סואן בירושלים, שומם בת"א ובצפון: תמונת מצב
שוטרים הגיעו למסלולי הריצה בפארק הירקון, בכפרי הדרוזים בודקים פקחים שאין התקהלות - אבל לשכונות החרדיות בבירה "הריחוק החברתי" עדיין לא הגיע. תמונת מצב, רגע לפני החמרה נוספת בתקנות החירום
רגע לפני שהתקנות החדשות נכנסות לתוקף נראה שהישראלים מתחילים להפנים את השגרה החדשה. המדשאות בפארק הירקון היו אתמול (שלישי) ריקות, בשוק מחנה יהודה בירושלים הוצבו מחסומים כדי למנוע כניסה, בשכונות החרדיות דיללו את הקונים ובכפרים הדרוזים מצייתים באדיקות להנחיות.
משבר הקורונה - כל העדכונים:
- מספר הישראלים שנדבקו בקורונה עלה ל-1,930, מהם 34 במצב קשה
- ההגבלות המסתמנות: התחבורה הציבורית תבוטל, מותר לצאת עד 100 מטרים מהבית
- ממצא מדאיג: נגיף הקורונה מסוגל לשרוד על משטחים עד 17 ימים
-
עוד 743 מתו באיטליה, 400 אלף נדבקו בעולם
בקרן הרחובות ראשית חכמה ואשתורי הפרחי בשכונת גאולה בירושלים עמד אתמול יהודי חסידי בשנות ה-60 לחייו וניסה לאסוף מניין אנשים, עשרה בדיוק, לתפילת ערבית בבית המדרש "היכל אהרן" הסמוך. רוב העוברים והשבים סירבו בנימוס - חלקם התחמקו בלי לנמק, אחרים הסבירו שבימי קורונה הם מעדיפים להתפלל ביחידות.
כל תחינותיו לומר קדיש יתום והבטחותיו להקפיד שההתכנסות לא תפר את הנחיות משרד הבריאות - נדחו. גם השלט על דלת הכניסה לבית הכנסת, "לא מדברים לשון הרע ורכילות – לא נדבקים", הוא לא מצליח לשכנע. כעבור עשר דקות נמצא ה"צנטער", המתפלל העשירי, והחבורה מתפזרת בתוך ההיכל הצר. זה תופס את עמדת החזן, ההוא פונה למטבח האחורי, שלישי מעדיף לעמוד ברחוב, סמוך לפתח, ולענות "אמן" משם. ציון עובר.
50 מטר משם, שטיבל "זיכרון משה", מהפעילים בירושלים, סואן כתמיד. חמשת חדרי התפילה הומים אדם. המבטים המשתוממים אל עבר עובר האורח שנקלע לערבית במקום כשהוא חובש מסיכת פנים אומרים הכל על מידת המודעות להנחיות הממשלה וההקפדה עליהן. נראה כי איש מהמתפללים לא שמע את השם משה בר סימן טוב. אבל אין מה לדאוג. אם יגיע פקח, יישמעו מיד מכל עבר מילות הקוד המתריעות מפני אנשי מס הכנסה או כל סכנה אחרת – וההתקהלות תתפזר.
האפשרות להתפלל במניינים קטנים בשטח הפתוח, כמו זה שמתקיים באותה שעה ממשה ברחבת פיצה אורי ומגדניית גרליץ שברחוב מלכי ישראל, או רחמנא ליצלן בבית ביחידות – לא באה בחשבון. נכשל.
100 מטר צפונית-מזרחית ל"זיכרון משה", צומת כיכר השבת. הקבצן הקבוע מחוץ לסניף בנק הפועלים עובד כרגיל - ורק שיטת השיווק השתנתה. "צדקה תציל מקורונה", הוא מכריז, והמטבעות מחליפות ידיים. אין דאגות – אין כפפות. התנועה ברחוב דלילה יחסית - רק יחסית.
בעלי העסקים מנסים להקפיד שמספר הלקוחות לא יעלה על עשרה בכל רגע נתון – לא ברור אם בגלל קורונה או מאימת הפקחים שפשטו מוקדם יותר על שוק מאה שערים הסמוך – אבל על ריחוק של שני מטר בין אדם לאדם אין מה לדבר. רמי מ"סלון גאולה" יוצא מהחנות ברגע של הפוגה, ומסיר את מסיכת הפנים כדי לשאוף עוד שאחטה מהסיגריה. ציון: מספיק בקושי.
כמה שעות אחרי הביקור שלנו באזור הגיעו לשכונת מאה שערים השכנה כוחות משטרה רבים כדי לאכוף את תקנות החירום. הם התקבלו בקריאות "נאצים" ובזריקת אבנים. השוטרים נתנו קנסות לחמישה עסקים שפתחו בניגוד להוראות וקנס לאדם שהפר את התקנות בנוגע ל"התקהלות", הוא נעצר ונלקח לחקירה.
"שוטרים בודקים שאף אחד לא יושב במקרה"
העלייה החדה במספר הנדבקים בנגיף הקורונה ואזהרות משרד הבריאות גרמו לתושבי גוש דן לצאת מהאדישות ולהישאר בבתים. בפארק הירקון בתל אביב חסמה העירייה בתחילת השבוע את מתקני השעשועים בסרטים וחבלים ופקחי העירייה ושוטרים מבצעים סיורים רכובים ורגליים כדי לוודא שאנשים לא מסתובבים בחוץ שלא לצורך.
בצהריים עברה ניידת סיור של מחוז תל אביב בפארק ובמערכת הכריזה הושמע שירו של אריק איינשטיין "אוהב להיות בבית" – כדי שלאף אחד לא יהיה ספק מה המשטרה ממליצה. בצדו השני של הפארק הקימו שוטרי הסיור של מרחב ירקון מחסום זמני שבו הוזנו פרטי הנהגים כדי לוודא שאין בהם כאלה שאמורים להיות בבידוד ביתי.
"שוטרים מסתובבים בפארק ובודקים שאף אחד לא יושב כאן במקרה", סיפר גר שגר בסמוך. "זה חשוב שהם עושים את זה, כי בשבוע שעבר כולם עשו מה שבא להם. אני בטוח שבסוף יהיה סגר, כי אולי אין ברירה".
גם בפארק צ'ארלס קלור נשמרה הטיילת ריקה מלבד קבוצות של רצים ורכבי אופניים. לעתים נראה שלא נשמרת הפרדה של שני מטר בין הקבוצות, אבל תנועת משתזפים פסקה לחלוטין.
מסוק משטרתי הועלה לשמיים והחל לסרוק את הטיילת של תל אביב כדי לוודא שאין אזורים עם התקהלות. אותו מסוק, התברר בדיעבד, ביצע סיור רחב מעל האזורים שבשגרה עמוסים בגוש דן. בין היתר הוא נראה מעל פארק הירקון, גני יהושע והרחובות העמוסים של בני ברק.
"המטרה היא לשמור על בריאות הציבור"
התושבים בירכא רגילים לראות את הכפר הומה אדם ועמוס במבקרים בכל ימי השבוע, אבל אתמול התמונה הייתה שונה. מרכזי הקניות הבולטים והמוכרים עכשיו שוממים, כל החנויות סגורות, למעט בתי המרקחת וחנויות הפארם. גם סניף המקדונלדס המקומי סגר את שעריו.
החניונים שתמיד מלאים עד אפס מקום נותרו ריקים ובחנויות שכן נפתחו היו מבקרים מועטים. הרחובות נותרו ללא הולכי רגל, אבל בכבישים דווקא הורגשה תנועת כלי רכב די ערה.
לא רחוק משם, בכפר יאסיף, המצב דומה. החנויות שנמצאות על הכביש הראשי שחוצה את הכפר ופקוק בדרך כלל נסגרו לגמרי. תחנות הדלק, המאפיות נשארו פתוחות, אך בתי המלאכה והמסעדות לא פתחו את שעריהם. מעט האנשים שיצאו מהבית לעשות קניות או להתאוורר העדיפו לעשות זאת במהירות ולא לשוחח.
בכפר ג'וליס הסמוך הקימו מערך של מתנדבים שמחלקים אוכל וחבילות סיוע למשפחות נזקקות. צעירים וצעירות בני הכפר אוספים עשרות תרומות מבתי עסק מהאזור ומחלקים אותם, ובנוסף גם מסייעים לאוכלוסייה המבוגרת.
מרפאות הכפר מוציאות הנחיות קבועות לתושבים, ואחד הרופאים פתח את דלתות המרפאה הפרטית שלו לכלל התושבים. המועצה המקומית הקימה מערך חירום מיוחד במטרה לשמור על הרציפות התפקודית בכפר והמשך מתן שירות לאזרח.
המועצה עורכת סיורים מסביב לשעון ברחבי הכפר כדי לוודא שהתושבים ממלאים את תקנות החירום. הפקחים מוודאים שהעסקים אכן סגורים ומפזרים התקהלויות, גם כאלו של צעירים בשעות הקטנות של הלילה. "המטרה הנשגבת היא לשמור על בריאות הציבור", אמר אג'ווד עבד אל-לטיף, פקח של המועצה. "הפיקוח שלנו מתמקד בשני דברים – ראשית למנוע את ההתקהלויות והחלק השני זה לעבור על כל בתי העסק ולוודא שהם ממלאים את ההנחיות".
לפי המועצה, רשויות מקומיות אחרות פנו אליהם בבקשה ללמוד את המודל שלפיו הם עובדים בשעת חירום, ונציגי פיקוד העורף ביקשו לערוך ביקור בכפר כדי ללמוד את המודל ולאמץ אותו ברשויות אחרות.
"בריאות התושבים והציבור היא מעל הכל", אמר ראש המועצה המקומית ויסאם נבואני. "אנחנו פועלים כדי לוודא שנוכל לסייע לתושבים בכל אשר יצטרכו בתקופת המשבר, כולל לוודא שהאזרחים הוותיקים ביישוב מקבלים כל מה שחסר להם בלי שיצטרכו לצאת מהבית".
הוא הוסיף: "יש לנו אוכלוסייה אחראית, ממושמעת ואכפתית. התושבים ממלאים אחר ההנחיות ואנחנו נעשה הכל כדי לעבור את המשבר הזה על הצד הטוב ביותר".