נתניהו: נאסור התקהלות של יותר משני אנשים שאינם מאותה משפחה
ראש הממשלה הודיע מהבידוד על החמרת ההנחיות לציבור: ליל סדר עם משפחה גרעינית, חתונות ואירועים ללא אורחים, תפילה ביחידים ואיסור התקהלות של יותר משני בני אדם. "זה מציל חיים. נדרשים ויתורים". כחלון הציג תוכנית כלכלית של 80 מיליארד שקל והביע תקווה שהמשק יחזור לתפקד בהדרגה אחרי פסח
הממשלה מתכנסת הערב (שני) לדיון על הארכת התקנות לשעת חירום והחמרת ההנחיות. זמן קצר קודם לכן, הציגו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון בשידור חי את התוכנית הכלכלית למשק במטרה להתמודד עם משבר הקורונה. נתניהו גם הצהיר על החמרה נוספת בהגבלות - בהן קיום חתונות ללא מוזמנים ועריכת ליל הסדר עם המשפחה הגרעינית בלבד. ynet העביר את הצגת התוכנית בשידור חי.
תקנות החירום החדשות במלואן - לחצו כאן
הצגת התוכנית הועברה משני מוקדים - מעון ראש הממשלה בבלפור ומשרד האוצר, מאחר שראש הממשלה נתניהו נדרש להיכנס לבידוד לאחר שהיועצת שלו, רבקה פאלוך, אובחנה כחולה בנגיף הקורונה. נציין כי בדיקות הקורונה שעברו היום ראש הממשלה, משפחתו והצוות הקרוב יצאו תקינות.
"אני מדבר איתכם ממעון רה"מ בירושלים", אמר נתניהו שנמצא מהבידוד. "למרות שהבדיקות הרפואיות בענייני עדיין לא הסתיימו, החלטתי להיכנס לבידוד מרצון כדי לתת דוגמא אישית. הצלם נמצא במרחק של 6 מטר והאיפור והשיער עשיתי בעצמי ולכן זה נראה ככה", אמר בפתח דבריו.
"אני ממשיך לעבוד מהבית", אמר נתניהו. "קיימתי שיחת וידאו עם הרמטכ"ל כוכבי וראש המל"ל כדי להרחיב הטיפול במשבר הקורונה באמצעות פיקוד העורף וצה"ל על יכולותיו הרבות. ראש המל"ל והרמטכ"ל אמורים להגיש לי תכניות מפורטות בעניין. במקביל, קיימתי דיון כלכלי. במלחמה בקורונה איננו חוסכים כל מאמץ. מלכתחילה אמרתי לכם שעדיף להחמיר מאשר להקל. מדינות רבות הלכו בעקבותנו עם מדיניות זאת.
"במסגרת המאבק העיקש שלנו בקורונה, אכנס הערב שוב את הממשלה. הקו שמנחה אותי הוא החמרת הגבלות התנועה והרחבת ההטבות הכלכליות. כולנו עוקבים שעה שעה אחר מספר החולים וליבנו עם משפחות הנפטרים. מוסרים להם את מלוא תנחומינו".
נתניהו אמר כי "זה נכון שאנו במצב טוב יותר מכמעט כל מדינות העולם בכל מה שנוגע למספר החולים הקשים ושיעור התמותה, אך איננו מסתפקים בכך. שואפים להגיע למידת ההצלחה של מדינות באסיה שהאטו מאוד קצב ההידבקות בנגיף".
ראש הממשלה גינה את ההתקהלויות האסורות ואמר: "אני חייב להגיד שרובכם נשמעים להוראות של משרד הבריאות, אני מודה לכם על כך אבל עדיין לא הגענו למגבלה הרצויה. יש יחידים וקבוצות מסוימות במדינה שמתעלמים במופגן, ואפילו מזלזלים בהנחיות הברורות שפורסמו. לא כולם, הרוב הגדול ממושמע. גם בציבור החרדי, החילוני והלא יהודי. אבל המיעוט שלא נשמע מסכן את עצמו ואת הרוב".
לדברי נתניהו, "מי שעובר על איסור ההתקהלות רומס את עקרונות היסוד של 'ואהבת את יקיריך ולא תעמוד על דם רעך'. הנחתי את כוחות הבטחון לערוך מבצע אכיפה מוגברת בשכונות וביישובים שבהם יש הפרות ואירועים שמסכנים את החיים של כולנו, וכוחות הביטחון מתחילים לעשות זאת עכשיו. נבוא חשבון עם כל מי שתוקף את אנשי המשטרה, הצבא וההצלה".
ראש הממשלה הוסיף כי "בהנחיות החדשות לציבור נצמצם עוד יותר את ההתקהלויות הציבוריות. לא תהיה התקהלות של יותר משני אנשים שאינם מאותה משפחה גרעינית. לאחר שאסרנו תפילות בבתי כנסת, כעת נאסרות תפילות גם במרחב הפתוח. מעכשיו התפילות מותרות רק ביחידים. חופה וקידושין בחוג המשפחה הגרעינית, בלי אורחים ומוזמנים. אני יודע כמה זה קשה, וגם מבקש שתפעלו בדיוק בהתאם להוראה הזאת. המקרה היוצא דופן הוא הלוויות, שנאפשר עד 20 איש, ובריתות, שנאפשר עד עשרה אנשים. כל זה בשטח הפתוח, תוך שמירה על המרחק הדרוש של 2 מטר".
על חג הפסח המתקרב אמר נתניהו כי "ליל הסדר השנה ייזכר כסדר הסגר. אני מבקש שתקיימו אותו רק במסגרת המשפחה הגרעינית שגרה איתכם בבית. רק מי שמשתייך לתא המשפחתי המצומצם בבית ישתתף בסדר, תוך הקפדה על שמירת מרחק ושטיפת ידיים". הוא ביקש כי יש להימנע מביקורים משפחתיים ערב החג כדי לא לפגוש אנשים שהיו במקומות אחרים ואמר כי "כך מתפשטת המחלה".
ראש הממשלה אמר כי על הציבור "לוותר על המפגש עם הבן שנמצא בצפון ועל המפגש עם הבת והנכדים. אין ברירה", וציין כי הדבר חל גם על החגים של האזרחים הלא-יהודים. "אנו מברכים את כולכם לרגל החגים - אך נדרוש לקיים את ההנחיות כי זה מציל חיים".
על פי התקנות המתגבשות, מספר העובדים במשק יצומצם מ-30% ל-15%, אך עם זאת, כל מעסיק יהיה רשאי להעלות את מספר העובדים המרבי לשהייה בו זמנית יעד לשיעור של 30% - רק אם הדבר חיוני לפעילות השוטפת. יחד עם זאת, לא צפויה להיות הגבלה על ענפי התשתיות והבינוי.
נתניהו הודיע כי משרדי הממשלה יעברו לעבודה בהיקף של 15%, וכך גם בתעשייה. "תהיינה החרגות מסוימות, אבל זאת התוצאה שאנו מכוונים אליה כדי לצמצם את פוטנציאל ההידבקות", אמר. "ביחד עם הרחבת ההטבות הכלכליות - אישרנו תכנית סיוע חסרת תקדים בהיקף 80 מיליארד שקל לטווח של חודשיים שלושה. זה 6% מהתל"ג שלנו, זה המון", ציין נתניהו.
"זה אף פעם לא מספיק, אבל זה יותר ממה שאתם חושבים. חצי מהסכום יבוא מקופת המדינה בכסף מזומן, וחצי באשראי מאוד נוח", הוסיף. "הבטחנו לעזור לשכירים, לעצמאים, למובטלים, לבעלי עסקים ולמערכת הבריאות - ועושים זאת ביד רחבה".
נתניהו אמר כי "לכל מי שנפגע מהמשבר - המצוקה שלכם מובנת. היא נוגעת ללב. אתם עוברים טלטלה גדולה מאוד. החיים השתנו לכולנו בבת אחת, ואנחנו נעשה כל מה שצריך לייצב את המצב. נעשה כל מה שצריך כדי שבהמשך נוכל להשיב את הכלכלה למסלול של הבראה וצמיחה. אני משוכנע שבכוחנו לעשות זאת. ידענו בעבר משברים גדולים ויכולנו להם. גם את המשבר הזה נצלח ביחד בכוחות משותפים ובערבות הדדית".
את סוף דבריו הקדיש נתניהו פעם נוספת למגעים הפוליטיים עם בני גנץ, ואמר כי "השעה דורשת ממשלת אחדות לאומית, והשעה דורשת ויתורים לא קלים מכולנו. כולנו נדרשים להיכנס מתחת לאלונקה לטובת העם והמדינה. אין יעד חשוב יותר מאשר לשלב ידיים, וירטואלית כמובן, למען האחריות הלאומית והעתיד של כולנו".
הממשלה צפויה לקבוע גם שעובדי המעטפת שאינם עוסקים בליבת העבודה של מעסיקים אלא במתן שירותים לעובדי הליבה, לא יעבדו במקום העבודה אלא אם שהותם חיונית להמשך הפעילות השוטפת של הגוף. כמו כן, במקום שנהוג לעבוד בו במשמרות, ישבץ המעסיק, ככל הניתן, את אותם העובדים בכל משמרת על מנת שבכל משמרת לא תהיה חשיפה לעובדים נוספים.
כמו כן, הממשלה תידרש לאשר הקצאה של 700 חיילי צה"ל לסיוע למשטרה. שר הפנים אריה דרעי צפוי לדווח על הפעולות שננקטו מול הציבור החרדי והערבי.
בשעות האחרונות לשכת ראש הממשלה כמעט ואינה מעדכנת על ההתפתחויות האחרונות, וכך גם משרד הבריאות. גם שרי הממשלה, בהם גם האחראים להתמודדות עם המשבר, נמצאים בעלטה ולא יודעים אילו הנחיות ידרוש משרד הבריאות.
כחלון הציג את התוכנית: "מאמין שהמשק יחזור אחרי פסח"
שר האוצר משה כחלון הציג את עיקרי התוכנית המתגבשת והודיע כי עם הקמת הממשלה החדשה יפרוש מהחיים הפוליטיים. "תוך פחות מחודש קפצנו מ-30 אלף מובטלים לכמיליון דורשי דמי אבטלה. זה מספר בלתי נתפס. ענפים שלמים ועסקים שלמים נסגרו ומאות אלפי משקי בית קורסים תחת נטל כלכלי", אמר.
"אנחנו, המערכת הכלכלית, נכנסנו למשבר הזה עם משק איתן, אבטלה הנמוכה ביותר בתולדות המשק הישראלי, בדירוג האשראי הטוב ביותר מאז קום המדינה. אני אומר לכל אזרחי מדינת ישראל - אנחנו נחזור לאיתנות כלכלית הרבה יותר מהר ממה שמצפים, המצב הזה לא יימשך לנצח", ציין. "אני מאמין שמיד אחרי פסח המשק יחזור לתפקד. אמנם בהדרגה, אך יחזור לתפקד".
"התוכנית שהבאנו היום בסיוע נגיד בנק ישראל היא התוכנית הגדולה והרחבה שידעה הכלכלה הישראלית אי פעם", הצהיר. "התוכנית הזאת נועדה לתת מענה מקיף למשבר שנוצר. אנחנו מוסיפים 70 מיליארד שקל בנוסף ל-10 מיליארד שהקצאנו כבר בעבר. בסך הכל 80 מיליארד שקל. זה הרבה מאוד כסף".
"התכנית כוללת ארבעה רבדים מרכזיים. הרובד הראשון כמובן הבריאות, 10 מיליארד שקל למערכת הבריאות כדי להילחם בנגיף הקורונה. הסעיף השני יהיה רשת ביטחון סוציאלית לשכירים, עצמאים ולאוכלוסיית הגיל השלישי, בסדרי גודל של כ-20 מיליארד שקל. הסעיף השלישי הוא סיוע לעסקים הקטנים, הבינוניים והגדולים לצורך המשך תפקודם, ולשם כך הקצאנו 32 מיליארד שקל, והסעיף הרביעי הוא תוכנית האצה למשק ושמירה על מנועי הצמיחה ליום שאחרי - שלשמה הקצנו 8 מיליארד שקל".
כחלון אמר כי "אני יודע וערב לכך שזה לא יחזיר את המצב לקדמותו. לא עבור העסקים, העצמאים והשכירים, ולצערי גם לא לחברה בישראל. אבל עדיין מדובר בתכנית המשמעותית ביותר שידע המשק הישראלי, וככל שנידרש נבצע שיפורים. אין לי ספק שאם המשבר הזה יימשך לאורך זמן נידרש לתכניות נוספות, אבל לא ניתן למשק הישראלי לקרוס. אנחנו כממשלה וגם כמשרד אוצר נעשה את הכל לחזק ולייצב את המשק בתקופה הקשה גם אם נצטרך להקצות משאבים נוספים".
לאחר מכן פירט כחלון את עיקרי התוכנית: "אנו פורסים רשת ביטחון לשכירים ולעצמאים בסך 17 מיליארד שקלים. בנוסף, הקלנו את התנאים בקבלת הזיכון לדמי אבטלה - שכירים היו צריכים לצבור 12 חודשי עבודה אחורנית בשביל לקבל, וכעת צריכים שישה חודשים".
"בנוסף, הארכנו את תקופת הזכאות והתשלום הייעודי לכ-136 אלף אזרחים מעל גיל 67, שלפני המשבר לא היו זכאים לדמי אבטלה". כחלון הוסיף כי "הממוצע יהיה 7,000 שקל לכל בעל עסק שפרנסתו נפגעה מהקורונה".
"עבור העסקים שנפגעו הקצאנו שישה מיליארד שקלים, ועוד שלושה מיליארד שקלים החזר מקדמות מס הכנסה של החודשים ינואר-פברואר. אם עסק שילם 1,000 שקלים בפברואר ובמרץ שילם 500, הוא יקבל בחזרה את הפער. הקצאנו גם שלושה מיליארד שקלים לביטול ארנונה לעסקים שנפגעו".
כחלון הוסיף כי תוקם קרן הלוואה בערבות המדינה לעסקים קטנים ובינוניים בתנאים משופרים. לדבריו, "ההחזר של הקרן מתחיל רק מעוד שנה, ובמשך השנה הזו מי שמלווה את הכסף לא משלם לא קרן ולא ריבית. אנחנו נמממן את הריבית לשנה הראשונה". לעסקים גדולים שהיקף פעילותם גדול מ-400 מיליון שקלים הוקמה קרן אחרת בסך של כשישה מיליארד שקלים.
"אני פונה למוסדות הפיננסיים, תקלו על האנשים ותבואו לקראתם. זה לא הזמן להתקטנן. כרגע יש לנו משבר עמוק ואנו מצפים מכל הגופים להיות חלק מהסיוע לאזרחי המדינה", הוסיף כחלון. "אנחנו עושים הכל כדי לסייע לכלל האוכלוסייה. לא נפגע באף אחד".
בסיום דבריו הודיע כחלון על פרישה מהחיים הפוליטיים: "בכל שנותיי ניסיתי כמיטב יכולתי לשרת את העם והמדינה. עשיתי זאת על פי ערכים יהודיים וציוניים , ערכים שינקתי מבית הוריי ושהובילו אותי לפעול למען האוכלוסיות החלשות, צמצום פערים בחברה הישראלית, קידום מעמד הביניים וצדק חברתי לכל אזרח באשר הוא. אני מסיים את תפקידי בתחושת סיפוק".
נגיד בנק ישראל, אמיר ירון, אמר כי "התוכנית מפחיתה את אי הוודאות לזמן הקרוב. כמי שקרא לריסון תקציבי לפני המשבר, אני תומך באופן מלא בצעדים שננקטו. נכנסנו למשבר במצב מאקרו-כלכלי טוב באופן יחסי. נעשה כל מה שבידינו על מנת להחזיר את הביטחון והיציבות הכלכלית למשקי הבית ולעסקים".
יותר מ-800 אלף מובטלים מאז המשבר
נכון להיום, שיעור האבטלה מתקרב לרבע מהמועסקים במשק ועמד בשעות הערב על 23.1%. מתחילת חודש מרץ נרשמו בשירות התעסוקה 804,712 אזרחים, מהם 89.9% בחל"ת.
על-פי נתוני משרד הבריאות, מספר הנדבקים בנגיף הקורונה בישראל עומד על 4,347, מתוכם 80 במצב קשה. 63 מהחולים מונשמים - עלייה של ארבעה מאז הדיווח האחרון. אתמול בבוקר עוד עמד מספר המונשמים על 43 בלבד, ומדובר על עלייה של כ-46% במספר המונשמים בתוך יממה. 134 החלימו עד כה מהנגיף.
2,107 מהנדבקים המאומתים מאושפזים בביתם, 586 בבתי המלון ולגבי כמעט 1,000 עדיין לא התקבלה החלטה היכן יאושפזו. בישראל ישנם כעת 4,198 "מקרים פעילים" של קורונה (ללא כאלה שנפטרו מהנגיף או החלימו), יותר מאשר בסין - שם נכון להיום יש 2,466 כאלה לפי הדיווחים האחרונים. ישראל נמצאת נכון לעכשיו במקום ה-17 במספר החולים המאומתים בעולם.