חשש ממחסור במכונות הנשמה: זו פריסת המכשירים בארץ
במשרד הבריאות נערכים לאפשרות שבקרוב יהיו בישראל 5,000 חולים שיזדקקו לסיוע נשימתי. כרגע ישנן רק 2,864 מכונות זמינות, ובימים אלה פועל משרד הבריאות להגדיל את המלאי. לידי ynet ו"ידיעות אחרונות" הגיעו נתוני הפריסה של מכונות ההנשמה בבתי החולים
על רקע העלייה החדה במספר המונשמים והחשש הכבד במערכת הבריאות מפני מחסור במכונות הנשמה, נחשפים לראשונה מספרי מכונות ההנשמה בבתי החולים בישראל. הנתונים הועברו מבתי החולים לבקשת ynet ו"ידיעות אחרונות", ומהם עולים הבדלים משמעותיים בכמות מכונות ההנשמה בין המרכז לפריפריה.
נגיף הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet :
הסחבת בהחלטות נמשכת: ישיבת הממשלה על הצעדים החדשים נדחתה
ארבעה "מלונות קורונה" חדשים ייפתחו בירושלים
בוטלו בדיקות קורונה שתוכננו בסניפי ויקטורי ורמי לוי
האזרחים יקבלו שאלון יומי שיבחן תסמיני קורונה
11 חולים בבית האבות: "מנסים להשתיק אותנו"
בשבוע שעבר חשף מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב כי לרשות מערכת הבריאות עומדות רק 2,864 מכונות הנשמה זמינות, כולל אלו שיש בצה"ל. העלייה במספר החולים שנזקקים להנשמה מדאיגה מאוד את המערכת, ואחד התרחישים הוא שבתוך כמה שבועות 5,000 אנשים יאושפזו במצב קשה ויזדקקו להנשמה מלאכותית. נכון לאמש מונשמים 59 חולי קורונה. אתמול בבוקר עוד עמד מספר המונשמים על 43, עלייה של 37% במספר המונשמים תוך 12 שעות בלבד.
מהמספרים שהועברו עולה כי במרכז הרפואי לגליל בנהריה, המשרת כחצי מיליון תושבים – יש 93 מכונות הנשמה בלבד. בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים דיווחו על 55 מכונות הנשמה בלבד, שמצטרפות ל־100 מכונות הנשמה שנמצאות בבית החולים שערי צדק בבירה (לא התקבלו נתונים לגבי בית החולים הדסה הר הצופים). בית החולים עם מספר מכונות ההנשמה הגבוה בישראל הוא תל השומר - עם 250 מכונות.
בדרום פערים משמעותיים בין אשקלון לאשדוד: בעוד שבברזילי, המשרת למעלה מ־140 אלף תושבי אשקלון, כמו גם את תושבי יישובי עוטף עזה ושדרות, יש 114 מכונות הנשמה, בבית החולים אסותא באשדוד, המשרת למעלה מ־220 אלף תושבי העיר ועוד כמה אלפים מיישובי האזור – 56 מכונות הנשמה בלבד. בסורוקה, המשרת למעלה מ־200 אלף תושבי באר־שבע ומאות אלפי תושבי הפזורה הבדואית – 191 מכונות הנשמה בלבד.
לבתי החולים של קופת חולים כללית ברחבי הארץ אמורות להגיע בימים הקרובים עוד 100 מכונות הנשמה, ומלבד הכמות שנמצאת בכל בית חולים יש במחסני הקופה עוד מכונות שממתינות להעברה לבית החולים שיזדקק להן ו־1,000 בסך הכל. בנוסף, אמש עידכן משרד הבריאות כי במהלך היום הגיעו 27 מכונות הנשמה נוספות לישראל.
כאמור, החשש הגדול במערכת הבריאות כעת הוא תרחיש הדומה לזה שבאיטליה ובספרד, בהן מספר החולים הקשים שזקוקים להנשמה עלה באופן ניכר על מספר מכונות ההנשמה הקיימות שם. החשש הוא שבהיעדר מספיק מכונות הנשמה לא תהיה ברירה אלא להחליט את מי להנשים ואת מי לא.
בימים האחרונים חלה עלייה במספר החולים אשר זקוקים להנשמה בישראל. על פי נתוני משרד הבריאות מאתמול בערב 59 בני אדם מאושפזים בבתי החולים במצב קשה וזקוקים להנשמה – עלייה של 22 בני אדם לעומת יום חמישי. מנתוני המשרד עולה כי עד כה נמצאו 4,227 איש כחיוביים לנגיף, מהם 74 במצב קשה. 15 בני אדם נפטרו עד כה מהמחלה בישראל ו־132 החלימו.
בשיחה עם כתבים אמרה אתמול ד"ר ורד עזרא, ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות, כי היא מוטרדת מהעלייה בחולים הקשים והמונשמים. "רואים עלייה בחולים הקשים והמונשמים", אמרה בדאגה. "הקפיצה בקשים ובמונשמים מאתמול מטרידה אותי מאוד כי זה עלול להעיד על מגמה בעייתית שיכולה להשפיע על המערכת ועל העומס הרב שיהיה עליה".
ד"ר עזרא אמרה כי מערכת הבריאות נערכת למצב בו כל מיטות האשפוז בבתי החולים יהיו לחולי קורונה. "אמרנו לבתי החולים להיערך לתרחיש של 5,000 מונשמים. זהו תרחיש קשה. זה מדיר שינה מעיניי ואני לא יודעת אם נוכל לעמוד בזה". בהמשך הוסיפה ד"ר עזרא: "אנחנו כבר מצמצמים הרבה מאוד מהפעילות של בתי החולים. אנחנו מפסיקים פעילות אלקטיבית. פעילות בית החולים הכללית תצטמצם לדברים מאוד גרעיניים. מפגשי רופא ומטופל התחילו כבר להתבצע מרחוק".
חברי הפורום לקידום הבריאות בגליל תקפו בחריפות את משרד הבריאות בעקבות המספרים, מהם עולה כי קיים הבדל ניכר במספר מכונות ההנשמה בין המרכז לפריפריה: "כל ההשקעות בתשתיות הבריאות של מדינת ישראל הופנו בראש ובראשונה למרכז הארץ. רק אחרי מאבקים אזרחיים קשים הממשלה הסכימה לפתח שירותים גם בצפון. תושבי הצפון משלמים מס בריאות כמו כולם, אך מקבלים פחות ועלולים לשלם על כך בחייהם".
ח"כ איציק שמולי (העבודה-מרצ) הגיב לממצאים ואמר: "מערכת הבריאות כולה הגיעה למשבר כשהיא מפורקת ובלי טיפת חמצן, אבל בפריפריה המצב אפילו גרוע יותר, ופעם נוספת רואים שהחיים של האנשים שם מבחינת הממשלה שווים הרבה פחות. זו שערורייה שעולה בחיי אדם, ונדרוש לתקן אותה מיד".