בתי קפה וכדורגל: המדינה האירופית שממשיכה כרגיל
בלארוס לא מתרגשת מהסגר במדינות אירופה, ובתי הקפה והחנויות שלה עדיין פתוחים. ליגת הכדורגל היא היחידה ביבשת שממשיכה לשחק, וכך הפכה לאטרקציה משונה. המנהיג לוקשנקו מזלזל בבהלה העולמית: "עדיף למות על הרגליים מלחיות על הברכיים. איפה הווירוס? לא רואה אותו"
בלארוס לא מתרשמת מהסגר בחלק ממדינות אירופה, והשבתת החנויות והמסעדות ברחבי היבשת. למרות התפשטות נגיף הקורונה בלארוס מקפידה להמשיך בשגרה. המסעדות פתוחות ובליגת הכדורגל עדיין משחקים.
נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו מזלזל בבהלה ברחבי העולם ואומר שמדובר ב"פסיכוזה". הוא מסרב להצטרף למדינות אירופה שהטילו סגר. עד כה נדבקו 94 בני אדם בקורונה בבלארוס, ואיש מהם לא מת מהנגיף. לוקשנקו, ששולט בבלארוס ביד רמה מאז 1994 ומכונה "הרודן האחרון באירופה", הכריז בשבוע שעבר ש"לא צריכה להיות פאניקה".
לוקשנקו עודד את האזרחים להמשיך לעבוד בחקלאות. "הטרקטור ירפא את כולם. השדות ירפאו את כולם", אמר. אתמול, כששיחק הוקי במשחק ראווה, הכריז המנהיג הבלארוסי: "עדיף למות על הרגליים מלחיות על הברכיים". הוא התרברב בכך שהוא ממשיך לשחק גם בימים אלה, וחיבק את שאר השחקנים. "כאן במגרש אין וירוסים, אני לא רואה אותם", הוא אמר.
בימי הקורונה, המבהילים והמשונים, יכולים עכברי הכדורגל להתנחם במשחקים מהליגה הבלארוסית - היחידה שממשיכה לשחק כרגיל. משחקים מהליגה הבלארוסית מועברים בשידור ישיר במדינות באירופה.
אוהדי הכדורגל ביבשת נחשפים לכדורגל הבלארוסי ומגלים עניין בקבוצות כמו דינמו מינסק. דינמו וקבוצות נוספות זוכות לחשיפה גדולה ואלכסנדר סטרוק, דובר המועדון, מקווה שתשומת הלב הבינלאומית תגרום לשחקנים להשתפר. "אנחנו מקווים שהשחקנים ירגישו אחריות גדולה יותר והרמה של המשחקים תעלה", הוא אמר.
יורי, אוהד דינמו מינסק, מאמין שהעניין הנוכחי בכדורגל הבלארוסי יוביל בסופו של דבר למעבר של שחקנים מקומיים לליגות בכירות באירופה. הוא מקווה שאוהדי הכדורגל ביבשת לא ינטשו את הליגה הבלארוסית כששאר הליגות יחדשו את הפעילות. "הם לא יצפו רק בכדורגל אנגלי או איטלקי, אלא גם בכדורגל לארוסי מפעם לפעם", הוא אומר.
בבלארוס הקהל ממשיך להגיע למשחקים. אלפי אוהדים צפו אתמול בהפסד המפתיע של באטה בוריסוב (מהקבוצות המובילות בבלארוס) לסלביה מוז'יר. בבירה מינסק נערך הדרבי בין דינמו ל-פ.צ מינסק, המגרש היה חצי מלא, והאוהדים השרופים המשיכו לעודד (ללא חולצות) מאחורי השערים.
אחד האוהדים, איגור, בן 33, סיפר: "כשאנחנו מגיעים לכאן אנחנו מנסים לבודד את עצמנו, אנחנו מגיעים במכוניות ורוחצים ידיים עשר פעמים". הוא אמר שהוא מודאג מהתנהלותם של חלק מהאוהדים: "נראה שהם לא שמים לב לכלום, הם מסתובבים וצוחקים".
9.5 מיליון בני אדם חיים בבלארוס, שהייתה חברה בברית המועצות והכריזה על עצמאות ב-1991. המדינה לא התעלמה לחלוטין מסכנות הקורונה. בין השאר היא השתמשה במצלמות תרמיות בכניסה לאצטדיוני הכדורגל, כדי למדוד חום לאוהדים שנכנסים ליציעים.
לודמילה, אוהדת בת 55, מרוצה מהצעדים ואומרת: "אנשים חולים לא יגיעו לכאן". אלכסנדר אלייניק, ראש התאחדות הכדורגל הבלארוסית, מדגיש: "נקטנו את כל הצעדים שמשרד הספורט המליץ עליהם. כל מי שנמצא במגע עם האוהדים מקבל כפפות".
מיום שלישי יש החרפה מסוימת ביחס של בלארוס להתפשטות הקורונה. בפגישה עם השגריר הסיני העריך הנשיא לוקשנקו שהמדינה "שולטת במצב בצורה רצינית מאוד". העיתונים וערוצי הטלוויזיה הממלכתיים התחילו לדווח על המגפה שגרמה למותם של יותר מ-25 אלף איש ברחבי העולם. עם זאת, בלארוס ממשיכה לטעון שסגר כללי אינו הפתרון.
מינסק שקטה יחסית בימים האחרונים. אזרחים בני 65 ומעלה מתבקשים להישאר בבתים, והתלמידים רשאים שלא להגיע לבתי הספר. ברכבות יש פחות נוסעים בשעות העומס, וכמה חברות מעודדות את העובדים לעבוד מהבית. אך הפאבים, בתי הקפה והחנויות עדיין פתוחים - ללא הנחיות לשמירת מרחק.
איוואן, שעובד בחברת טכנולוגיה חדשה, עובד מהבית בשלושת השבועות האחרונים. למרות המצב הוא ממשיך להיפגש עם חברים מדי ערב "בחדר הכושר או בבית הקפה".
לפי המומחים אחת הסיבות לגישה הבלארוסית היא הקשיים הכלכליים בגלל המתיחות עם רוסיה, בעלת הברית העיקרית של בלארוס. הפרשן ארטיום שריבמאן אמר שההאטה בכלכלה העולמית תחריף את המצב. "נראה שלוקשנקו החליט שלהשבית את הכלכלה תהיה התאבדות", הוא אומר.
הגישה הנינוחה יחסית מסתיימת כשמישהו מאובחן כחולה קורונה. אלינה בוגדן, סגנית שר הבריאות, אומרת שכל מי שמאובחן כחולה בנגיף או מראה תסמינים מאושפז ומוכנס לבידוד. גם מי שהיו איתו במגע נמצאים בבידוד.
האופוזיציה בבלארוס מגנה את הגישה הזאת. "הרשויות מתכוננות לחיסכון עצום בפנסיות", טוען מיקולה סטטקביץ', פוליטיקאי מהאופוזיציה. הוא רמז לכך שנגיף הקורונה גובה מחיר כבד מהאוכלוסיה המבוגרת בעולם.