המו"מ לממשלת אחדות: "הסכם או פיצוץ"
גורמים בצוות המשא ומתן של כחול לבן עדיין מסתייגים מההתקדמות במגעים עם הליכוד. חבר הכנסת אסף זמיר לאולפן ynet: "זה שיש משבר לאומי לא מייצר אמון באופן אוטומטי". על לפיד ויעלון: "עשו שגיאה פוליטית"
לקראת ממשלה? גורמים בצוות המשא ומתן של כחול לבן אמרו היום (שני) כי הכיוון לתחושתם הוא חיובי, אך עדיין מסתייגים מההתקדמות במגעים. "היום הסיפור הזה ייחתך", טענו. "אם להסכם או לפיצוץ".
חבר הכנסת אסף זמיר אמר בריאיון לאולפן ynet כי הוא מקווה שתכף תקום ממשלה, אך במפלגתו מבינים כי הכניסה לאחדות משמעותה גם פשרות וש"אף צד לא יכול לצאת עם תאוותו בידו", כדבריו. "אני מקווה שנגיע להסכם, כי עשינו את הצעד הקשה הזה מתוך הבנה שישראל חייבת עכשיו ממשלה מתפקדת וחייבים לפתור את הפלונטר הפוליטי. אי אפשר ללכת לבחירות רביעיות מתוך משבר כזה, אבל אי אפשר להעניק אשראי בלתי מוגבל לממשלה שאין לה רוב בכנסת. הממשלה של היום היא לא טובה בעינינו, ולכן רצנו מולה שלוש פעמים".
זמיר נשאל מדוע גנץ התקשר לנשיא ריבלין לבקש הארכה אם אכן מתקיימים מגעים והשיב כי "לא קיים אמון, את האמון בונים מתוך הבנת הצורך הלאומי, אבל זה שיש משבר לאומי לא מייצר את האמון באופן אוטומטי". זמיר טען כי "יש רצון אמיתי מצידנו לבנות את האמון הזה, אבל האמון הזה לא יכול להיות אמון על המדף. הוא צריך להיות מעוגן בחקיקה ובהסכמים. צריך שנדע שיש לנו היכולת לשמור על האינטרסים והערכים שלשמם נכנסנו לשותפות הזו, והדבר הזה מצריך חקיקה והסכמים וזה מצריך לצערי זמן".
- אתם חוששים שאם המנדט לא יהיה אצל גנץ, רה"מ יעשה איזשהו תרגיל?
"אני לא חושש משום דבר", אמר זמיר. "עד שאין הסכם אנו שומרים על מעוזי הכוח שלנו. מאותה הסיבה שגנץ שם את עצמו כיו"ר הכנסת - שצריך 90 ח"כים כדי להחליף אותו, כך זה יאפשר לנו לנווט את ההסכם מתוך מקום של עוצמה". זמיר טען כי "על אותו משקל הוא מבקש את הארכה הזו, מתוך רצון להגיע להסכם".
חבר הכנסת טען כי "אם לא היינו רוצים להגיע להסכם, היה לנו נוח להישאר באופוזיציה ולהמשיך להעביר ביקורת לא קונסטרוקטיבית בזמן המשבר. לא עשינו את זה, קיבלנו החלטה שיש כלפיה גם ביקורת וגם תמיכה, אבל אנחנו עושים את זה, לנסות אחרי 3 מערכות בחירות להיכנס לשותפות הזו, אבל עושים את זה תוך ניסיון לשמור על הכוח שיש לנו".
- החקיקה נגד נתניהו עדיין על השולחן מבחינתכם?
"אני לא רוצה לדבר על זה, אני רוצה שנגיע לממשלה", אמר זמיר. "יש יותר ממיליון מובטלים בישראל שמסתכלים על הכנסת כזירה שמאבדים בה אמון, הם מבינים שאת הבעיות שיש כרגע תפתור רק ממשלה יציבה ורחבה. היינו באופוזיציה במשך שלוש מערכות בחירות, ונדע להיות באופוזיציה ולהיאבק ולהשתמש בכל הכלים שעומדים לרשותנו אם זה מה שיקרה. חבל שזה יקרה, כי האתגר עכשיו הוא אתגר כלכלי-חברתי-בריאותי ולא אתגר פוליטי".
למרות פירוק השותפות עם יאיר לפיד, משה יעלון ואביגדור ליברמן, זמיר טען כי למיטב ידיעתו הקשר עימם עדיין נשמר. "אני לא אמון על קיום הקשר, אבל ברמה החברית אני בקשר עם המון אנשים, ומבחינה פוליטית צריך לשמור על קשר".
- יש מי שאומר שאם יש קשר, יש מנוף לחץ
"את כל מנופי הלחץ שלנו אנחנו מנסים לשמר", מבהיר זמיר, "אבל לא כדי לאיים, אלא כדי לעשות דבר הפוך: לבנות ממשלה שתשרת את עם ישראל. אפשר לבחור את הצדדים השליליים של השיחה הזו, אני בוחר להתמקד בחיובי. החברים ביש עתיד ובישראל ביתנו שאנו חלוקים איתם אידאולוגית על השאלה האם היה צריך להיאבק עכשיו בממשלה הזו, או להגיד 'סטופ, מיליון מובטלים, אנשים מתים בבתי חולים, זו שעת משבר, שעת מלחמה וחירום, ובעת הזו מתגייסים יחד על מנת לפתור את הבעיות'. בזה אנחנו חלוקים".
זמיר אמר כי בעיניו פירוק השותפות הוא שגיאה פוליטית מצד לפיד ויעלון, שלא הבינו את הצורך האמיתי של רוב הציבור. "גם למצביעי כחול לבן ,ישראל ביתנו ומפלגות נוספות, מגיע ייצוג בתוך ממשלה שתכף תיאלץ לקבל הכרעות קשות בנוגע למערכת הבריאות, אוצר המדינה ושוק העבודה", אמר זמיר. "אלו החלטות שלא קיבלו אותן עשרות שנים בישראל, ויצטרכו לקבל אותן בצורה משותפת".