפארקים, הודיע בוריס ג'ונסון בנאום לאומה: סוגרים כמעט את כל החנויות, אסור להתקהל, מותר לצאת להתעמל פעם ביום. קצב ההדבקה גדול, החשש: תוך שבוע או שבועיים תמצא עצמה בריטניה במצב של איטליה. הגבלות חדשות גם בצרפת
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הכריז אמש (שני) על הקשחה דרמטית של ההגבלות המוטלות על אזרחי הממלכה במסגרת המאבק בנגיף הקורונה. בנאום לאומה הודיע ג'ונסון על סגירת רוב החנויות ועל איסור התקהלויות של יותר משני אנשים שאינם גרים באותו הבית. ההגבלות שעליהן הכריז הן הגבלות שכמותן לא זכורות בבריטניה בימי שלום.
משבר הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
- המורדים: יוצאים לטיולים ולמסיבות קורונה
- האישה שהדביקה שליש מהחולים במדינה אחת
- אין הלוויות: הקורונה משנה את מנהגי האבל
- האם הדמוקרטיות צריכות ללמוד מסין?
הצעדים החדשים שנוקטת בריטניה דומים יותר לאלה שנקטו בשבועיים האחרונים איטליה, ספרד וצרפת, ובכך זונחת למעשה ממשלת בריטניה את הגישה המתירנית יותר שנקטה עד כה במסגרת הטיפול בהתפשטות הנגיף. הממשלה בלונדון השתהתה במשך ימים ארוכים בהכרזה על סגירת מקומות בילוי ועל מניעת התקהלויות גדולות, למרות האזהרות כי בינתיים היא מאפשרת בכך לנגיף הבלתי נראה לעבור מאדם לאדם וכי תגלה זאת רק כשיהיה מאוחר מדי.
בריטניה סגרה כבר לפני ימים את בתי הספר, הפאבים והמסעדות וקראה לאנשים להישאר בבית, אבל בעוד רבים מהתושבים שמעו להנחיות – לא מעטים הפרו אותן. בסוף השבוע יצאו בריטים רבים לבלות בפארקים ובנקודות מפגש אחרות, מעשה שעורר תדהמה בקרב גורמים ברשויות. בצל הדאגה ממקרי ההידבקות ההולכים ומתרבים גברו בימים האחרונים הקריאות לממשלה להדק את ההגבלות ולהגביר את האכיפה שלהן.
"החל מהערב אני חייב לתת לעם הבריטי הנחיה פשוטה מאוד – אתם חייבים להישאר בבית", אמר ג'ונסון בנאום שנשא בטלוויזיה, ושהחליף הפעם את מסיבת העיתונאים היומית שלו. הוא הציג רשימה מצומצמת של סיבות שבגינן יוּתר לבריטים לצאת מהבית, בכלל זה קניית מצרכים חיוניים, פגישות רפואיות והתעמלות פעם אחת ביום. לעבודה הם יורשו לצאת רק במקרים חיוניים בהחלט.
ראש הממשלה הודיע כי מעתה הבריטים נדרשים להימנע ממפגש עם בני משפחה או חברים שאינם גרים איתם באותו הבית, וכי אם יפרו את ההוראה – הם יסתכנו בקנס. במסגרת הצעדים שעליהם הכריז תסגור בריטניה גם חנויות בגדים, ספריות, מגרשי משחקים, מתקני כושר ציבוריים ובתי תפילה, ולמשטרה יותר לפזר בכוח התקהלויות. גם חתונות והטבלות ייאסרו, אבל הלוויות יוכלו להמשיך להתקיים. לפארקים יהיה מותר לצאת רק כדי להתעמל.
ג'ונסון הצהיר כי ההנחיות החדשות ייבחנו מחדש בעוד שלושה שבועות, וייתכן שאז הן ירוככו. "בלי מאמץ לאומי אדיר לעצור את התפשטות הנגיף, יגיע רגע שבו שום שירות בריאות בעולם לא יוכל אולי להתמודד איתו, משום שלא יהיו די מכונות הנשמה, די מיטות טיפול נמרץ, די רופאים ואחיות", הזהיר ג'ונסון.
השר תקף את הבריטים "האנוכיים"
שר הבריאות מאט הנקוק הביע השבוע תסכול מכך שבריטים רבים אינם שומעים להנחיות, והזהיר כי הממשלה תשקול להטיל סגר כללי על המדינה אם הציבור ימשיך שלא לכבד את ההוראות ויוסיף להתקהל. את אלה שאינם שומעים להנחיות הרשמיות לשמור על מרחק של שני מטרים זה מזה כינה "אנשים אנוכיים מאוד".
כמעט 6,000 נדבקים בנגיף כבר אובחנו בבריטניה, וביממה האחרונה נוספו עוד 54 בני אדם למניין המתים בה, והוא הגיע ל-335. מספר מקרי ההידבקות החדשים גדל בקצב אקספוננציאלי, ועובדת זו מעוררת חשש שבתוך שבוע או שבועיים תידרדר בריטניה למצב איום ונורא כמו זה שהגיעה אליו איטליה.
באיטליה אמנם נרשמה אתמול ירידה נוספת במספר המתים היומי – אולי סימן לכך שהסגר שהוטל על התושבים מתחיל סוף סוף לתת את אותותיו – אבל גם אתמול המחיר ששילמה ארץ המגף בלתי נתפס: 602 בני אדם הצטרפו ביממה החולפת למניין המתים, ובכך הגיע המניין הכללי באיטליה ל-6,077. ביום ראשון עמד מספר המתים החדשים על 651 ובשבת על 793. גם במספר הנדבקים החדשים באיטליה חלה ירידה: ביממה החולפת אובחנו 4,790 נשאים חדשים, לעומת 5,560 ביממה שלפניה. מספר הנדבקים הכללי באיטליה עומד כעת על 63,928.
כך או כך, ראש ארגון הבריאות העולמי, טדרוס גברייסוס, הזהיר אמש כי בראייה עולמית מגפת הקורונה צוברת תאוצה, וקרא למדינות ה-G20 לפעול יחד כדי להגביר את הייצור של ציוד מגן הנחוץ לצוותי הרפואה. מספר הנדבקים בקורונה ברחבי העולם הגיע כבר ליותר מ-360 אלף ומספר המתים ליותר מ-15 אלף.
בספרד מתו ביממה החולפת עוד 462 בני אדם, ומספר המתים הכללי שם עומד כבר על 2,182 איש ואישה. ספרד היא מוקד ההתפרצות השני בחומרתו באירופה, והיא מתקרבת בצעדי ענק לאסון בממדים של איטליה.
הקורונה משנה חיים – עוד כתבות:
- האנשים שלא יכולים לשטוף ידיים
- עשירי העולם נוהרים למטוסים הפרטיים
- כל כך מעט נדבקים: מה קורה ברוסיה?
- מה תעשה המגפה למלחמות בעולם?
כמה ממוקדי ההתפרצות החמורים ביותר בספרד הם בתי אבות ומוסדות סיעודיים, עובדה מדאיגה ביותר בהתחשב בכך שאנשים מבוגרים נמצאים בסיכון גבוה במיוחד לסבול מסיבוכי הנגיף ולמות ממנו. יותר מ-100 ממקרי המוות בספרד נרשמו בבתי אבות ובמוסדות סיעודיים. 17 מטופלים מתו מנגיף הקורונה במוסד סיעודי אחד, מונטה ארמוסו, במדריד, ותובעים כבר פתחו בחקירה בניסיון להבין מה אירע שם. כמעט 400 אלף בני אדם מתגוררים בבתי אבות ברחבי ספרד, וכולם הושמו בהסגר והם אינם יכולים לפגוש כעת את בני משפחותיהם.
אמש הודיעו גם הרשויות בצרפת כי יש חשד ש-20 דיירים בבית אבות במזרח המדינה מתו מהנגיף. כעת בודקים אם אכן נדבקו בו לפני שמתו. צרפת עדכנה אמש כי ביממה האחרונה מתו בתחומיה עוד 186 בני אדם מהנגיף, ובכך עלה מספר המתים בשטחה ל-860, גידול של 28%.
ראש הממשלה אדואר פיליפ עדכן כי הסגר-למעשה שהטילה הממשלה עשוי להימשך עוד שבועות – וכי ההגבלות יוחרפו כעת עוד יותר. פיליפ הכריז כי החל מהיום (שלישי) יותר לאזרחים לצאת להתעמל רק פעם אחת ביום, במרחק של עד קילומטר מביתם, וכי הלוויות יוכלו להתקיים בהשתתפות של עד 20 איש בלבד. שווקים המתנהלים באוויר הפתוח ייסגרו.