במקום טילים ולוויינים: מייצרים מכונות הנשמה בתעשייה האווירית
במפעל הלוויינים והטילים של התעשייה האווירית ביהוד סיפקו היום 30 מכונות הנשמה מתקדמות למערכת הבריאות ביוזמת משרד הביטחון. בתוך כחודש יוכלו לייצר מאות מכונות בשבוע. "נעבוד בשלוש משמרות", אמר ל-ynet סמנכ"ל החברה
ייצור מכונות הנשמה – "כמו ייצור טילים ולוויינים": מפעל חלל של התעשייה האווירית ביהוד סיפק היום (ג') למערכת הבריאות 30 מנשמים ראשונים מפס ייצור שהוסב מטילים מסווגים – למכונות הנשמה מסוג Ventway Sparrow. במהלך בזק שנמשך כשבועיים הוכשר פס הייצור הביטחוני עבור יצרנית מכונות ההנשמה "אינוויטק" מרעננה, שמפעלה הקטן לא יכול לייצר כמויות גדולות של מנשמים בפרק זמן קצר.
"כרגע אנחנו עובדים במשמרת אחת ארוכה, אבל ברגע שנתייצב ונסיים הכשרות לאנשינו - תוך חודש מהיום - נעבוד בשלוש משמרות ונייצר מאות מכונות הנשמה בשבוע", אמר ל-ynet סמנכ"ל התעשייה האווירית ומנהל חטיבת מערכות טילים וחלל, בועז לוי. "קיבלנו את הקריאה ממשרד הביטחון, הבנו שזה צו השעה וראינו איך אפשר לתרום מהטכנולוגיה האדירה שלנו והמוחות הרבים לשיפור המצב".
מטרת המהלך המזורז היא להשלים פער של אלפי מכונות הנשמה שחסרות לבתי החולים, לתרחיש שבו חולי קורונה רבים יזדקקו לסיוע נשימתי מפני הנגיף שתוקף בעיקר את הריאות. ממשרד הביטחון, שיזם את המהלך, נמסר כי המנשם הינו "מתקדם מסוגו, מופעל טורבינה, קל משקל, פשוט לשימוש ומאפשר הנשמה איכותית פולשנית ולא פולשנית, לילדים ולמבוגרים. המנשם נבחן לעמידה בתקנים הרפואיים המחמירים ביותר".
תחילה בחנו בתעשייה האווירית אפשרות של הכנסת אלמנט טכני למפוחי ההנשמה הידניים שלרוב נמצאים באמבולנסים, אך אלו היו יעילים יותר למונשמים קלים. "עלו הרבה רעיונות, וייצור של מכשיר חדש היה לוקח זמן רב בגלל האישורים הרבים שנדרש למכשור רפואי, אז הגענו לחברה מרעננה בכוונה מהשוק הישראלי כי בעולם השוק הזה רותח כרגע", ציין לוי, "לקחנו את כל הידע והיכולות של אינוויטק, הוספנו חלקים מהארץ ומהעולם ואלמנטים שהיו חסרים השלנו מיכולות ההדפסה בתלת ממד שיש לנו, כמו כרטיסים אלקטרוניים".
בכניסה לאולם הייצור במפעל הציבו שלט הנושא את הכותרת "קו מציל חיים", שאותו רואים מדי יום כ-100 עובדים, בהם מהנדסים מתחומים שונים, מנהלי בקרת איכות ומפתחים נוספים שנרתמו לפרויקט. המטרה היא להכפילם ולעבוד, כאמור, סביב השעון להגדלת הייצור.
"ייצור בסטנדרט חללי"
חלק מהעובדים עדיין עוברים הכשרות להסבתם מייצור לוויינים וטילים כמו "ברק 8" לחיל הים או "חץ 3" נגד טילים איראניים, עבור ייצור המנשמים. "הפסקנו לעבוד על פרויקטים ביטחוניים אחרים לטובת המהלך הזה, ומבחינתנו זה לא עסקי: נייצר רק לישראל ונפסיק להפעיל את הקו בתום המשימה", הוסיף לוי.
הסיבה שקו לייצור טילים נבחר לייצור מנשמים נוגע לדרישות הגבוהות מייצור אמצעים רפואיים: בדומה לטילים, גם מנשמים הם סוגיה של חיים או מוות ולכן נדרשים סטנדרטים גבוהים ביותר של ייצור תחת בקרה קפדנית ביותר. לוי הוסיף: "כמו בייצור טילים, גם בייצור מנשמים שגיאה הכי קטנה יכולה להרוג ולכן מופעלים אצלנו בקרות איכות ברמה הגבוהה בעולם, מיומנויות רבות ואמצעי בקרה לייצור בסטנדרט חללי".
מנכ"ל אינוויטק אודי קנטור אומר כי "ברקע קיימים אתגרים ב'מלחמה' העולמית על רכיבים ושרשרת אספקה ואנו פועלים בשילוב זרועות לעמוד במשימה".
שר הביטחון נפתלי בנט סיכם: "מדינת ישראל חייבת לפתח יכולת עצמאית בכל הקשור להתמודדות עם נגיף הקורונה. אסור לנו להישאר תלויים ברכש ממדינות אחרות. עלינו לפתח עוצמה בלתי תלויה".