המעקף לימי קורונה: "משלוחי סמים במדי Wolt" | האזינו
בלדרים בגוש דן מצאו פתרון לאיסור לנוע ברחובות: הם קונים או גונבים חולצה ותיק של חברות משלוחים, וכך מגיעים ללקוחות בלי לחשוש מהמשטרה. "מעבירים ירוק וקוק וזו הזדמנות כלכלית. אפילו בני 50 עובדים ב'וולט יפו'". המשטרה: התופעה לא מוכרת. וולט: הגשנו תלונה
שוק הסמים בגוש דן מסתגל למציאות החדשה שמכתיבות הנחיות משרד הבריאות להתמודדות עם מגפת הקורונה: עובדים של חברות שליחויות כגון Wolt וגט דליברי, ואחרים שמשיגים את מדי השליחים שלהן, מנצלים את החופש המוענק להם ברחובות ואת העובדה שאינם מעוררים את חשד המשטרה, ומנצלים זאת להעברת סמים ללקוחות. כמה מהם סיפרו כי מעולם העבודה לא הייתה חלקה ונטולת חששות כמו היום.
אבי (שם בדוי), בן 32, עבד בחודשים האחרונים כשליח של וולט. בעקבות התפשטות המגפה וההסגר הרחב שהוטל בישראל, הוא עשה הסבה מקצועית ומנצל את מדיו כדי לעבוד, כדבריו, כ"בלדר סמים במשרה מלאה".
"זו הזדמנות כלכלית חדשה", הוא אומר. "אפקט הקורונה גרם לביקוש גובר לסמים. זאת תופעה חדשה יחסית. רוב השליחים מעבירים ירוק (מריחואנה, א"ק), אבל יש שליחים שמעבירים גם קוק. כשאתה במדים של וולט אין בעיה אפילו לצאת מתל אביב עם קוק. לוקחים את הסיכון. השוטרים לא חושדים בך ואפילו לא מסתכלים. אתה לא בולט".
בעקבות השיטה הזו, הוא מספר, "השכר שלי עלה באופן משמעותי. על כל משלוח של ירוק אני מקבל 100 שקל. יש לי עשרות שליחויות ביום".
אחמד (שם בדוי), תושב יפו, עבד עוד קודם כבלדר סמים, והחידוש עבורו הוא השגת המדים, שמאפשרים לו להמשיך לנסוע ברחובות ללא חשש להיעצר לבדיקה. "זה קטע חדש, מלא אנשים מתחזים לשליחי Wolt", הוא מספר. "הם גונבים ציוד או קונים אותו או אפילו עובדים במקביל בחברה. בלי להגזים, כרגע יש גם בני 50 שעובדים במה שנקרא 'וולט יפו'. גם אנשים אפילו בגיל של סבא".
נושא החזרת המדים של עובדי החברה לאחר סיום ההעסקה פרוץ יחסית ואין עליו פיקוח. "לא חובה להחזיר את המדים לוולט אחרי שמתפטרים", אומר שליח לשעבר. "החולצות נשארות אצלך, ורק עלות של התיק יורדת לך מהמשכורת האחרונה".
המדים של Wolt - תעודת ביטוח
מרגע שהארגונים וסוחרי הסמים הבינו שמדי החברה ותיק המשלוח של Wolt מהווים תעודת ביטוח בזמן ההסגר, נוצר ביקוש גובר לפריטים ואפילו שוק שחור.
בלדר סמים החבר בקבוצת טלגרם העוסקת בקנייה ומכירה של סמים, מספר שקיבל הצעות לרכוש בכסף רב את המדים והתיק שהשיג: "אנשים בטלגרם הציעו לי 1,000 שקל על מעיל של וולט. אבל לא רק. גם בחוץ אנשים ביקשו לקנות ממני 'כדי לעשות שליחויות'. אני מבין מה הם באמת רוצים".
י', שקונה סמים, סיפרה ש"השליחים של הסוחר באים עם בגדים של וולט ומשאירים את השקית מתחת לשטיח אחרי שהשארתי שם כסף. זה מצחיק, שאנשים מוצאים דרך להמשיך עם משלוחים של סמים בכל דרך, זה יצירתי. הבידוד וההסגר גורמים לעשן הרבה יותר".
התופעה, כך נראה, לא ידועה למשטרה. השליחים המתחזים ציינו שהנסיעה וחלוקת הסמים ללקוחות מעולם לא הייתה כה חלקה ונטולת חששות. "אין לך פחד בכלל", מסכם אבי. "אני על האופניים החשמליים, מטעין שלוש סוללות ויכול לנסוע עד חצות. אפילו אחי נכנס לעבוד. הוא רוצה לעשות כסף. אתה יודע, התקופה קשה".
מחברת "וולט" נמסר בתגובה: "מיותר לציין, כי חברת וולט מגנה את התופעה באם קיימת, ובטוחה כי משטרת ישראל תפעל על מנת לעצור את המעורבים. הליך גיוס השליחים וכן הליך קבלת המדים והציוד הינם הליכים סדורים אשר מותנים בתשלום פיקדון על ידם. כמו כן, שליחים שלא עבדו פרק זמן מסוים נדרשים להחזיר את הציוד שקיבלו.
"עם זאת, מדי חברת וולט מוכרים לציבור וככאלו אין דרך למנוע את זיופם והפצתם בשוק, וכחברת שליחויות אין בידי וולט את היכולת לאכוף זיוף והתחזות לשליחיה. לאחר קבלת פניית הכתב פנה מנכ"ל החברה למשטרת ישראל והגיש תלונה אודות התחזות לשליחים, במידה ויימצא כי מדובר בשליח שעובד עם החברה, נדאג לסיים את ההתקשרות עמו ונוודא כי ימוצה איתו הדין הפלילי".