731 מתים בניו יורק, טראמפ נגד ארגון הבריאות: "נהג בסין ברכות"
זהו מספר המתים היומי הגבוה ביותר שדיווחה עד כה מדינת ניו יורק, אך המושל קואומו נותן סיבה לתקווה: "פחות חולים חדשים, העקומה משתטחת". הנשיא תוקף: "ארגון הבריאות העולמי פישל". עוד 1,400 מתים בצרפת, איטליה: 604 מתו ביממה, מספר החולים החדשים – הנמוך זה כמעט חודש
מושל מדינת ניו יורק אנדרו קואומו עדכן הערב (יום ג') כי ביממה האחרונה נוספו 731 בני אדם למניין המתים מנגיף הקורונה במדינה שלו. זהו מספר המתים הגדול ביותר שנרשם ביום כלשהו במדינת ניו יורק מאז התפרצות הנגיף שם. עם זאת, קואומו דיווח גם על סימנים חיוביים: מספר המתאשפזים החדשים הולך ופוחת, ונראה שהמדינה מגיעה להתייצבות מסוימת במספר החולים.
משבר הקורונה – עוד מהעולם:
- "השורד המיועד" שממלא את מקומו של ג'ונסון
- הטייס הפך לשליח בסופר: "חזרתי לקוקפיט"
- עוד 743 מתו בספרד, מצב חירום בטוקיו
- שר הבריאות בניו זילנד הפר את הסגר: "הייתי אידיוט"
קואומו הדגיש הערב את האובדן הכבד שיש בכל אדם שמת, אך ציין גם כי מספר המתים הגבוה היום הוא תוצאה של מותם של אנשים חולים מאוד שאושפזו לפני השבוע הנוכחי.
הצהרתו של קואומו הערב על הירידה במספר החולים מצטרפת לסימנים מעודדים נוספים שלדברי גורמי בריאות אמריקנים מגיעים מניו יורק וממוקדי התפרצות אחרים בארה"ב. הרופא הראשי בממשל האמריקני, ז'רום אדמס, אמר הערב כי הוא מעוּדד מ"השתטחות העקומה", וכי ייתכן שפחות אמריקנים ישלמו בחייהם מכפי שחזה הממשל תחילה: "אני מרגיש הרבה יותר אופטימי עכשיו", הודה. צוות המלחמה בקורונה של הבית הלבן, נזכיר, העריך לפני שבוע שבין 100 אלף ל-240 אלף אמריקנים ימותו.
יותר מ-90% מהאמריקנים נתונים בימים אלה להגבלות שבמסגרתן הם נקראים להישאר בבתים, והרשויות מעריכות שהריחוק הפיזי נותן את אותותיו ומסייע למתֵן את התפשטות הנגיף.
ראש העיר ניו יורק ביל דה בלזיו, על כל פנים, הדגיש היום כי מוקדם מדי להכריז על נקודת מפנה במלחמה בנגיף. "אני יכול לומר שביומיים האחרונים משהו מתחיל להשתנות", אמר. "אנחנו לא יודעים אם השינוי הזה יישמר, אבל הוא רב-משמעות כעת", הצהיר במסיבת עיתונאים. דה בלזיו סיפר כי בימים האחרונים לראשונה פחת מעט בעירו מספר המאושפזים החדשים הזקוקים למכונת הנשמה.
עד כה מתו מהנגיף בארה"ב יותר מ-11 אלף בני אדם, ויותר מ-368 אלף נדבקו בו. בעיר ניו יורק הגיע מספר המתים מהנגיף ל-3,202 – יותר ממספר הנספים בפיגועי 11 בספטמבר במרכז הסחר העולמי בעיר, אז נהרגו שם 2,753 בני אדם (יחד עם הקורבנות מזירות הפיגועים האחרים, בפנטגון ובפנסילבניה, הגיע מספר הנרצחים ל-2,977).
טראמפ: עוד נבדוק את ארגון הבריאות
הנשיא דונלד טראמפ, בינתיים, תקף הערב בחריפות את ארגון הבריאות העולמי והאשים אותו כי נהג ברפיון מול סין ופרסם המלצות גרועות בתחילת ההתפרצות. "ארגון הבריאות העולמי באמת פישל", כתב טראמפ בטוויטר. "הארגון הזה ממומן בעיקר על-ידי ארה"ב, אבל מסיבה כלשהי הוא מאוד מוּכוון-סין. נקדיש לזה בחינה כמו שצריך".
בציוץ שלו נגד ארגון הבריאות העולמי הערב הדגיש טראמפ כי למרבה המזל התעלם מהמלצת ארגון הבריאות העולמי שלא לסגור את גבולות ארה"ב בפני הבאים מסין כבר בתחילת ההתפרצות. "למה הם נתנו המלצה רעה כזו?", שאל טראמפ. ארגון הבריאות העולמי, נזכיר, הרבה בראשית הדרך להחמיא לסין על הצעדים שנקטה למיגור הנגיף. טראמפ מצדו, אף שהוא מקפיד להדגיש את מערכת היחסים החמה בינו לבין נשיא סין שי ג'ינפינג, מרבה לכנות את נגיף הקורונה "הנגיף הסיני" ולהזכיר שמוצאו בסין, עובדה המעוררת את זעמו של המשטר בבייג'ינג. גורמים סינים אף טיפחו בשבועות האחרונים תיאוריית קונספירציה שלפיה מוצא הנגיף בארה"ב.
גורמים בוושינגטון ובמדינות במערב מעריכים שסין לא מסרה נתונים מלאים על מספר הנפגעים בשטחה מהנגיף, וגורמים מערביים רמזו שעוד תגיע העת לדון עם סין באחריותה למשבר האדיר שפוקד כעת את העולם. הנגיף התפרץ כבר בדצמבר בעיר הסינית ווהאן, ככל הנראה בשוק שבו נסחרו חיות למאכל באופן בלתי חוקי.
העימות של טראמפ עם ארגון הבריאות העולמי איננו הראשון שלו עם מוסד בינלאומי מרכזי. בשנים האחרונות הרבה טראמפ לתקוף מוסדות של האו"ם בטענה כי אף שארה"ב היא המממנת הראשית שלהם – מוסדות אלה נותנים לוושינגטון ולבעלות בריתה יחס לא הוגן. בין השאר פרשה ארה"ב בהוראתו מאונסק"ו וממועצת זכויות האדם של האו"ם בשל החלטותיהן נגד ישראל.
כבר יותר מ-10,000 מתים בצרפת
רבים בארה"ב מוטרדים בימים האחרונים מהנתונים שלפיהם סיכוייהם של אפרו-אמריקנים למות מהנגיף גבוהים יותר. הנתונים האלה מדגישים את חוסר השוויון בין בני קהילות שונות בארה"ב, במיוחד בכל הנוגע לגישה לטיפול רפואי. "אנחנו כבר יודעים שלשחורים יש סיכוי גבוה יותר למות מסוכרת, מחלות לב ומחלות ריאה, וכבר סיפרתי שלי עצמי יש לחץ דם גבוה", סיפר הרופא הראשי ז'רום אדמס, בעצמו שחור, לתוכנית "הבוקר" ברשת CBS.
לפי נתונים שפרסמו אתמול גורמים רשמיים בשיקגו, 52% מהנדבקים בנגיף בעיר הזו הם שחורים, אבל כשבודקים את התפלגות המתים מהנגיף – שיעורם של השחורים הוא 72%. גם מושל לואיזיאנה ג'ון בל אדוארס סיפר אתמול שיותר מ-70% מהמתים מהנגיף במדינה שללו הם אפרו-אמריקנים: "ברור שזה חוסר שוויון גדול", אמר.
מהצד השני של האוקיינוס האטלנטי, באיטליה, דיווחו הערב כי מספר הנדבקים החדשים שאובחנו ביממה האחרונה הוא הנמוך ביותר זה 25 ימים – 3,039. מספר המתים החדשים ביממה האחרונה נמוך יותר מביממה שלפניה, אבל הוא עדיין איום ונורא: 604 בני אדם. ביממה הקודמת מתו 636 ואובחנו 3,599 חולים חדשים. בסך הכול מתו עד כה באיטליה מהנגיף 17,127 בני אדם ונדבקו בו 135,586.
צרפת דיווחה הערב כי מספר המתים בתחומיה – שבימים האחרונים כולל לא רק את המתים בבתי החולים אלא גם מתים בבתי אבות ובמוסדות סיעודיים – עלה מ-8,911 אתמול ל-10,328 היום, כלומר עלייה של 1,417 מתים. בכך הפכה צרפת למדינה הרביעית שבה נרשמו יותר מ-10,000 מתים מהנגיף. קדמו לה איטליה, ספרד וארה"ב.