בג"ץ מתיר למשטרה לעשות שימוש בטכנולוגיית שב"כ לצורך אכיפת בידוד
ההחלטה התקבלה בעקבות הקמת הוועדה המסדרת בכנסת והקמת ועדת חוץ וביטחון. המדינה ביקשה אמש לבטל את צו הביניים שמנע אכיפה
המשטרה תוכל לעשות שימוש בטכנולוגיית האיכון של שב"כ לצורך אכיפת הבידוד. כך קבעו הערב (יום ג') שופטי בג"ץ שביטלו את הצווים שהקפיאו את השימוש באיכון הסלולרי ומחק את העתירות נגדן. ההחלטה התקבלה בעקבות הקמת הוועדה המסדרת בכנסת והקמת ועדת חוץ וביטחון.
התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
המדינה הגישה אמש בקשה לבג"ץ לבטל את צו הביניים שהוצא נגד שימוש בטכנולוגיית המעקב של שב"כ לצורך פיקוח ואכיפה מדגמיים על הפרות של חובת הבידוד במסגרת המאבק בהתפשטות נגיף הקורונה. האישור כיום נותן בידי רשויות האכיפה את הסמכות להשתמש בטכנולגיה, אך לא מאפשר למשטרה לכפות בידוד על בסיס הממצאים שהיא מאפשרת.
בבקשה נאמר כי משרד הבריאות "רואה חשיבות רבה בקיומה של פעילות פיקוח זו כחלק ממכלול טיפול המדינה במגפה, בפרט נוכח קיומן המסתבר של הפרות נרחבות, הן של צו הבידוד והן של הגבלות הפעילות החדשות (אף שאלה לא יאכפו מכוח התקנות הללו), ולנוכח התפשטות המחלה בקצב של כ-150 חולים חדשים מדי יום, שלהערכת משרד הבריאות שיעור זה יגדל בצורה מעריכית".
יצויין כי במסגרת העתירה המדינה עדכנה כי השלימה את תזכיר החוק בנוגע לתקנות הנוגעות למשטרה, כדי לקדם אותו במהירות בחקיקה ראשית. תזכיר החוק פורסם כדי לאפשר לציבור להגיש הערות עד ה-25 במרץ בשעה 7:00. לקריאת תזכיר החוק המלא - הקליקו.
בתזכיר נכתב, בין היתר, כי "מוצע לעגן את סמכות המשטרה לקבל נתוני מיקום של אדם החייב בבידוד באופן מדגמי בנקודת זמן אחת, ובאופן שאינו מתמשך או רציף. המדובר בסמכות פיקוח חריגה ביותר, המוצעת בשים לב למצב החירום המתואר לעיל, וזו נועדה לאפשר למשטרה לסייע למשרד הבריאות, ודרך כך לצמצם את התפשטות המחלה ולהבטיח ככל שניתן את בריאות הציבור.
"פיקוח בדרך האמורה, לפיה ראשית יתקבלו נתוני מיקום אשר יהוו אינדיקציה ראשונית לעניין קיום או הפרת תנאי הבידוד, מובן כי אין להקל בה ראש, ואולם זו תאפשר לקיים פיקוח מושכל ואפקטיבי יותר ואף לצמצם את הממשק שאינו נדרש של הציבור המקיים את חובת הבידוד כנדרש עם המשטרה. כמו כן, בשים לב למציאות החריגה, פיקוח כאמור יאפשר אף לצמצם סכנת ההידבקות של השוטרים, רק למקרים בהם חשיפה זו נדרשת והכרחית.
עו"ד גיל גן-מור, שמייצג את האגודה לזכויות האזרח בעתירה, מסר כי "בג"ץ אמנם אישר להאריך את המעקבים הטכנולוגיים, אולם מהחלטתו עולה בבירור שכעת משהכנסת חזרה לפעול תם עידן התקנות לשעת חירום. עתה על הממשלה לפעול בכלים דמוקרטיים באמצעות חקיקה ותחת פיקוח פרלמנטרי, בכדי לצמצם את הפגיעה בזכויות אדם. לכן קבע בית המשפט שאם עד יום שלישי הבא לא תפעל הממשלה מול הכנסת כמובטח על ידה ישקול לחדש את צו הביניים. בנוסף מאותת בג"ץ כי עצם הסמכת שב"כ אינה מובנת מאליה, וכי היא ראויה לדיון מעמיק בוועדת המשנה ובמיוחד נוכח הוראות ההסגר ופיתוח אפליקציית משרד הבריאות".
מעדאלה, המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל, נמסר בתגובה כי "אם יאושר תזכיר החוק שהגישה הממשלה זו תהיה פגיעה בלתי מידתית בזכות לפרטיות, שתקבע נורמה מסוכנת, אליה נמשיך להתנגד גם אם תיקבע באמצעות חקיקה ראשית".