מה מותר, מה אסור: ההנחיות החדשות במלואן
ב-17:00 נכנסו לתוקף ההגבלות החדשות שמטרתן לסייע במאבק בהתפשטות נגיף הקורונה - בלי להטיל סגר מלא. התחבורה הציבורית תצומצם משמעותית: הרכבת תושבת לחלוטין, אך רבע מקווי האוטובוס יפעלו כדי לאפשר לציבור להצטייד בתרופות ומזון. נתניהו וריבלין ימסרו הערב הצהרות. עדכונים שוטפים
אחרי ישיבה טלפונית שנמשכה יותר משש שעות והסתיימה רק ב-3:30 לפנות בוקר, אישרה היום (ד') הממשלה את ההנחיות החדשות, שמחמירות באופן דרמטי את ההגבלות על האזרחים, במטרה לבלום את התפשטות נגיף הקורונה. לפי שעה, לא ברור מתי תתחיל האכיפה שלהן: הצו שעליו נסמכות התקנות החדשות נכנס לתוקף היום ב-17:00, ולמשך שבוע - אך האכיפה שלו עשויה להתעכב ולהתחיל רק ב-20:00. העונש למי שיפר את התקנות - 500 שקל או מאסר על תנאי בן חצי שנה. בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ימסרו הערב הצהרות.
כמו כן, השינויים בתחבורה הציבורית שיכללו קיצוץ משמעותי כך שיישאר כ-25 אחוז מהשירות - ייכנסו לתוקף החל ממחר תנועת הרכבות תושבת לחלוטין. שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' מסר: "בהתאם להחלטת הממשלה, הוריתי על צמצום משמעותי בתחבורה הציבורית, כולל סגירת הרכבת. בריאות הציבור היא שעומדת לנגד עינינו. הישארו בבית.
"כמו כן, סוכם עם האוצר על סכום של מאות מיליוני שקלים, שרכבת ישראל תשקיע בעת הזאת בהאצה של פרויקט החישמול ופרויקטים תשתיתיים נוספים כדיי לנצל את התקופה של סגירת הרכבת על הצד הטוב ביותר".
5 קורבנות מקורונה, 2,170 חולים
שלב אחר שלב: כך התגלגל משבר הקורונה
על פי תקנות החירום החדשות לא ניתן יהיה לצאת ממקום מגורים או ממקום שהייה קבוע למרחב הציבורי אלא לאחת מהפעולות או המטרות הבאות:
הגעה של עובד למקום עבודה מותרת על פי התקנות; הצטיידות במזון, תרופות, מוצרים חיוניים וקבלת שירותים חיוניים; קבלת שירות רפואי; תרומת דם; הליך משפטי; הפגנה; הגעה לכנסת; לצורך טיפול במסגרות רווחה; יציאה של יחיד או של אנשים הגרים באותו מקום לזמן קצר ובמרחק של עד 100 מטרים ממקום המגורים; סיוע רפואי לאדם אחר או סיוע לאדם עם קושי או מצוקה הדורש סיוע.
בנוסף מותרת תפילה במקום פתוח, הלוויה, חתונה וברית וכן יציאת אישה לטבילה במקווה נשים ובלבד שתיאמה מראש את מועד הגעתה; העברה של קטין למסגרות חינוך לילדי עובדים חיוניים ומסגרות מיוחדות (בהתאם לפקודת צו בריאות העם); העברה של קטין, שהוריו חיים בנפרד, על ידי אחד מהוריו, לביתו של ההורה השני; העברה של קטין שההורה האחראי עליו נדרש לצאת לצורך חיוני ואין במקום המגורים אחראי שניתן להשאיר את הקטין בהשגחתו. על-פי התקנות, אדם שיתפלל במקום שאינו מקום מגוריו ייענש.
עוד הוחלט כי שירותי מוניות יתאפשרו רק עם נוסע אחד או עם מלווה נוסף לצורך רפואי, כשהנוסעים יישובים במושב האחורי כשחלונות הרכב פתוחים. התקנות קובעות כי במרחב הציבורי ובמקומות העבודה ישמר מרחק של שני מטרים לפחות בין אדם לאדם. בנסיעה חיונית ברכב פרטי יהיו עד שני נוסעים. כן מותרים שירותי הסעה למקומות עבודה בכפוף למגבלות. נוסף על כך נקבע כי על המעסיק מוטלת החובה למדוד חום בכניסה למקום העבודה. לא תותר כניסת אדם עם חוץ גוף העולה על 38 מעלות צלזיוס.
לצד זאת, יורשו לפעול שירותי משלוחים למזון, עיתונים וכן שירותים חיוניים לתחזוקת הבית, מוצרי חשמל, מוצרי ושירותי תקשורת ואביזרים רפואיים. מכירה מקוונת עם משלוח מותרת לכל סוגי המוצרים. בשירות משלוחים למקום מגורים, המשלוח יונח מחוץ לפתח בית המגורים.
עסקים למכירת מזון לצריכה מחוץ לבית האוכל ובשירות משלוחים בלבד, בתי מרקחת, מכוני אופטיקה או חנות שעיקר עיסוקה מכירת מוצרי היגיינה - כל אלו יפעלו בכפוף לשמירה על מרחק של שני מטרים בין אנשים, ומניעת צפיפות של אנשים, כך שבכל עת לא ישהו בתוך החנות לקוחות ביחס של יותר מארבעה אנשים לכל קופה רושמת פעילה. נקבע כי הפרת האיסורים תהווה עבירה פלילית, שתאפשר גם הטלת קנס מנהלי על המפרים, וכן נקבעו בתקנות סמכויות לשוטרים לצורך אכיפת ההוראות הרלוונטיות.
מעבר לתקנות אלו, הדגישו במשרד הבריאות את הצורך המשותף להישמע לכללים על מנת למגר את התפשטות הנגיף. על אוכלוסיית בני ה-60 ומעלה, בדגש על קשישים ואוכלוסיות בסיכון להשאר בביתם ולא להסתכן ביציאה למרחב.
במסמך התקנות לשעת חרום שאותו פרסמה הממשלה, נכתב כי ההגבלות החדשות נדרשות כיוון שקצב ההדבקה של הנגיף, שעד כה ידוע על 2,170 בני אדם שנדבקו בו בישראל (חמישה מהם מתו), מכפיל עצמו בכל שלושה ימים. "במידה וקצב התחלואה ימשיך לעלות באופן זה, הדבר יעמיס באופן משמעותי על מערכת הבריאות, לרבות עריכת בדיקות לנדבקים, טיפול במרפאות קהילה, אשפוז לרבות אשפוז בטיפול נמרץ, עד כדי חוסר יכולת לתת מענה לחולים, ובעתיד הקרוב מאוד".
בימים האחרונים דחפו גורמים במשרד הבריאות להטיל סגר מלא, אך עמדתם לא התקבלה בדיון הטלפוני הלילה של הממשלה. במהלכו העניק מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, סקירה על המצב בארץ, ואמר כי הוא לא יכול לפסול שנגיע בהמשך למצבה הנוראי של איטליה, שם מתים בכל יום מאות בני אדם מנגיף הקורונה. הוא הבהיר שהמגבלות החדשות שאושרו אינן מהוות סגר מלא: "ישנה אפשרות לצאת להצטיידות במזון ובתרופות", הדגיש.
השר אופיר אקוניס שאל את בר סימן טוב מה יקרה במצב תיאורטי של הטלת סגר מלא לשבוע הקרוב: "האם הדבר מבטיח שבין 8 ל-10 ימים נוכל להקל על הציבור, כי המצב ישתפר?", שאל אקוניס. בר סימן טוב השיב: "אין ודאות". מנכ"ל משרד הבריאות הוסיף בסקירה שלו שהעובדה שהקיץ מתקרב והטמפרטורות עולות, לא מבטיחה ניצחון במאבק בנגיף הקורונה. כרגע, לדבריו, לא ברור אם תהיה לכך השפעה.
בישיבה, כך סיפרו שרים, נשמע ראש הממשלה בנימין נתניהו פחות פסימי מהישיבה הקודמת ביום שני בלילה, שבה חזה אפשרות ל-10,000 מתים ו-100,000 נדבקים (אחרי שהוצג לו תרחיש כזה על-ידי בכירי משרד הבריאות). הלילה נתניהו אף ביקש לשלוח לשרים מאמר של חוקרים שהתפרסם לאחרונה ב-ynet, ושבו נכתב: "מתוך הנתונים הקיימים כיום במאגר הנתונים העולמי, ניתן כבר להראות שיש סבירות לא קטנה להשערה שאחוז התמותה קטן, ולא מצדיק סגרים נרחבים ושיתוק הפעילות הכלכלית".
נתניהו: "צריך אמזון ישראלי"
ראש הממשלה נתניהו אמר בדיון שהוא רוצה שהכול יהיה במשלוחים, וגם משרד הבריאות דרש שכולם יישארו בבית. אולם הסופרמרקטים לא יכולים להכיל כמות משלוחים כזאת והאתרים שלהם קורסים, ולכן נתניהו אמר שכרגע לא ערוכים לזה ואין מנוס אלא לאפשר לאנשים להמשיך ללכת לסופרים.
בעקבות זאת, שר הפנים אריה דרעי העלה הצעה לפיה תותר הצטיידות במזון רק פעם אחת ביום, ועל ידי בן משפחה אחד בלבד. דרעי טען שהישראלים הולכים 10 פעמים ליום לסופר, וזה יוצר עומס כבד. התעורר ויכוח בין השרים ולא ברור עוד אם זה ייכנס כהמלצה או כתקנה.
נתניהו אמר בדיון שצריך שיהיה "אמזון ישראלי". בישיבה התעורר ויכוח בסוגיית דוכני מזון שלא יוכלו לתת אוכל לאנשים. שרת התפוצות ציפי חוטובלי הגנה על דוכני הפלאפל ואמרה שצריך להשאיר אותם פתוחים ושאין בהם תורים. כמו כן אמרה שיש הרבה משפחות דתיות בישראל שלא מבשלות לפני פסח והציעה שאפשר יהיה לקחת מהדוכנים הביתה ולא רק במשלוח. נתניהו סירב בתוקף והציע שכמה דוכנים יתארגנו ויעשו שירות משלוחים.
"תלכו חמש פעמים 100 מטר"
לגבי הגבלת היציאה מהבית לעד 100 מטר, האזרחים ככל הנראה יידרשו להציג תעודות זהות או לתת את מספר תעודת הזהות על מנת להראות שאינם מפרים את ההנחיה הזו, אך האכיפה בנושא צפויה עדיין להיות בעייתית. בישיבה סוכם כי האכיפה תהיה הרבה יותר הדוקה משהיתה עד כה, ומי שיפקח על התושבים הם לא רק שוטרים אלא גם שלוחות הפיקוח העירוני, בדגש על סיירות לשיטור עירוני שכפופות לעיריות. כבר הבוקר התחילו בכך בכמה מחופי תל אביב.
שרים בממשלה, ובהם השרות גילה גמליאל, ציפי חוטובלי ומירי רגב, אמרו כי צריך להגדיל את מרחק היציאה וקראו לאפשר לאנשים לעשות ספורט סמוך לביתם, אבל הדבר נדחה בסופו של דבר, לאור התנגדות ראש הממשלה. רגב, בתור שרת הספורט, התעקשה על עניין הרחבת המרחק ואמרה שהדבר יפגע בבריאות האזרחים: "ילדים משמינים, מבוגרים חוזרים לעשן ומתחילים לשתות", אמרה. שר הפנים אריה דרעי אמר על כך: "מה אתם מתווכחים על המרחק? אם זה 100 מטר, תלכו חמש פעמים 100 מטר".
האיום של ליצמן
מחלוקת מרכזית בדיון הייתה סביב סגירת בתי הכנסת. שר הבריאות יעקב ליצמן איים בשלב מסוים להצביע נגד התקנות, אם תהיה סגירה כזו. נתניהו השיב לו כי "אין ברירה. שיעור הנדבקים בבתי הכנסת הוא הגבוה ביותר. אני לוקח על זה אחריות". בסופו של דבר הוחלט לסגור את בתי הכנסת ולהתיר תפילה בחוץ, ליד הבית, של עד 10 אנשים, במרחק של 2 מטרים זה מזה. בתשובה לשאלתה של השרה רגב האם האיסור חל גם על מסגדים, נאמר לה שכן. לגבי מקוואות – הוחלט שהם ייסגרו לגברים, אך יישארו פתוחים לנשים (בתיאום תור מראש).
כאמור, עדיין קיימת חוסר בהירות לגבי שעת כניסתן לתוקף של המגבלות החדשות, וכך היה גם בדיון בין השרים. הנושא צפוי להתבהר בהמשך היום. שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' שאל האם התקנות ייכנסו לתוקף כבר היום בשעה 5 בבוקר או בשעה 5 בערב. השר זאב אלקין השיב: "5 אחרי הצהריים", בעוד השר גלעד ארדן שאל: "איך 5 בבוקר?". סמוטריץ' ענה: "הכל אפשרי אצלכם".
בדיון כמה שרים דיברו על הצורך בהסברה טובה יותר לציבור, והציעו למנות אדם בכיר שירכז את הנושא. סמוטריץ' הביע ביקורת נוקבת על ההתנהלות של הממשלה בתחום זה, ואמר: "נכשלנו בהסברה". לדברי סמוטריץ', "צריך לשדרג את מערך ההסברה לציבור סביב המשבר הזה בעשר מדרגות. ככל שהציבור יבין יותר הוא יזדהה יותר עם הצעדים ההכרחיים שאנחנו נוקטים בהם ויציית יותר להנחיות". על הנושא הייתה הסכמה מקיר לקיר, לרבות רה"מ. סמוטריץ' גם הזהיר ש"אם נמשיך ככה, הציבור לא יקשיב לנו יותר ונאבד את השליטה".
שרים שהשתתפו בדיון אמרו כי מצד אחד היתה בו אווירה של "חריצת גורלות", אך מצד שני הועלו בו הערות על סוגיות קטנות יחסית: כל אחד מהשרים נלחם על מה שקרוב אליו בתחומי האחריות שלו, או אף ברמה האישית.
השר דודי אמסלם הציע לאסור על קיום הפגנות בנימוק שהן נוגדות את כל ההנחיות, אך בשל התנגדות של נתניהו וגורמים נוספים העניין ירד מהפרק. הוחלט להמשיך ולהתיר זאת, על פי כללי "הריחוק החברתי". בנוסף, הוחלט כאמור לצמצם את התחבורה הציבורית – אך לא לבטל אותה לגמרי. זאת, במטרה לאפשר לאנשים להצטייד במזון ותרופות ולאפשר לעובדים חיוניים להגיע למקומות העובדה שלהם.
יש לכם מה לספר לנו על הקורונה? מידע שטרם נחשף? סרטונים או תמונות? כתבו למייל האדום