בדרך לאחדות: הסוגיות שנותרו פתוחות
נתניהו וגנץ מתאמצים לחתור להסכם כמה שיותר מהר. בליכוד ויתרו על תיקים רבים, מה שאולי יביא לכך שבנט ושקד יישארו בחוץ. חברי הגוש ה"נבגד", ליברמן, עמיר פרץ וגם איציק שמולי - בינתיים שותקים. ואיך גנץ יבטיח לעצמו רוטציה?
ההתקדמות המשמעותית ופריצת הדרך שנרשמה במו"מ הקואליציוני אתמול, הותירה את ראשי המפלגות מימין ומשמאל המומים, מנסים כעת לחשב את דרכם לאור התסריט החדש שאיש לא חשב שיגיע מהר כל כך.
בסביבתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו עדיין נמשכות ההתייעצויות כל העת, וגם במפלגתו של בני גנץ עורכים בקרת נזקים אחרי הפרידה מיאיר לפיד ומשה (בוגי) יעלון. גנץ פנה הלילה בטוויטר (בין חמישי לשישי) לשניים וכתב: "יאיר, בוגי, תודה על הדרך שעשינו בשנה האחרונה. בסופה אני מאמין שאסור לגרור את ישראל לבחירות רביעיות בתקופה כה מאתגרת כאשר המדינה מתמודדת עם משבר הקורונה והשלכותיו ועל כך אנו חלוקים".
הדרמה הפוליטית - כתבות נוספות:
מסתמן: כך תיראה ממשלת נתניהו-גנץנתניהו הצביע בעד: גנץ נבחר לתפקיד יו"ר הכנסת
הח"כים תקפו את גנץ: "רימית מיליוני מצביעים"
לפיד: "גנץ זחל לנתניהו - בוחרים נבגדו, הקולות נגנבו"
מקורבי גנץ על לפיד: "חשב שהוא מנהל את כחול לבן"
על אף ההתקדמות, עדיין נותרו לא מעט שאלות פתוחות, שיידרשו להיסגר בקרוב גם בחדרים הסגורים בין "חוסן לישראל" לליכוד, וגם בגושים בינם לבין עצמם. למרות שחלוקת התיקים המסתמנת כבר פורסמה ובליכוד ויתרו על תיקים משמעותיים - בהם תיק המשפטים, תיק החוץ ותיק הביטחון - יש סוגיות שעדיין נותרו במחלוקת ונוגעות למשל לענייני חקיקה שיובאו בהמשך.
במפלגתו של גנץ מבקשים לחלץ מנתניהו הבטחה, לפיה לא יובאו כלל חוקים שמטרתם לשפר את מצבו האישי והמשפטי. גם נתניהו מבקש התחייבות לכך שלא יקודם שום חוק שיפגע בו אישית.
ליברמן, פרץ ושמולי שומרים על שתיקה
המהלך של גנץ עורר מטבע הדברים את השאלה כיצד ינהג הגוש, שחש כעת נבגד. האם עמיר פרץ ייכנס עם גנץ בנוסף לאיציק שמולי, שעוד לא הביע עמדה, או שיישאר נאמן לפלטפורמה שאיתה התמודד לכנסת - העבודה-מרצ?
בכל הקשור למרצ - ניצן הורוביץ, תמר זנדברג ויאיר גולן הבהירו כי אין בכוונתם להיכנס לממשלת נתניהו. גם מרב מיכאלי (העבודה) הבהירה כך. פרץ טרם הביע עמדה.
גם יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, שתמך בממשלה ללא נתניהו, לא התייחס לאירועים עד לשעות הלילה.
מוקדם יותר וכשהתברר שגנץ מעוניין להיות יו"ר הכנסת, הודיע ליברמן כי המועמד שלו הוא מאיר כהן מ"יש עתיד". לא ברור עדיין כיצד ינהג ליברמן בהתחשב בעובדה שקידם ממשלת אחדות מצד אחד, אך מצד שני לא לקח בחשבון ש"כחול לבן" תתפרק על הרקע הזה.
בנט ושקד יישארו בחוץ?
הסכם האחדות המתגבש, ולפיו בלוק הימין יקבל 15 תיקים בלבד, עשוי לבשר רעות לשותפים הטבעיים לכאורה של נתניהו במפלגת "ימינה". בעוד שהמפלגות החרדיות יישארו במשרדי הממשלה שבהם החזיקו עד כה, יהדות התורה בבריאות וש"ס עם משרד הפנים ומשרד הדתות, במקרה של נפתלי בנט, איילת שקד, בצלאל סמוטריץ' ורפי פרץ, תמונת המצב לא ברורה.
יו"ר ימינה שוחח אמש עם נתניהו, וניסה להבין לאן הוא מייעד את מפלגתו. בליכוד ציינו כי נתניהו עדיין לא הכריע אם מפלגתו של בנט תהיה חלק מהממשלה. במהלך המגעים עלתה אפשרות ולפיה נפתלי בנט יעזוב את משרד הביטחון ויעבור למשרד החינוך - אולם בנט עדיין לא נתן את הסכמתו למהלך.
קושי נוסף שטמון בהסכם הקיים כיום נוגע להסכם בין בנט ושקד, לפיו הם יקבלו תיקים שווים בגודלם, עלול להערים קשיים לאור מספר התיקים הקטן שיישאר לגוש הימין וכמות התיקים הגדולה שנתניהו יצטרך להשאיר למפלגתו.
במהלך היום אנשי ימינה ערכו התייעצויות לקראת צעדיהם הבאים. גורמים ופעילים מרכזיים במפלגה סבורים כי בשל ממשלת האחדות התפקידים שיקבלו יהיו חסרי השפעה - וייתכן שעדיף להם להישאר בחוץ.
הנדל והאוזר רוצים להצטרף
יועז הנדל וצביקה האוזר, חברי הכנסת שהחלו את המהלך לפיצול "כחול לבן" בסירובם לקחת חלק בממשלת מיעוט ותוך קמפיין לאחדות, מצויים כרגע רשמית בסיעה המשותפת של לפיד ויעלון.
האפשרות להתפצל דורשת שליש סיעה, אולם ייתכן שהאירוע המיוחד של פיצול הסיעות ומיזוג מחדש של שתיים בלבד יאפשר לבחון משפטית האם בכל זאת יוכלו להתפצל. לפי ההערכות, השניים ירצו להיכנס לממשלת נתניהו - אם הדבר יתאפשר. האוזר והנדל, אגב, הצביעו בעד מינויו של גנץ ליו"ר הכנסת, בניגוד לעמדת יו"ר מפלגתם יעלון.
ש"ס התחייבה - תהיה רוטציה
בין הצדדים עלתה אפשרות לעגן בחוק את עיקרון הרוטציה. בנוסף, עלתה אפשרות לחוקק חוק למצב שבו אם נתניהו מפיל את הממשלה לפני מועד הרוטציה של גנץ, גנץ יהיה לראש ממשלת המעבר בתקופה המדוברת.
בנוסף, מפלגת ש"ס, אשר משתייכת לגוש הימין, התחייבה בפני גנץ שתוודא את קיום הרוטציה.
בשני הצדדים עושים מאמצים לחתור להסכם כמה שיותר מהר - בעיקר במפלגתו של גנץ שמחזיק בתפקיד יו"ר הכנסת כערובה לקיום ההסכם, שעדיין לא נחתם.