שתף קטע נבחר

 
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

ראש שירותי בריאות הציבור: "ייתכנו כמה גלי התפרצויות של הנגיף"

בריאיון לאולפן ynet אמרה פרופ' סיגל סדצקי כי בשלב זה מספר החולים בארץ נמצא בשליטה - אך הבהירה: "אם לא נעשה את הפעולות הנדרשות, נהיה בעוד שבועיים במצב לא טוב". על הקריאות להחליף את המנכ"ל משה בר סימן טוב: "הוא עושה עבודה פנטסטית"

 

ראש שירותי בריאות הציבור בריאיון לאולפן ynet    (צילום: אורי דוידוביץ, חגי דקל)

ראש שירותי בריאות הציבור בריאיון לאולפן ynet    (צילום: אורי דוידוביץ, חגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' סיגל סדצקי, אמרה הבוקר (שלישי) בריאיון לאולפן ynet כי במשרד הבריאות "לוקחים בחשבון שייתכנו כמה גלי התפרצויות" של נגיף הקורונה. לדבריה, בשלב זה מספר החולים בארץ נמצא בשליטה - אולם "רק בידוד יכול לעזור לנו פה", הבהירה.

 

התפשטות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

עלה ל-1,656 מספר הנדבקים בנגיף בישראל

מצבם של 31 מהחולים בארץ קשה, 49 חולים החלימו

הממשלה תאשר היום החמרה דרמטית בהגבלות התנועה, בהן: איסור יציאה מהבית למעט יציאה לעבודה, קניית מזון או תרופות

המדינה לבג"ץ: "לבטל את הצו שהוצא נגד השימוש באמצעי איכון ע"י המשטרה"

בנט הנחה לקלוט כ-260 ישראלים שישובו מאיטליה במלון בטבריה

ראש ממשלת בריטניה לאזרחים: "חייבים להישאר בבית"

עשרות מנהלי מחלקות ומרפאות דורשים להחליף את מנכ"ל משרד הבריאות

 

פרופ' סדצקי ציינה כי "עלינו בשבוע שעבר בצורה מאוד דרסטית במספר החולים", והתייחסה גם לדבריו של המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, שאמר אתמול בריאיון לאולפן ynet כי "מספר החולים מתאים לתחזיות האופטימיות": "ממש אין פה התנגשות. חשוב לי שאנשים יבינו שאנחנו נמצאים במצב שבו יש פער של שבועיים-שלושה בין מה שאנחנו עושים היום לבין מה שנראה".

סיגל סדצקי (צילום: משרד רה
"אנחנו צריכים לפעול באי-ודאות". פרופ' סדצקי(צילום: משרד רה"מ )

לדבריה, "מה שאנחנו רואים היום זה את התוצאות של הפעילות שעשינו לפני שבועיים, שאני חושבת שהייתה נכונה ומוצדקת. עכשיו אנחנו בשלב שאסור לנו להירדם בשמירה מכיוון שאם אנחנו לא נעשה את הפעולות שצריך לעשות - אנחנו נהיה בעוד שבועיים במצב לא טוב".

 

היא הוסיפה: "אנחנו כל הזמן במצב שבו אנחנו צריכים לפעול באי-ודאות, לפני שאנחנו יודעים איך המעשים שלנו ישפיעו, וזה הקושי. אם הייתי עושה משהו ורואה כעבור שעה איך זה משפיע, הייתי מאוד שמחה, אבל לצערי זה לא ניתן במצב שבו אנחנו נמצאים".

 

- מה אנחנו לומדים מהעלייה במניין החולים עד עכשיו?

 

"אנחנו יודעים שיש לנו נקודה נוספת על הגרף, פשוטו כמשמעו. אנחנו נמצאים על גרף שאנחנו רוצים לנסות ולשטח אותו. מבחינת כמות, ברור שבימים הקרובים ובשבועיים הקרובים כמות החולים שלנו תעלה. לצערי הרב אני משערת שגם כמות הנפטרים שלנו תעלה. אבל מה שחשוב זה לאן אנחנו צועדים, האם אנחנו מצמצמים והאם אנחנו מאטים את ההתפשטות. אנחנו מסתכלים על המגמה הכללית".

 

-והמגמה הכללית היא? אם אני מבקש ממך לתת ציון.

 

"המגמה הכללית היא עלייה במספר החולים, תלוי באיזה קצב היא תימשך. זה מה שיש לי לומר לעת הזאת. מה שמשנה זה מה יהיה בעוד שבועיים ובעוד חודש, כרגע ברור שכמות החולים בשליטה. אבל החשש שלנו הוא לא מהיום אלא מעוד שבועיים, מעוד חודש ומעוד חודשיים".

 

 

- וזה למרות הסגר ולמרות ההוראות הנוקשות. זה אמור לצמצם את המספרים בעוד שבועיים?

 

"ננתח את הנתונים ומה שישנה זה קצב העלייה, לא נראה דברים כל כך מהירים. לגבי הסגר אני רוצה להגיד שהוא עדיין לא מספיק, ובייחוד אני רוצה להגיד שאנשים לא מספיק ממלאים אותו. אני נסעתי הבוקר מתל אביב לירושלים כמו בכל בוקר, והכביש עדיין מלא. זה אומר שיש פה עדיין בעיות קשות מאוד גם של הטמעה והפנמה".

 

"אני חוזרת ואומרת: בידוד, בידוד, בידוד"

פרופ' סדצקי הבהירה בריאיון: "רק בידוד - אני חוזרת שוב ואומרת - בידוד, בידוד, בידוד. זה מה שיכול לעזור לנו פה. בידוד של אנשים שהם חולים, בידוד של מגעים וגם של כל שאר האנשים, גם אם אין להם סיבה לחשוד שהם חולים בקורונה או נדבקו, מכיוון שאנחנו לא יודעים אם הם נדבקו או לא. כשאנחנו נפגשים עם בן אדם אנחנו לא יודעים אם הוא חולה או לא, ולכן חייבים לשמור על כללי המרחק של 2 המטרים ולשמור על כללי ההיגיינה. כמה שאני אדבר על זה, זה לא יהיה מספיק בשביל להסביר".

 

- בואי נדבר על הבדיקות. מדברים על המטוש המפורסם, בדיקות הדם המפורסמות שמגיעות מסין או מדרום קוריאה. האם אנחנו הולכים לאיזשהו תהליך של בדיקות המוניות? זה על הפרק?

 

"הבדיקות שאנחנו עושים, בדיקות הכיח (לקיחת דגימות מדרכי הנשימה) ובדיקות הדם הן לא אותן בדיקות. בדיקות הכיח בודקות את הווירוס שנמצא בכיח והן יכולות להראות לנו על הדבקה. הן טובות להחלטה לבודד אנשים מכיוון שהן יכולות להגיד לנו שאדם הוא חולה, ולכן אנחנו צריכים לבדוק את המגעים שלו. בדיקות הדם שאנחנו נערכים אליהן כרגע הן בדיקות מאוחרות שמראות שמערכת החיסון של הבן אדם מגיבות כלפי הווירוס, התשובות לבדיקות האלה בעצם אומרות לנו שאדם נפגש עם הווירוס - אבל הן לא מאפשרות לנו לטפל במה שאנחנו צריכים לעשות כרגע".

שוק הכרמל (צילום: מוטי קמחי)
"חייבים לשמור על כללי המרחק של 2 מטר". מסתובבים בשוק הכרמל(צילום: מוטי קמחי)

- את אומרת שזה בתכנון.

 

"זה לא רק בתכנון, כבר הזמנו את הבדיקות האלה, כבר רכשנו אותן. אנחנו מקווים שבהמשך הן יהיו יותר מדויקות, היום הרגישות של הבדיקות האלה לא מספקת. ובכל זאת אנחנו כבר רכשנו אותן ונתחיל להשתמש בהן, אבל זה עוד לא הזמן הנכון. זו תהיה האסטרטגיה שתעזור לנו הכי טוב בניטור אופן הירידה שלנו מהאמצעים שבהם אנחנו נוקטים עכשיו. אנחנו נערכים לבדיקות האלה ונתחיל להשתמש בהן כשיגיע המועד".

 

- מצד אחד באיטליה מדברים על ירידה במספר המתים ואפילו במספר הנדבקים, זה חדשות טובות. מצד שני בהונג קונג יש התפרצות מחודשת. אתם גם לוקחים את זה בחשבון? שאולי תחסלו ויתפרץ עוד פעם?

 

"בוודאי. אנחנו לוקחים בחשבון שייתכנו פה כמה גלים, זה חלק מהתרחישים שעליהם אנחנו מדברים. שימו לב גם לסין, כשהם בעצם כאילו חוזרים לחיים - החזרה לחיים היא מאוד מינימלית ובשליטה, כי גם הם מפחדים מגל שני. הכל פה זה שאלה של ניטור מדויק ועדין, ועדיין יש מצבים שבהם אי אפשר לדעת. אנחנו פועלים עם הרבה מאוד אי-ודאות וצריך להתיידד עם אי-הודאות ולקבל את העובדה שהיא חלק מצורת ההתנהלות שלנו עכשיו. אנחנו עושים מעשים ואנחנו נראה את התוצאות שלהם מאוחר".

 

- ומאידך יש קרבות אצלכם במשרד הבריאות ויש אנשים שמנסים להשתלט על המאבק בקורונה, ממשרד הביטחון ועד שמות שמוזכרים. אני לא אגרור אותך לפוליטיקה, אבל אולי הגיע הזמן ליצור איזשהו מטה מאבק בראשות מישהו שיודע לנהל מערכות גדולות מכל הסוגים – צבא, בריאות, רכש וכו'?

 

"אני אענה לך בשיא הכנות ובלי להיגרר לנושאים פוליטיים: קודם כל אני חושבת שאין ספק שהאירוע הזה הוא אירוע סקטוריאלי, ואכן אנחנו עובדים עם הרבה מאוד משרדים במשותף. אני חושבת שלכל משרד יש תפקיד, יש כל כך הרבה עבודה ויש מקום לכולם. משרד הבריאות רוצה להוביל את הנושא הבריאותי, ואני חושבת שאין מומחה שלא נשמע במשרד הבריאות. יש המון פורומים, סיעור מוחות עם פיזיקאים ומתמטיקאים, ואנחנו באמת שומעים את כולם וחושבים יחד עם כולם.

 

"המל"ל עושה עבודה מצוינת, תפקידו להגיד איזה משרד צריך לעשות מה. אבל אני חושבת שהדיון הבריאותי, שהוא מקצועי, צריך להישאר בידי אנשי הבריאות. גם המתודולוגיה והלוגיסטיקה הבריאותית צריכה להישאר בידי משרד הבריאות. אפשר להיעזר באנשים, יש הרבה מאוד דברים שבהם נעזרים בכוחות אחרים, אבל הדיון הבריאותי-הרפואי הוא מקצועי".

 

- אתם עומדים בעומס?

 

"בוודאי. קשה לנו, אנחנו עובדים מסביב לשעון, אבל אנחנו עומדים בעומס. זאת מלחמה".

משה בר סימן טוב (צילום: לע
"עושה עבודה יותר ממצוינת". המנכ"ל משה בר סימן טוב(צילום: לע"מ )

בריאיון נשאלה פרופ' סדצקי גם על המכתב שעליו חתמו עשרות רופאים בכירים בדרישה להעמיד רופא בעל הבנה קלינית בראש מערכת הבריאות - במקום המנכ"ל משה בר סימן טוב.

 

- ראיתי עשרות, אם לא מאות רופאים, שכותבים להחליף את מנכ"ל משרד הבריאות.

 

"נורא קל לי לענות על זה. מנכ"ל המשרד עושה עבודה פשוט פנטסטית. הוא איש חכם, הוא איש מיומן, הוא איש עם ניסיון. הוא מבין בדיוק מה קורה, הוא מתייעץ בדיוק עם מי שצריך. אני לא חושבת שהיינו יכולים בכלל לבקש מנכ"ל יותר טוב".

 

- אז מה רוצים ממנו לדעתך?

 

"קטונתי. התחלת ואמרת שיש הרבה מאוד ידיים בוחשות וזה נכון, אנשים הם אנשים הם אנשים אני לא מקבלת אף טענה, באמת ובתמים, שיכולה להיות מועלת בימים אלה כלפי המנכ"ל. הוא עושה עבודה יותר ממצוינת". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משרד רה"מ
פרופ' סיגל סדצקי
צילום: משרד רה"מ
מומלצים