כך משנה הקורונה את הפולחן הדתי בעולם
כיכר פטרוס ריקה, ליל סדר בזום ומניעת גישה למכה ולקבר מוחמד בסעודיה: בשלוש הדתות החליפו הדיגיטל והרשתות החברתיות את ההתקבצות הפיזית
בחודש הקרוב תציין כמחצית מאוכלוסיית העולם – יהודים, נוצרים ומוסלמים - את חג הפסח, הפסחא ותחילת חודש הרמדאן. אלא שנגיף הקורונה שינה בתוך חודשים ספורים מאות ואלפי שנות פולחן דתי אצל מיליארדי מאמינים בשלוש הדתות האברהמיות, והחגים הללו יצוינו וייחגגו כפי שלא קרה מעולם.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
כבר עכשיו, בשלוש הדתות החליפו הדיגיטל והרשתות החברתיות את ההתקבצות הפיזית בקהילות ובאתרי התפילה והפולחן. מוקדם להעריך אם מדובר בשינויים זמניים, שיעמדו בתוקפם עד שתיעצר התפשטות המגפה, או שמא ייקלטו מכאן ואילך חלק מן השינויים בפרקטיקה הדתית. אולם קשה להפריז בגודל ובעוצמת ההתרחשות.
הנצרות (כ-2.3 מיליארד בני אדם, 31.2% מאוכלוסיית העולם)
באופן חסר תקדים נשא האפיפיור פרנציסקוס את דרשתו השבועית בגפו מול כיכר פטרוס הקדוש הריקה, לאחר שדרשתו הקודמת שודרה רק באינטרנט. הוותיקן הודיע שתפילות השבוע הקדוש ופסחא יתקיימו ללא קהל – גם זה צעד תקדימי בעת המודרנית. ועידת הבישופים באיטליה הצהירה על שיתוף פעולה מלא עם רשויות השלטון, ונענתה לצו ממשלתי לעצור טקסים, מיסות ציבוריות וטקסי קבורה.
רוב מנהיגי הכנסייה הקתולית השעו תפילות ציבוריות, הורו לקהילותיהם לציית להנחיות הרשויות, ועברו לשדר במדיה דיגיטלית. באורח דומה פעלו הכנסיות הרוסית והאנגליקנית, וחלק מן הכנסיות האוונגליות. מגה-כנסיות של 2,000 מאמינים ויותר במבני-ענק בארה"ב עברו לפולחן מקוון.
הכנסייה האורתודוקסית הגיבה באדישות ובצמצום. ראשיה (למעט ברומניה) הסתפקו בהנחיה להקפיד על היגיינה אישית ולהיצמד להוראות הממשלות. באשר לטקס "הקורבן הקדוש" (אוכריסטיה), ההנחיה הייתה שבשום אופן אין לסטות ממנו, בנימוק שהמדע אינו רלבנטי לגביו. רק לאחרונה הורו להשתמש בכפיות חד-פעמיות, אך בגיאורגיה, ביוון ובבולגריה ממשיכים להשתמש בכפית משותפת.
היהדות (כ-14.8 מיליון בני אדם, 0.2% מאוכלוסיית העולם)
הארגון העולמי של בתי הכנסת בארץ ובעולם הנחה שלא לקיים תפילות בציבור או לצמצם את מספר המשתתפים בהן. בישראל נסגרו בתי כנסת ומקוואות. פסקי הלכה קבעו כי אין לנשק מזוזות, בני אדם, ספרי תורה, סידורים וטליתות.
גילוי דעת שהוציא הרב הראשי לישראל קבע כי להנחיות משרד הבריאות יש מעמד של מצווה דתית. עוד פסק כי על כלל אזרחי ישראל - כולל שומרי השבת - להיות זמינים בטלפון במהלך סופי השבוע, להודעות דחופות. כעת נשקל ביטולה של ברכת הכהנים בפסח בכותל המערבי, ורבני ערים התירו לקיים את ליל הסדר באמצעות Zoom.
האסלאם (כ-1.8 מיליארד בני אדם, 24.1% מאוכלוסיית העולם)
בעוד הסונה פעלה בנחישות למגר ככל האפשר את המגיפה, השיעה לא הפעילה את האמצעים הנדרשים ולא נענתה להנחיות השלטונות. סעודיה הגיבה להתפשטות הקורונה בעצירת ה"עומרה", העלייה לרגל הקטנה, לערים הקדושות לאסלאם. היא מונעת כניסה של זרים למכה, שבה שוכנת אבן הכעבא, וכן לקברו של הנביא מוחמד בעיר מדינה.
אם אכן יוחלט למנוע את מנהג החאג', המביא בדרך כלל כשלושה מיליון עולי רגל למכה, וצפוי להתקיים בסוף יולי, תהייה זו החלטה חסרת תקדים, הסותרת את האמונה כי המקומות הקדושים מוגנים ממגיפה.
באיראן מאיימת הקורונה להוסיף ולשחוק את מעמדם של אנשי הדת השולטים במדינה מאז המהפכה האסלאמית. האזרחים טוענים כי שלום הציבור נפגע עקב עמדתם הקיצונית והבלתי מתפשרת של אנשי הדת השמרנים, שסירבו במשך שבועות ארוכים לסגור את המסגדים והמקומות הקדושים כדי לבלום את התפשטות המגיפה.
הביקורת הציבורית הגוברת אילצה בשבועיים האחרונים את מנהיגי הדת לבטל, לראשונה, את תפילות יום השישי ברחבי איראן, להקל בכללי הקבורה הדתית, לסגור את המקומות הקדושים לשיעה בערים קום ומשהד ואף לפתוח מפעל לייצור אלכוהול לחיטוי.
בישראל (שבה כ-1.6 מיליון מוסלמים) קראה המועצה המוסלמית לאימאמים במסגדים לקצר את הדרשות בתפילת יום השישי, ופורסמו הנחיות היגיינה למתפללים. הר הבית, שחוטא, נסגר ליהודים, למוסלמים ולתיירים, בהסכמה בין ישראל לוואקף.
- עו"ד גלעד שר הוא חוקר בכיר וד"ר רז צימט הוא עמית מחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS. המחברים מודים למנהלת תחום דתות במשרד התיירות, נגה שר-גרקו
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com