שתף קטע נבחר

 
צילום: דוברות הדסה עין כרם, AFP

בתי האבות בחזית: "זו מלחמה יומיומית"

כמעט שליש מהנפטרים מקורונה בישראל היו דיירים בבתי אבות, בתי דיור מוגן או מוסדות גריאטריים. לאחר הביקורת הרבה החל משרד הבריאות לבצע בדיקות ב-27 המוסדות שבהם התגלה הנגיף, אך המנהלים דורשים נהלים מסודרים: "בגלל התנהלות לקויה הגענו לתחתית"

 

בית האבות "יוקרה" ביבנאל    (צילום: שמיר אלבז )

בית האבות "יוקרה" ביבנאל    (צילום: שמיר אלבז )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כ-730 בתי אבות, בתי דיור מוגן ומוסדות גריאטריים, שמאכלסים עשרות אלפי קשישים, האוכלוסייה הפגיעה ביותר לנגיף הקורונה, עומדים כיום בחזית ההתמודדות עם המגפה בישראל. 33 קשישים שנדבקו במוסדות אלה נפטרו עד כה מהנגיף, כשליש מסך כל הנפטרים בישראל. בימים האחרונים, לאחר בקשות מרובות, החל משרד הבריאות לבצע בדיקות קורונה ב-27 המוסדות שבהם התגלה הנגיף, אך עד כה ברובם המכריע טרם נערכו בדיקות לכל הדיירים ואנשי הצוות.

 

מנהלי בתי האבות דורשים ממשרד הבריאות להוציא נהלים מסודרים להתמודדות בימים אלה, לבצע בדיקות בתדירות גבוהה בכל מקרה של הדבקה במוסד, לסייע בגיבוי כוח האדם במקרה של השבתה של עובדים שנדבקו ולפנות את הקשישים שנדבקו לבתי החולים.

 

ההתמודדות עם נגיף הקורונה - עדכונים אחרונים

"אור ירוק" מארדואן:  ציוד מגן רפואי מטורקיה צפוי להגיע לישראל השבוע 

ממחר - חובה לעטות מסכות מחוץ לבית ; המשטרה לא תאכוף בינתיים

10,743 חולים בקורונה בישראל, 101 נפטרו

מסתמן: סגר יוטל על ארבעה רבעים בירושלים

משען באר שבע (צילום: רועי עידן )
בית האבות משען בבאר שבע(צילום: רועי עידן )

הלילה נוסף עוד קורבן למניין המתים בבתי האבות. גבר בן 63 שהגיע ממעון בטבריה מת בבית החולים פוריה בטבריה. מבית החולים נמסר כי הוא סבל ממחלות רקע רבות. עם מותו גם עלה ל-102 מניין המתים מנגיף הקורונה בישראל.

 

"קיבלנו תרומות לציוד מארגונים אבל זה לא מספיק"

דני בן שטרית, מנהל בית אבות "עידן הזהב" בירושלים וחבר הנהלת א.ב.א - איגוד בתי אבות ודיור מוגן הסביר כי "הבעיה הקשה ברוב בתי האבות היא חוסר הוודאות לגבי האם הקשישים חולים או לא, בגלל חוסר הרצון של משרד הבריאות לבדוק אותם. בגלל ההתנהגות הלקויה של משרד הבריאות הגענו לתחתית. לחצנו על משרד הבריאות כדי שיעשו בדיקות. מאיפה אני אמור להביא כסף כדי לקנות מסכות וציוד מתאים? קיבלנו תרומות מארגונים אבל זה לא מספיק. צריך לסייע לנו עם ציוד, חומרי מיגון וחיטוי".

 

 

בן שטרית הוסיף כי בנושא הזה, אין הבדל בין בתי האבות היוקרתיים יותר לאלה שפחות. "צריך לראות בתמונת הנפטרים שדווקא משען, הרשת שנחשבת יקרה ופרוסה ברמה ארצית, ספגה את המכה הכי קשה. מדובר במזל ולא קשור לעניים ועשירים. כולנו נמצאים באותה הקלחת".

 

оциальное жилье
בית האבות "נופים" בירושלים

עוד כתבות על נגיף הקורונה בבתי האבות:

אח בדיור מוגן ליד ירושלים נדבק בקורונה, הדיירים חוששים מהתפרצות

נפטרה מקורונה אחרי חודש במשען: "כאילו שמתי אותה בקבר"

הקורבן ה-12 מבית האבות משען: ניצולת שואה בת 85

הקורונה בבתי האבות: קורבן שביעי למוסד הסיעודי ביבנאל

 

בבית האבות "בית הנשיא" בחדרה מתגוררים כ-100 קשישים. עד כה לא היה בו מקרה הדבקה, אך המנהל, שמעון אלנברג, סיפר שמה שמתרחש בבתי האבות האחרים משפיע על הדיירים גם אצלו. "הם תוהים אם המקום שלהם הוא כאן או לא, אם אנחנו יכולים להבטיח שנגן עליהם מפני הנגיף. אנחנו לא יודעים איפה העובדים היו כשהם יצאו מכאן ואין לנו דרך לשלוט בזה", אמר אלנברג.

 

לדבריו, יש לשקול לדרוש מעובדי בתי האבות להישאר במוסד חודש שלם. "מה קורה אם הרופא היחיד שיש לך צריך להיכנס לבידוד? צריך שתהיה תכנית גיבוי לצוותים. אולי הפתרון הוא כמו שעושים עוצר בצבא. צריך לעשות הכל כדי למנוע את ההתפשטות בתוך המוסדות, אחרת זו תהיה בכייה לדורות".

 

בית אבות יוקרה ביבנאל (צילום: שמיר אלבז )
בית האבות י"וקרה" ביבנאל(צילום: שמיר אלבז )

אלון קלמן, מנהל בית האבות גיל-עד בתל השומר, מספר שהתחושה בימים אלה היא של מלחמה ללא אמצעים. "המלחמה הזו זו מלחמה של יום-יום, אנחנו מנסים לעשות את הכי טוב שאנחנו יודעים וכל יום מתפללים שזה לא יקרה בעוד מוסדות. אני מקווה שזה לא מאוחר מדי".

 

לדבריו, קיים מחסור משמעותי בציוד מיגון במוסדות. "השגנו דרך מיזם 'ושמרת' ציוד כפפות, מסיכות, חלוקים, אבל עוד מעט זה ייגמר. משרד הבריאות לא הביא לנו מספיק ציוד כדי להתמודד עם המצב הזה".

 

"דורשים להעביר את המושכות למשרד הביטחון"

בימים האחרונים החלה להתגבש מחאה ארצית של משפחות דיירים בבתי אבות, דיור מוגן ומוסדות סיעודיים, שתכלול בין היתר החתמה על עצומה, פניות למשרד הבריאות במיילים ומכתבים, הגשת תביעות ועתירות לבג"ץ ואף ייתכן שחסימת כבישים, בהתאם להגבלות.

 

בעצומה, שעליה חתמו אלפים, תחת הכותרת "ילדי ונכדי הדיירים בכל בתי האבות והדיור המוגן דורשים העברת הטיפול בקשישים ממשרד הבריאות לגורם ניהול על באופן מלא", נכתב כי "בתי האבות והדיור המוגן הפכו ל'ספינות קורונה'. למרות ניסיונות הבידוד בחדרים, סכנות ההדבקה מאיימות בשל פרצות המיגון הקיימות. אחוזי ההדבקה בתוך בתי הדיור גבוהים יותר מאשר בני-ברק ולפיכך מחייבים טיפול אגרסיבי לא פחות. למשרד הבריאות אין את הכלים, המסוגלות והניסיון לנהל משבר בסדר גודל לאומי. כשלי הניהול שנוצרו בעקבותיהם הביאו כבר לעשרות נפטרים מקרב אוכלוסייה זו".

 

דיירת "משען": "מדוע עלינו להתחנן?"    (מתוך דף הפייסבוק של אסתר חלילי)

דיירת "משען": "מדוע עלינו להתחנן?"    (מתוך דף הפייסבוק של אסתר חלילי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בעצומה נכתב עוד כי "אין מענה לחולים שזקוקים לפינוי, בדיקות נעשות באופן חלקי, יש מחסור באנשי צוות רפואי, מטפלות שנוטשות, כוח אדם חסר המדלדל בשל הידבקות בנגיף, חוסר בציוד - במיוחד אמצעי מיגון מינימליים בכל בתי האבות והדיור המוגן".

 

ד"ר אוריין יצחק, ממארגני המחאה, הוא אפוטרופוס של סבתו שנמצאת בבית אבות במרכז הארץ. "אנו דורשים להעביר את מושכות הנהגת המשבר הזה מידי משרד הבריאות אל משרד הביטחון, בשל המחדלים והכשל הניהולי שגבו חיי אדם, בעוד משרד הבריאות התנהג כעיוור שלא רוצה לראות", אמר.

 

הוא הוסיף כי "אין ‏למשרד הבריאות את המסוגלות לנהל משבר בסדר גודל לאומי. המחדלים בעיקרם נובעים מכשל ניהולי. אני מאמין כי מובילי המשבר הזה משקיעים מאמץ רב ועובדים לילות כימים אך לצערי אני חושש שזו השקעה בבחינת 'פול גז בניוטרל'".

מירב כהן  (צילום: אוהד צויגנברג)
מירב כהן (צילום: אוהד צויגנברג)

ח"כ מירב כהן (כחול לבן), שעומדת בקשר עם המשפחות, הסבירה כי "התחילו בבדיקות בבתי האבות אבל יש הרבה מוקדי התפרצות שעוד לא הגיעו אליהם והמשפחות בהיסטריה אז אני מקבלת הרבה פניות. אנחנו פועלים מול תלונות שקיבלנו על 24 מוקדים שבהם יש חולים מאומתים. אנחנו כבר חודש מתריעים על התרחיש הזה, אומרים שזו פצצה מתקתקת, שאלה מקומות עם מאות אנשים מבוגרים שכולם בסיכון. אין שם כלום - לא ציוד, לא הדרכה, לא בדיקות. אמרו לי 'מה את רוצה מהחיים שלנו? זה גוף פרטי, שיסתדר. שילך להשיג לעצמו עובדים, שישיג לעצמו בדיקות, ציוד, זו לא בעיה שלנו'. טוב שעכשיו התעוררו אבל זה היה עוזר אם זה היה קורה קודם".

רוני עוזרי ()
רוני עוזרי

רוני עוזרי, יו"ר א.ב.א - איגוד בתי אבות ודיור מוגן, אמר כי "ההבטחות של משרד הבריאות הן לתקשורת בלבד. בפועל תמונת המציאות מעידה שעבר כמעט שבוע מאז ההצהרה שיבדקו את המוסדות שבהן התגלתה קורונה ויש מוסדות שבהם טרם נבדקו הדיירים והצוותים, או נבדקו באופן חלקי. זו רשלנות שתעלה בנדבקים ומתים נוספים. פקידי משרד הבריאות יושבים במגדל השן ומוציאים הנחיות וכותרות. אבל ציוד מיגון וחיטוי לכולם – אין. בדיקות מקיפות בכל המוסדות – אין. מה יש? התנערות מאחריות והפקרת הדיירים והצוותים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
בית אבות משען בבאר שבע
צילום: רועי עידן
מומלצים