שתף קטע נבחר
 

אל תשאירו לרופא הבודד להחליט מי ימות

אם יעלה מספר חולי הקורונה הקשים, ואכן לא יהיו מספיק מכונות הנשמה, ייאלץ הרופא במחלקה לקבל לבד החלטות איומות. דרוש פרוטוקול מסודר, כמו בארה"ב. מנהל היחידה להשתלות לב בשיבא על הדילמה המחכה לו

 

פרופ' יעקב ג'יי לביא יעקב לביא (צילום: תקווה מהבד)
פרופ' יעקב (ג'יי) לביא (צילום: תקווה מהבד)

לפני שבועיים בלבד נחרדנו לקרוא את עדותו המטלטלת של רופא מהיחידה לטפול נמרץ בבית החולים בברגמו באיטליה שדיווח כי בשל הצפת בתי החולים בצפון איטליה במאות חולי קורונה הנזקקים בדחיפות להנשמה, נאלצים הרופאים לקבל החלטות קורעות לב: את מי להנשים ואת מי לזנוח לגורלו. הדיווחים על רופאים איטלקים הממררים בבכי עקב ההחלטות הבלתי אפשריות שהופקדו בידיהם היו עד לא מזמן בלתי יאומנו.

 

 

והנה, בחלוף שבועיים בלבד, פרסם השבוע מרכז המחקר והמידע של הכנסת דו"ח קשה שלפיו יש בישראל רק 1,437 מכשירי הנשמה פנויים. משרד הבריאות אמנם מסר בתגובה שלרשותו דווקא עומדות 2,864 מכונות הנשמה, אבל כך או כך, אם שיעור חולי הקורונה הקשים בישראל שיזדקקו להנשמה יגיע חלילה בקרוב לשיעור האיטלקי או הספרדי של 15% עד 25%, מספר הנזקקים למכשירים אלה עלול לעלות בהרבה על המצאי.

 

כל מאמצי הבידוד והסגר החברתי הנוקשה הננקטים נועדו למטרה אחת: למתן ככל הניתן את הגידול בקצב הנזקקים להנשמה. זהו צוואר הבקבוק המפחיד והמאיים ביותר במגיפה הקשה בכל העולם.

 

ואולם, בה בעת שראשי המערכת הממשלתית בישראל פועלים בהתמדה למציאת פתרונות יצירתיים, חובה עלינו להיערך לאפשרות שלא יימצאו בידינו די אמצעי הנשמה לכל הנזקקים להם, והרופאים עלולים לעמוד בפני אחת מהדילמות האתיות הקשות ביותר שעמה לא התמודדו עד כה מעולם: את מי להנשים. ונורא מכך: את מי לא.

 

מגפת הקורונה - כתבות נוספות:

 

ככל שדילמה אתית זו קשה ומאיימת, דבר אחד ברור: אסור להשאירה לשיקול הדעת הפרטי של הרופאים. יש להיערך כבר כעת באופן לאומי לתהליך קבלת ההחלטות על מנת להבטיח אחידות וצדק שוויוני לכל נזקק.

 

כוח משימה רב-מקצועי מיוחד שהוקם ב-2015 במדינת ניו יורק, וכלל רופאים, אנשי משפט, אתיקה ודת, גיבש את הקריטריונים להקצאת מכשירי הנשמה בזמן מגיפה, ויצר תרשים קבלת החלטות מפורט המהווה עד היום את מסמך העקרונות המנומק והמקיף ביותר בנושא מסוגו בעולם. מטרת המסמך הינה שימוש מושכל במכשירי ההנשמה כך שתושג הישרדות של המספר המרבי מקרב אוכלוסיית החולים הנזקקים להם.

 

ביקור במחלקת הקורונה בבית החולים מאיר    (צילום: רועי רובינשטיין )

ביקור במחלקת הקורונה בבית החולים מאיר    (צילום: רועי רובינשטיין )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

על פי המסמך, הקצאת מכשירי ההנשמה בעת מגיפה צריכה להיעשות בכל מרכז רפואי בידי ועדת רופאים מומחים ממיינת שחבריה אינם נמנים על הצוות הרפואי המטפל במועמדים להנשמה. הליך קבלת ההחלטה ומיון המועמדים להנשמה על ידי הוועדה יתבצע בשלושה שלבים: ראשית, בדיקת קיומן של התוויות-נגד להנשמה במועמדים, דהיינו - הימצאות מצבים רפואיים שבעטיים הנשמה נדונה מראש לכישלון, כגון הלם בלתי-הפיך; שנית, הערכת דרגת הסיכון לתמותה של המועמד תוך שימוש בשיטת ניקוד סטנדרטית מקובלת המכונה SOFA, הבודקת את חומרת הכשל בשש מערכות גוף חיוניות, ומאפשרת את דירוג הקדימות להנשמה בין המועמדים השונים.

 

השלב השלישי המוצע במסמך האמריקני הוא הערכות רפואיות חוזרות של כל החולים המונשמים וניתוק מהמכשירים של חולים שמצבם מדרדר או מחמיר, וברור שלא ישרדו את ההנשמה, על מנת לאפשר שימוש במכשירים בחולים אחרים בעלי סיכוי גבוה יותר להינצל. שלב זה הינו בלתי חוקי בישראל כיום.

 

העקרון החשוב ביותר העומד בבסיס מסמך הנחיות זה הינו שוויון ההזדמנות להנשמה המוקנה על ידו לכל חולה הנזקק לה, וזאת אך ורק על בסיס חומרת מצבו וסיכויו להינצל, תוך ניתוק מוחלט משיקולים זרים כגון גיל החולה או מעמדו החברתי או הכלכלי. הנהגת שיטה זו להקצאת מכשירי הנשמה באופן אחיד וגורף בכלל המרכזים הרפואיים בארץ תבטיח מתן הזדמנות זהה להנשמה לכל חולה, בלא תלות במקום מגוריו, וממילא תייתר מראש תחושות של אפליה או אי-צדק חברתי.

 

חובה עלינו כבר היום להיערך לאפשרות שבה יגבר קצב הופעת החולים הקשים שיזדקקו להנשמה, ונגיע לשלב שבו ניאלץ לקבוע סדרי עדיפות להנשמה. אין לנו את הפריבילגיה לברוח מקבלת ההחלטה בדבר שיטה סטנדרטית וכלל-ארצית להקצאת מכשירי ההנשמה, ועלינו למנוע בכל מחיר מצב של רופאים הממררים בבכי עקב הנטל הבלתי אנושי שיוטל על כתפיהם אם לא תתקבל שיטה אחידה זו.

 

  • פרופ' יעקב (ג'יי) לביא הוא מנהל היחידה להשתלות לב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תקווה מהבד
פרופ' יעקב (ג'יי) לביא
צילום: תקווה מהבד
מומלצים