בצל הקורונה: העולם הנוצרי מציין "פסחא של בדידות"
המיסות ההמוניות בוטלו, בבריטניה ערך הארכיבישוף את הטקס מהמטבח. האפיפיור הזהיר בשידור חי: האיחוד האירופי בסכנה. כנסיות הציבו תמונות סלפי של המאמינים על ספסלים ריקים, מעטות הבטיחו הגנה שמימית למי שיסתכן ויגיע. בארה"ב: ציד ביצי פסחא במיינקרפט. עוד 619 מתו בספרד, המבוגרים באירופה יישארו בבית עד סוף השנה?
תחת הצל הכבד שמטילה מגפת הקורונה, העולם הנוצרי מציין היום (א') את חג הפסחא, היום שבו לפי האמונה הנוצרית קם ישו לתחייה. כדי למנוע את התפשטות הנגיף, ברחבי העולם בוטלו המיסות ההמוניות בכנסיות, ובמקום זאת הטקסים הדתיים שודרו למאות מיליוני המאמינים באמצעות האינטרנט.
משבר הקורונה – עוד מהעולם:
אחרי שבוע באשפוז: בוריס ג'ונסון שוחרר מבית החולים
הבאה בתור? באפריקה ההתפרצות עדיין מוגבלת
הגבולות סגורים, והאוהבים נפגשים על הגדר
הפרה את הסגר: בת 101 ברחה מבית האבות
מנהיג הקתולים, האפיפיור פרנסיסקוס, שבר מסורת של מאות שנים ובמקום לערוך את מיסת חג הפסחא אל מול עשרות אלפי מאמינים בכיכר פטרוס הקדוש – הוא ערך אותה בתוך הבזיליקה שמולה ממוקמת הכיכר, בטקס ריק כמעט לחלוטין מול קברו של פטרוס הקדוש. במקום הפרחים שמקשטים את הכיכר כדי לסמל את החיים ואת תחייתו של ישו לפי הדת הנוצרית, מחסומים משטרתיים הוצבו בה כדי למנוע את כניסתם של המאמינים, והיא נותרה שוממה – כמו בשאר השבועות האחרונים שבהם מוטל סגר באזורים נרחבים באירופה ובעולם.
במיסה ששודרה בשידור חי נשא האפיפיור את אחד מנאומיו הפוליטיים ביותר מאז שנבחר לתפקיד ב-2013. הוא הזהיר שהאיחוד האירופי עלול למצוא עצמו בסכנת קריסה, אם לא ידע להתמודד נכון – ובאופן מאוחד – מול האתגר שמציב מולו הנגיף, אתגר שלדבריו עשוי להביא לעידן חדש באירופה – כשזה שישפיע לא רק על עתיד היבשת הזו אלא גם על שאר העולם. הוא קרא שלא לאפשר ליריבויות שהתקיימו עוד מלפני מלחמת העולם השנייה לצוץ מחדש.
דברי האפיפור מגיעים על רקע המחלוקת הקשה באירופה סביב תוכנית השיקום הכלכלית ביבשת, כשמדינות בדרומה כמו איטליה מבקשות להנפיק איגרות חוב משותפות, ומדינות כמו גרמניה והולנד מתנגדות לכך.
האפיפיור קרא לאחדות גלובלית במסגרת התגובה למשבר הכלכלי שחוללו המגפה עצמה והניסיונות לבלום אותה, וקרא לוותר על חובן של מדינות עניות ולהסיר סנקציות בינלאומיות. בדבריו כינה את החג השנה "פסחא של בדידות", כזה שלדבריו צריך לכלול "התפשטות של תקווה".
כמו בשאר העולם, גם בארה"ב כנסיות רבות מתכננות להעביר את הטקסים שלהן בשידור חי באינטרנט. הנשיא דונלד טראמפ יהיה אחד מבין הרבים שיצפו באופן זה בטקסים הדתיים. הוא צייץ שיצפה בדרשה של הכומר רוברט ג'פרס, מנהיג כנסיית הענק הדרום בפטיסטית בטקסס, שנחשב גם לתומך נלהב של הנשיא.
מיסה מהמטבח – או מהמכונית
בבריטניה ערך הארכיבישוף מקנטרברי, ג'סטין וולבי, את מיסת חג המולד הדיגיטלית הראשונה בממלכה – ממטבח ביתו. את השידור הוא עשה בעזרת האייפד. ב-BBC מציינים שבאיטליה, אחד ממוקדי ההתפרצות הקשים ביותר של המגפה, צפוי בערב הזמר הידוע אנדראה בוצ'לי להופיע ב"קונצרט פסחא" ריק בקתדרלת מילאנו. בתמונות היום מהעיר נראתה כנסייה אחת עורכת את הטקס שלה בגג, ומאמינים רבים צפו בו מהמרפסות.
לצד השידורים החיים של הטקסים, כמרים בארה"ב ובשאר העולם מוצאים פתרונות יצירתיים נוספים. בכנסייה הבפטיסטית רוק ספרינגס באיזלי שבדרום קרוליינה מצפים לבואם של מאות מאמינים – שיצפו בטקס ממכוניותיהם בחניון של הכנסייה, שם הוצבו מסכי ענק. רבים אחרים יצפו כנראה בשידור החי של הטקס מביתם, והכומר ג'ים קאות'ון ציין כי רק לאחרונה הכנסייה שידרגה את מערכות הצילום והאינטרנט שלה. "ממש לפני שהכול התחיל להשתגע", הוא ציין. "זה הכול קשור לצלב ולחגיגה של הפסחא – למרות המגפה".
כנסיית סיינט אנה בקולומבוס שבג'ורג'יה מצאה גם היא דרך ייחודית לקיים את מיסת הפסחא. 650 מתוך 1,500 חברי הכנסייה שלחו תמונות סלפי שלהם, שהודבקו על המושבים בספסלי הכנסייה. "עכשיו אנחנו יכולים לראות את הפרצופים שלהם", אמר הכומר רוברט שלגטר לעיתון מקומי. את השיטה הזו אימצו גם כנסיות במדינות אחרות, כמו בפיליפינים, בדנמרק ובפולין.
קורטיס ג'יימס, כומר צעיר מארלינגטון שבטקסס, הגה רעיון של עריכת ציד ביצי הפסחא המסורתי באמצעות משחק האינטרנט הפופולרי על הילדים, מיינקרפט. כנסיות אחרות הצטרפו ליוזמה שלו, שזכתה לתשומת לב רבה ברחבי ארה"ב.
לצד אלו ששומרים על ההנחיות וההגבלות, יש כמה שמתעלמים מהן ומוכנים גם להסתכן במעצר. כמה כמרים אמרו שמי שייקח חלק בטקסים ייהנה מהגנה שמימית. בקנזס, ניסו המחוקקים הרפובליקנים לבטל את החלטת המושלת הדמוקרטית לורה קלי, שהגבילה התכנסויות בכנסיות לעד עשרה איש, אך בלילה האחרון פסק בית המשפט העליון במדינה שלא הייתה להם סמכות לעשות זאת, והחזיר לתוקף את ההגבלה הזו.
בבלארוס – שם עד כה מתעלמים מהקריאות של ארגון הבריאות העולמי להטלת הגבלות נרחבות – הטקסים ייערכו כרגיל.
גם בעיר העתיקה בירושלים, שבשגרה הייתה מוצפת היום במאמינים נוצרים, החגיגות נערכו באופן מצומצם ביותר. המיסה בכנסיית הקבר הייתה ריקה כמעט לגמרי. "למרות הסימן של מוות ופחד שאנו רואים בכל מקום ברחבי העולם, אנו חייבים להסתכל על הטוב של אלו שנותנים את חייהם לאחרים", אמר הארכיבישוף פיירבטיסטה פיצבאלה בכנסייה הכמעט-ריקה. "המסר של הפסחא הוא שהחיים, למרות הכל, ינצחו".
לקראת החג ניסו ממשלות רבות, במיוחד באירופה שבה שורר כעת מזג אוויר חמים ונעים, להניא את התושבים מלנסוע לבלות את הפסחא בחיק הטבע או בקרבת בני משפחה וחברים. בכמה מדינות הוצבו מחסומים. "אל תעשו דברים מטופשים", קרא אתמול לציבור דומניקו ארקורי, הנציב המיוחד של איטליה לטיפול במשבר הקורונה. "אל תצאו, המשיכו לנהוג באחריות כפי שעשיתם עד כה. השתמשו בראש שלכם וגלו אחריות. הנגיף לא הוכנע. אנחנו בכיוון הנכון, אבל קצה המנהרה עדיין רחוק". בבריטניה קיבלו השוטרים הוראה לוודא היטב שאין התקהלויות בפארקים ובחופי הים.
נשברה מגמת הירידה במתים בספרד
בתוך כך, בצהריים דיווחה ספרד על 619 בני אדם שמתו בשטחה מקורונה ביממה האחרונה – זינוק לעומת 510 המתים שעליהם דיווחה אתמול, שהיה הנתון היומי הנמוך ביותר מאז 23 במרץ. העלייה זו שוברת מגמת ירידה בימים האחרונים במספר המתים היומי שמדווחת מדריד. מניין המתים הכולל בספרד עלה היום ל-16,972. מנגד, במספר הנדבקים החדשים שאובחנו נרשמה צניחה – וספרד דיווחה על עוד 4,167 נדבקים, המספר היומי הנמוך ביותר מאז 22 במרץ. כעת עומד מניין הנדבקים המאומתים בשטחה על 166,019.
בספרד עדיין מוטל סגר כולל, אך מחר יוכלו – לראשונה אחרי שבועיים – לחזור לעבודה עובדים בכמה תעשיות שלא נחשבות חיוניות, כמו למשל ענף הבניין. ההקלה המצומצמת בהגבלות מעוררת חשש מפני התפשטות מחודשת של הנגיף במדינה. מנהיג קטלוניה, קים טורה, טען בציוץ בטוויטר שהממשלה במדריד מתעלמת מהמלצות המדענים לשמירה על "ריתוק מוחלט". מנגד, שר הביטחון הסוציאלי חוזה לואיס אסקריבה אמר שבשלב זה, גם סגר מעט פחות נוקשה מספיק על מנת לבלום את התפשטות הנגיף.
המבוגרים באירופה יישארו בבית עד סוף השנה?
מוקדם יותר היום, ועל רקע קריאות ארגון הבריאות העולמי להימנע מהסרת ההגבלות מוקדם מדי ובכך להסתכן בהתפרצות מחודשת, אמרה נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, כי ייתכן שזקנים ברחבי האיחוד האירופי יצטרכו להישאר מבודדים בבתיהם עד סוף השנה. זאת, במטרה להגן על מי שנחשבים לאוכלוסייה פגיעה במיוחד במגפה.
"אני יודעת שזה קשה ושבידוד זה נטל, אבל זו שאלה של חיים ומוות. אנחנו חייבים לשמור על משמעת ועל סבלנות", היא אמרה לעיתון הגרמני בילד. "ילדים וצעירים ייהנו מחופש תנועה רב יותר לפני מבוגרים ואלו שסובלים ממחלות רקע".