קורונה גם בבתי הסוהר: סגן מנהל מרפאה באבו כביר נדבק
הסוהר שנדבק שהה בבית המעצר במשך יומיים ובא במגע עם 14 עצירים שחלקם שוחררו וייאלצו להיכנס לבידוד. בתוך כך, ארגון רופאים לזכויות אדם עתר לבג"ץ בדרישה ששב"ס יציג כיצד ימנע מהתפרצות המגפה בבתי הכלא
נגיף הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
הסוהר שנדבק שהה בבית המעצר במשך יומיים מלאים בין יום ראשון השבוע ליום שלישי. כל אנשי הסגל שבאו עימו במגע יוכנסו לבידוד על פי הנחיות משרד הבריאות. בנוסף, על פי החלטת מפקד מחוז מרכז, בית המעצר לא יקלוט עצורים חדשים עד לסיום הבדיקה האפידמיולוגית.
בנוסף, קצינת מנהלה המשרתת בבית סוהר נווה תרצה הייתה במגע עם אדם שאובחן כחולה בנגיף הקורונה. הקצינה נשלחה לביצוע בדיקה, שבסיומה נמצא כי לא נדבקה בנגיף. עד לקבלת תוצאות הבדיקה, שהו אנשי סגל שדיווחו שהיו עמה במגע בבידוד ביתי.
אסיר באחד מבתי הכלא אמר ל-ynet: "כבר בשבוע שעבר הזהרנו שנגיף הקורונה יכול להגיע לבתי הסוהר, ואם הוא מגיע זה יחסל אותנו. אם חס וחלילה סוהר נגוע ייכנס, הוא ידביק מאות. אין לנו ביקורים, אין ציוד חדש, הגענו לקיץ ואין לנו דרך להכניס בגדים. את המשפחות שלנו לא ראינו כבר חודש. אנחנו חמורים באגף, לא מתחשבים בנו".
בתוך כך, הבוקר הגישה עמותת רופאים לזכויות אדם (רל"א) עתירה דחופה לבג"צ בדרישה לחייב את שב"ס ומשרד הבריאות לפרסם הנחיות פומביות בנוגע לאופן מתן שירותי הרפואה לכלואים במהלך משבר הקורונה, והאמצעים הננקטים למניעת התפשטות הנגיף בבתי הכלא.
מגפת הקורונה מהווה סכנה משמעותית לאוכלוסיית הכלואים בשל תנאי הצפיפות הקשים השוררים בבתי הכלא, שאינם מאפשר לקיים את הנחיות שמירת המרחק ולאור מספרם הרב של כלואים מבוגרים וחולים כרוניים שנמצאים בקבוצת סיכון. תנאים אלה יוצרים חרדה רבה ואי וודאות בקרב כלואים ובני משפחותיהם. עד למועד זה שב"ס לא פרסם בבירור כיצד הוא מתנהל בעת המשבר, והסתפק בהודעות לקוניות וכלליות לתקשורת.
בעתירה, שהוגשה על ידי עו"ד תמיר בלנק, נדרש שב"ס לפרסם הנחיות פומביות שיהיו גלויות לכלואים ולציבור, ולהסביר כיצד הוא מבטיח את המשך מתן שירותי הרפואה השניונית לכלואים, לרבות באמצעים אלקטרוניים. בנוסף נדרש שב"ס להודיע כיצד הוא נערך לספק תמיכה וטיפול נפשי לכלואים בעת המשבר, אילו צעדים ננקטים כדי להיערך לתרחיש שבו חלק ניכר מהסגל הרפואי ומהסגל הכללי של בית הסוהר יידבקו ואילו צעדים ננקטים למניעת התפשטות הנגיף ופגיעה בכלואים הנמצאים בסיכון, מלבד צמצום מספר המבקרים בכלא.
לפי העותרים, לשב"ס קיימת חובה כגורם ציבורי לפעול על פי הנחיות ונהלים פומביים, והדבר נכון במצב של שגרה ויותר מכך בזמן חירום. בשל מצב החירום בוטלו ביקורי המשפחות וביקורי עורכי הדין בבתי הכלא, וצומצמה האפשרות להגיש עתירות על-ידי כלואים. נסיבות אלה מגדילות את חשיבותן של ההנחיות על מנת למנוע התנהלות שרירותית ופגיעה בזכויותיהם של הכלואים.
ניב מיכאלי, ממחלקת כלואים בעמותת רופאים לזכויות אדם, מסר: "אוכלוסיית הכלואים כוללת מבוגרים רבים וחולים כרוניים, ונמצאת בסיכון מוגבר. בנוסף, תנאי הצפיפות הקשים בכלא לא מאפשרים לשמור על מרחק בין אדם לאדם כפי שמנחה משרד הבריאות. מדובר במצב שיוצר חוסר ודאות וחרדה קשה בקרב הכלואים ומשפחותיהם. על שב"ס להבטיח כי כלואים ממשיכים לקבל שירותי רפואה, כולל רפואת מומחים על אף מצב החירום, כפי שנעשה בקופות החולים. במצב הנוכחי חשוב במיוחד כי פעילות שב"ס תתבצע בהתאם להנחיות מסודרות ופומביות כדי למנוע התנהלות שרירותית ופגיעה בזכויות הכלואים. אנו קוראים למשרד הבריאות, שהוא הגורם המקצועי הרלוונטי, להגביר את מעורבותו בנעשה ולפרסם הנחיות מקצועיות ביחס לבתי הכלא".
משב"ס נמסר בתגובה כי "העתירה הוגשה היום וככל ונידרש ניתן מענה בבית המשפט כמקובל".
נזכיר כי ביום שלישי עתרה לשכת עורכי הדין לבג"ץ בדרישה לשחרר מיידית את האסירים מעל גיל 60 ובעלי מחלות הרקע. העתיר ההוגשה באמצעות עורכת הדין סיגל שהב מהחטיבה הפלילית במרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת גן, ועורכי הדין רותם טובול ועדי כרמלי. עו"ד שהב אמרה כי "תנאי הצפיפות הקשים בבתי הסוהר, בהם רוב האסירים מוחזקים ב 3.5 מ"ר לאסיר כולל המיטה, השירותים והמקלחת - יביאו להידבקות מהירה של אסירים רבים, והחשש לבריאותם ולחייהם הוא קריטי".