כדי שלא נצא למשפחות, למימונה ולמאפיות: כל הפרטים על הסגר בחג
הסגר בחג השני של פסח לא יהיה נוקשה כמו זה שהוטל בליל הסדר. אסור יהיה לעבור בין יישובים. במוצאי החג לא ניתן יהיה להפעיל מקומות למכירת מזון למעט מרכולים, כדי למנוע התנפלות על המאפיות. צה"ל מתחיל לשחרר לוחמים. רק אחרי החג: דיון באסטרטגיית היציאה
הממשלה אישרה הלילה (בין שני לשלישי) פה אחד את הסגר המיוחד לקראת המימונה, שעליו הכריז אמש ראש הממשלה בנימין נתניהו. הגבלות התנועה יחולו מהיום ב-17:00 ועד ליום חמישי בשעה 05:00 בבוקר. את הישיבה ניהל שר החוץ ישראל כץ, כדי שנתניהו יוכל להתפנות לפגישה עם יו"ר כחול לבן בני גנץ.
ההגבלות בחג השני יהיו דומות לאלו שהוטלו בימים שלפני ליל הסדר, ולא לעוצר שהוטל בחג עצמו, ויכללו איסור על מעבר בין יישובים בנוסף למגבלות הקיימות כיום. ביום חמישי אחר הצהריים יתקיים דיון בממשלה על אסטרטגיית היציאה להמשך.
שר התחבורה, בצלאל סמוטריץ', מתח ביקורת על כך שנתניהו הכריז על הסגר עוד לפני ישיבת הממשלה. הוא טען בישיבה כי "כל הסגר הוא ישראבלוף והציבור מבין את זה. ראש הממשלה מכריז על הסגר במסיבת עיתונאים ואנחנו צריכים לאשר. ההחמרה בהנחיות היא כמו זאב זאב". השרים גלעד ארדן וזאב אלקין הציעו להאריך את הסגר עד ליום חמישי בערב, לאחר חגיגות המימונה, אולם הצעתם לא התקבלה. בסופו של דבר אושרו התקנות פה אחד בהתאם לנוסח שעליו הודיע מוקדם יותר נתניהו.
בתוך כך, כפי שפורסם אתמול ב- ynet, בצה"ל הודיעו כי החל מיום ראשון הקרוב תתאפשר יציאתם של כוחות לוחמים וחיילים במסגרות ההכשרה לחופשות, באופן הדרגתי ומבוקר. בתחילה ייצאו כוחות לוחמים בתעסוקה מבצעית, ואחריהם כוחות באימונים והכשרות לחופשה בבתיהם.
מטרת ההסגר היא למנוע חגיגות של הציבור במימונה, והתגודדות של תושבים סביב המאפיות בצאת הפסח, וזאת רגע לפני הדיון בממשלה על אסטרטגיית היציאה מההסגר שיתקיים כאמור ביום חמישי בשעה 15:00. בתוך כך, המל"ל עדכן את השרים כי קיים חשש שהשילוב של אווירת החג יחד עם אווירת סוף הסגר, יביאו להתרופפות משמעותית בשמירה על הנחיות הריחוק החברתי.
נגיף הקורונה - עדכונים אחרונים:
קורונה בישראל: 116 מתו עד כה, 11,586 נדבקו ואובחנו
נתניהו הכריז על סגר מערב החג השני ועד לחמישי בבוקר 22 קשישים נפטרו בבית אבות יהודי באמסטרדם
חרף הנחיות הקורונה: רבים יצאו לפארקים ולשטחים הציבוריים
"אתם מתבקשים לחגוג בחוג המשפחתי המצומצם שנמצא אתכם עכשיו כפי שהיה בפסח", אמר נתניהו אתמול בערב והוסיף: "אני מזכיר לכם שביום המימונה נאסור התקהלויות כלשהן בפארקים בגנים. גם לי זה יהיה חסר. זה הפך לחג של העם כולו, אך השנה זה חייב להיות אחרת, בחיק המשפחה".
הסגר שיוטל יהיה כאמור מרוכך יותר בהשוואה לליל הסדר - אז נאסר על יציאה מהבתים (מעבר ל-100 מטרים מהבית), והסופרמרקטים נסגרו. כעת תתאפשר יציאה לעבודה של מי שמוגדר חיוני, וייתכן גם שיוחלט להרחיב את היקף היציאה למקומות העבודה.
על פי התקנות שהובאו לאישור הממשלה, "בתקופה שבין יום שלישי בשעה 17:00 ועד ליום חמישי בשעה 5:00 בבוקר, לא יוכל אדם לצאת מחוץ ליישוב מגוריו ולהצטייד במזון, תרופות ומוצרים חיוניים, או לקבל שירותים חיוניים, למעט אם ביישוב מגוריו לא קיימים שירותים אלו, ואז יוכל לקבלם ביישוב הסמוך ליישוב מגוריו. הגבלה זו לא תחול על יישוב שמרבית תושביו אינם יהודים.
"בתקופה זו יציאה ממקום מגורים, של יחיד או של אנשים הגרים באותו מקום, לזמן קצר ולמרחק של עד 100 מטרים ממקום המגורים תתאפשר רק למרחב הציבורי. בתקופה שמיום רביעי בשעה 19:00 ועד ליום חמישי בשעה 02:00 בלילה, לא ניתן יהיה להפעיל מקומות למכירת מזון למעט מרכול (סופרמרקט וחנות מכולת) ללא טיפול או הכנה של מזון. מגבלה נוספת תחול על פעילות של תחבורה ציבורית בתקופה שבין יום שני בשעה 20:00 בערב ועד ליום חמישי בשעה 05:30 בבוקר". כך לפי התקנות.
יש לציין שאתמול ושלשום תושבים רבים ברחבי גוש דן יצאו לפארקים ולשטחים הציבוריים, ובכבישים הורגשה תנועה ערה. לפי גורמים במשטרת תל אביב, בימים האחרונים חלה התרופפות במשמעת של אזרחים שיוצאים יותר ויותר מבתיהם ללא צורך ובניגוד להנחיות.
רק אחרי החג: דיון באסטרטגיית היציאה
מניין הנדבקים בנגיף הקורונה שאובחנו בישראל עלה אמש ל-11,586. מספר הנפטרים עלה ב-12 ביממה והוא עומד על 116 בני אדם. נרשמה יציבות במספר החולים באורח קשה שעומד על 183 בני אדם. 132 חולים מונשמים כעת, אחד יותר לעומת שלשום.
ביום חמישי אחר הצהריים יתקיים כאמור דיון לגבי אסטרטגיית היציאה, ובמל"ל אמרו לשרים כי האסטרטגיה תהיה תלויה בשמירה על רמה נמוכה של חולים קשה וזאת כדי לאפשר מרווח טעות.
"היום יש 3,500 מכונות הנשמה ומתופעלות כ-200. אם מאפשרים חזרה לשגרה וחלילה עושים טעות, אנחנו עלולים להביא לעלייה בכמות החולים ומכאן לעלייה בכמות החולים קשה והמונשמים. לכן ישחררו את הרסן בהנחה שאם תהיה התפרצות חוזרת - נוכל לתת מענה לחולים קשה", הסביר אחד השרים. "ככל שיתווספו עוד מכונות הנשמה, הדבר יגדיל את מרווח הטעות וזה יילקח בחשבון בשיקול הדעת בשחרור המשק. "אנו לא רוצים להגיע לסיטואציה שבה נצטרך לבחור את מי משאירים בחיים ואת מי מנתקים מהמכונה", הוא הוסיף.
עיקרון מנחה נוסף בגיבוש התכנית האסטרטגית, הוא הימצאותם של בדיקות סרולוגיות אמינות. ככל שבדיקות אלה יהיו זמינות מהר יותר, כך ניתן יהיה להאיץ את תהליך השחרור של מי שיימצא שיש בגופו נוגדנים.
במשרד האוצר יטמיעו את אסטרטגיית היציאה לחידוש פעילות המשק של פרופ' אמנון שעשוע, ויוסיפו אותה לתוכנית היציאה מהסגר שתעלה לדיון במל"ל ותוצג לראש הממשלה. על פי האסטרטגיה, ניתן לשחרר את המשק מהסגר ללא הקרסת מערכת הבריאות.
הנחת העבודה של התוכנית היא שקצב התפשטות הנגיף בקרב האוכלוסיה הצעירה מגיל 65 וללא מחלות רקע (השומרת על כללי הריחוק המתבקשים), מאפשר לה לחזור לשגרת חיים במקומות העבודה ללא סכנה של הצפת מערכת הבריאות. בהתאם להנחה זו, עמדת משרד האוצר היא כי יש לסכם עם מערכת הבריאות קריטריונים (מספר הנדבקים/המונשמים/החולים קשה ועוד), שיסוכמו מראש כתנאי סף לפתיחת המשק לעבודה.
על פי התוכנית, את עיקר המעקב והמשאבים יש להפנות לגילאי 65 ומעלה, בעלי מחלות רקע. על פי המודל של פרופ' שעשוע, שחרור הדרגתי של המשק כפי שמוצג בתוכנית משרד האוצר, לא יביא ליותר מ-700 מונשמים (בתרחיש הקיצון).