מחסומים ברחבי הארץ ובדיקת תעודות: ישראל לקראת עוצר
המשטרה פרסה מאות מחסומים ברחבי המדינה שיישארו עד מחר בבוקר וכל הנהגים נבדקים בקפידה. התנועה בין יישובים אסורה ומהשעה 15:00 גם הקניות בסופרמרקטים ייאסרו. תושבים באשקלון: "הממשלה צריכה להרגיע את הרוחות, המחיר נהיה כבד מדי"
כבישים בינעירוניים ריקים - זו תמונת המצב לאחר שהסגר נכנס לתוקפו אמש בשעה 19:00 (יום ג') ונאסרה התנועה בין יישובים. מהשעה 15:00 ועד למחרת בבוקר יוטל עוצר מלא, החנויות ייסגרו ותיאסר התנועה גם בתוך היישובים. את סדר פסח יחגוג עם ישראל לראשונה בנוכחות המשפחה הגרעינית בלבד. המשטרה הציבה מחסומים רבים והיא תמשיך בנוכחות מוגברת בימים הבאים במאמץ למנוע תנועה מיותרת בכבישים.
הסגר הכללי יסתיים ביום שישי ב-06:00 בבוקר, והתקנות יהיו בתוקף אך ורק ליישובים עם רוב יהודי. משרד הבריאות הודיע שהסופרים יהיו פתוחים היום עד השעה 18:00, כמו גם מסעדות ובתי עסק לממכר מזון מוכן. עם זאת היציאה אל הסופרים מותרת רק עד השעה 15:00. התחבורה הציבורית, שגם כך פועלת במתכונת מצומצמת מאוד, הפסיקה את עבודתה אמש כבר ב-20:00.
התושבים באשקלון, שנמצאת בצמרת הערים הנגועות בקורונה, עדיין מנסים להבין כיצד ייראו החיים בצל התקנות לשעת חירום. הנוכחות המוגברת של השוטרים מורגשת היטב ברחובות העיר, וגם עוברי האורח הבודדים, רובם תושבים שיצאו לפעילות ספורטיבית, התבקשו על-ידי השוטרים לחזור הביתה. "השוטר פנה אליי בנימוס וביקש שאגלה אחריות ואלך הביתה", סיפר מוטי, תושב העיר. "לא איימו עליי שאקבל דו"ח, רק הסבירו לי שאני מסכן את הסביבה ואת עצמי", אמר. "אני לא מסכים איתו, כי עשיתי ספורט במרחב הפתוח, אבל הוא בסך הכל עושה את העבודה שלו".
נאבקים בקורונה - עדכונים אחרונים
מהיום ב-15:00: תיאסר היציאה מהבית לצורך קניות
עלה ל-65 מניין המתים מקורונה בישראל
טראמפ נגד ארגון הבריאות העולמי: "נהג בסין ברכות"
בן 37 עם מחלות רקע קשות מת מקורונה בישראל
עוד 786 איש מתו בבריטניה מהנגיף
למרות ההתפשטות המוגברת של הנגיף בעיר, התושבים מתלוננים שההנחיות שפרסמה הממשלה אינן ברורות בכלל - ומתעקשים להבין מה ההבדל בינם לבין שאר הערים במדינה. המחסומים שהוקמו אמש בכניסות לעיר עוררו דאגה בקרב התושבים, בעיקר לקראת ערב החג שיחול הערב.
"כששמעתי שהולכים להדק את הסגר על אשקלון, לא בדיוק הבנתי מה זה אומר", אמר אפרים שלו, תושב שכונת ברנע בעיר. "אני מקפיד שלא לצאת מהבניין, ואם כן אז רק למרחק של 100 מטר. אבל עכשיו אני לא מבין מה ההנחיות אומרות לגבינו. מה ההבדל? אנחנו ממילא בהסגר".
שלו אמר כי מאז שהחלו להתפרסם הנחיות על הידוק סגר - התושבים נבהלו והתחילו להצטייד באספקה. "אני חושב שהמדינה בטירוף אחד גדול", טען שלו, שהודה כי הוא התלבט אם לנסוע אל אחיו ואחותו המבוגרים שמתגוררים בשדרות.
"מדי פעם אני מביא להם מצרכים שנגמרים במכולת השכונתית ועדיין יש בסופרמרקט", אמר. "שניהם בקבוצת סיכון אז אני נוסע להביא את המצרכים וחוזר. חשבתי שהמחסומים יהיו הבוקר אבל בסוף לא היו. אני מודאג מאוד, אי אפשר לחנוק אותנו יותר מדי, יש קרובי משפחה, יש דברים שצריך לעשות. ואם אגיע למחסום - יתנו לי לעבור או לא? הדברים לא ברורים. הממשלה צריכה להרגיע את הרוחות - ומהר. להתחיל לשחרר את המדינה, המחיר נהיה כבד מדי".
בראשון לציון, העיר הרביעית בגודלה בישראל, פקחי העירייה נפרסו בכניסות הרבות לעיר כבר אתמול בשעות הבוקר ובדקו את כל המכוניות - והחל מהשעה 19:00 המחסומים מנעו לחלוטין יציאה וכניסה לעיר שאינן במסגרת חזרה הביתה ועבודה חיונית.
שוטרים וחיילים שעמדו במחלף ראשונים שבכביש 431 עצרו את כל המכוניות שעברו באזור ותשאלו את הנהגים על מסלולם תוך בדיקה של תעודות הזהות שלהם. שי בר ציון, שפיקד על המחסום, אמר כי הוא מזהה תנועה דלילה יותר מהרגיל. "החיילים והשוטרים שואלים את הנהגים לאן הם נוסעים, ואם אנחנו מבינים שאנשים יוצאים מהעיר אנחנו מסובבים אותם בחזרה", אמר. "יש לנו אפשרות לרשום להם גם דו"חות, ואם יש מישהו שמפר בידוד מדובר בדו"ח של 5,000 שקל".
כמעט כל הנהגים היו מצוידים באישורי מעבר מיוחדים מתוקף עבודתם, אך בר ציון הבהיר כי בימים האחרונים התושבים התרגלו להנחיות: "אנחנו נמצאים בציר מאוד מרכזי שביומיום הוא שוקק חיים, אבל אני מזהה פה הפנמה של הציבור, והשוטרים מנסים להתחשב בנהגים".
היום תגביר העירייה את האכיפה בחופי הים בניסיון למנוע מהתושבים שלא יכולים להגיע למקוואות לטבול בכל זאת, ובמקביל מתוכננת פעילות אכיפה באזור המרכולים וברחובות העיר כדי למנוע הסתובבויות מיותרות של התושבים. בחברה לביטחון של ראשון לציון נערכים להיעזר גם ברחפנים שיסייעו למשטרה.
בחיפה הוקם המחסום של צ'ק פוסט, ביציאה המזרחית של העיר, אתמול בשעה 19:00 בדיוק. התנועה הדלילה יחסית שהגיעה מכיוון הגשר כיוונה את הנהגים למחסום, שם כל אחד מהם התבקש למסור את מספר תעודת הזהות שלו ונשאל על כתובת מגוריו. תושבי העיר שלא היו בדרכם לאירוע חירום או למקום עבודה חיוני התבקשו לבצע פרסה ולחזור על עקבותיהם. גם תושבים שאמרו כי הם מעוניינים לנסוע לשכונת נווה שאנן דרך נשר הוחזרו לתוך העיר.
קצין המבצעים של תחנת חיפה, רב פקד רוני רז, אמר ל-ynet כי המשימה של המחסום היא לווסת את התנועה שלא אמורה לצאת מהעיר. מרבית הבדיקות התבצעו בזריזות, וכל הנהגים שלא היו תושבי חיפה הורשו להמשיך בדרכם. "לא היו התנגדויות", אמר רז, "האזרחים מבינים את המצב ומשתפים פעולה. רובם נשמעים להוראות". הקצין הסביר כי למחסום הגיעו גם תושבים שידעו שאסור להם לצאת מהעיר - אך לא היו בטוחים בשעה המדויקת של הסגר בשל העדכונים הרבים של הממשלה.
עופר אמיר, תושב נשר שעבר במחסום בדרך לקרוב משפחה חיפאי שלא יכול לדאוג לעצמו, אמר כי הוא מבין את הצורך בעצירת התנועה, אך טען כי המקרה שלו חיוני. לאחר ששוחח עם השוטרים המשיך אמיר בדרכו לחיפה. לעומתו, פייר נחלה ואשתו שהיו בדרכם לסופרמרקט "ויקטורי", שנמצא כחצי ק"מ מהצומת לכיוון נשר, נתקל בשוטרים נחרצים. "אם אתה צריך לערוך קניות - יש סופרמרקטים גם בחיפה", התעקשו השוטרים.
גם רחובות ירושלים, העיר שנמצאת בצמרת היישובים הנגועים, נותרו ריקים. הממשלה החליטה בתום דיונים ממושכים לחלק את הבירה לשבעה רובעים שונים ולמנוע את המעבר בין מרחב אחד לאחר.
המחסומים נפרסו בגבולות הרובעים, שכוללים שכונות יהודיות ושכונות ערביות כמו עיסאוויה והגבעה הצרפתית, במטרה לדלל את תנועת הרכבים. באחד המחסומים עוכב גם חבר הכנסת עודד פורר מישראל ביתנו, שניסה להסביר לשוטרים מה הוא עושה מחוץ לביתו.
לפי הערכת משרד הבריאות, כ-1,100 חולים מתוך 1,464 הנדבקים בבירה מתגוררים באותן שכונות והיחס החולים בשיעור האוכלוסייה (47 חולים ל-10,000 תושבים) קטן רק מזה שבבני ברק. הדבר מציב את השכונות החרדיות של ירושלים במקום השני בארץ ביחס החולים לכל 10,000 איש מבין הערים הגדולות. ביתר האזורים בירושלים היחס הוא 5 חולים ל-10,000 תושבים.