"הזנחה והפקרות": תלונות נגד הרווחה בעקבות מות דיירת חוסה מקורונה
קרובי דיירים ב"עלה מוריה" שבגדרה, שחלקם נדבקו בנגיף, טוענים להתנהלות לקויה שהובילה למותה של שוהה במקום. אם לבת 12 שחלתה והועברה ללניאדו ולא למסגרת מיוחדת: "היא זקוקה להשגחה צמודה, הייתה יכולה לנתק מונשמים". משרד הרווחה: "מחר יגיעו עוד אנשי צוות"
משפחות של חוסים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית ממרכז "עלה מוריה" בגדרה מוחים נגד טיפול משרד הרווחה במשבר נגיף הקורונה במקום. התנהלות זו לטענתם הייתה "איטית ומסורבלת מתחילת המשבר, והובילה להחמרתו". עוד הם טוענים כי הטיפול הלקוי הוביל היום (ב') לפטירתה מהנגיף של דיירת המעון, בת 41, בבית החולים קפלן שברחובות.
נגיף הקורונה - עדכונים אחרונים:
קורונה בישראל: 116 מתו עד כה, 11,586 נדבקו ואובחנונתניהו הכריז על סגר מערב החג השני ועד לחמישי בבוקר
22 קשישים נפטרו בבית אבות יהודי באמסטרדם
חרף הנחיות הקורונה: רבים יצאו לפארקים ולשטחים הציבוריים
מאז שהקורונה פרצה במוסד לפני כארבעה שבועות, בעקבות הידבקות של אחת מנשות הצוות, יותר מחמישית מהדיירים נדבקו - 26 מתוך 117. זאת בנוסף ל-10 אנשי צוות. כך התברר לאחר שכל דיירי ועובדי המעון נבדקו לבקשת משרד הרווחה ורשת "עלה".
תשעה מהחולים עדיין מאושפזים בבתי חולים ברחבי הארץ, 12 הועברו לטיפול במסגרות רווחה לחולי קורונה קלים, וארבעה החלימו וחזרו למעון עם שחרורם. בנוסף, 10 אנשי צוות חלו.
ענת יארגאן מבת ים, שבתה אילה בת ה-12 נדבקה בנגיף במעון, סיפרה כי תחילה היא הועברה לבית החולים לניאדו בנתניה, אף שבמרכז הרפואי אין כלים לטפל באנשים עם צרכים כשל בתה. "אין להם שום מושג בחינוך מיוחד, אין שם תנאים מתאימים, גם בית החולים וגם הילדה היו חסרי אונים", היא אמרה. "היא זקוקה להשגחה צמודה. היא הייתה אמורה להיות בבידוד בלי לצאת מהחדר, אז היה צריך לתת לה תרופות הרגעה כדי שהיא תהיה יותר עייפה וחלשה".
האם סיפרה כי "בכל רגע היא הייתה יכולה לצאת ולנתק את המכונות של המונשמים, לסכן גם את עצמה וגם את הסובבים אותה. הם לא בנויים לזה. גם ככה יש להם עומס של עבודה, הם לא הצליחו לתקשר איתה בכלל".
לאחר שבוע, בתה של ענת הועברה מבית החולים לאחת משלוש המסגרות מיוחדות שמשרד הרווחה פתח עבור חולי קורונה עם צרכים מיוחדים, שמצבם קל. "משרד הרווחה היה צריך לעשות את זה מההתחלה, ולא לתת לילדה להיות שבוע שלם במקום כזה", היא אמרה.
הורה נוסף של אחד הדיירים התרעם: "לא יכול להיות שמוסד רווחה עם מספר הנדבקים הגבוה בישראל זוכה לכזאת התעלמות מהמשרד הממונה עליו. משרד הרווחה לא פספס אף הזדמנות לטעות במשבר הזה, מרמת היחס לילדים שלנו ועד לדברים הבסיסיים ביותר - כמו תקציב למיגון הצוות המטפל שנמצא בחזית ומסכן את עצמו. אנחנו דורשים מהם להתעורר ולהפסיק את ההזנחה וההפקרות באוכלוסיה שנמצאת במצוקה קשה, גם בשגרה ועל אחת כמה וכמה בימים אלו".
מנהלת המרכז, נעמה סודקביץ, התייחסה לדברים וסיפרה ראשית על הדיירת שנפטרה. "היא הייתה ותיקה במקום, חייכנית ומטופחת. אהבנו אותה מאוד וצר לנו שכך זה נגמר. קיבלנו בשורה קשה מאוד. אני מבקשת לשלוח תנחומים להורים המסורים שליוו את בתם שנים. גם אנחנו נמצאים כעת בשעה קשה. אנחנו מחזקים את אנשי הצוות והעובדים הסוציאלים מלווים אותם. אני מבקשת מכולכם להתפלל עבור הדיירים שלנו, לשלוח רפואה שלמה מהשמיים שנעבור את המגפה הזו בבריאות שלמה לכולם".
סודקביץ פנתה להורי הדיירים: "הם השותפים הטבעיים שלנו, בני המשפחות שלהם נמצאים כאן אצלנו. אנחנו מחזקים אותם ושולחים להם מרחוק מסר של חוסן ורגיעה. אתם יודעים שכולם פה נמצאים בידיים טובות, עם כל המאמצים והידע המקצועי, כדי לתת את הטיפול הכי מתאים ברגעים כאלו. האירוע הזה התרגש על כולנו בישראל, וגם כאן בבת אחת ובעוצמה גדולה, ואנחנו כל יום לומדים איך להתנהל ואיך להתמגן בצורה יותר טובה כדי לצמצם את המשך ההדבקה".
ממשרד העבודה והרווחה נמסר בתגובה: "המשרד מביע צער על מותה של הדיירת ושולח תנחומים כנים לבני משפחתה. מרגע שהתגלה המקרה הראשון של קורונה במעון, פעל המשרד ללא לאות כדי לסייע למסגרת. מינהל מוגבלויות במשרד שלח ציוד מגן לאנשי הצוות, נשכרו צוותים חלופיים במקום אלו שנכנסו לבידוד, ופיקוד העורף ביצע חיטוי במקום. כמו כן, המשרד פתח שלוש מסגרות ייעודיות לחולי קורונה קלים בקרב המסגרות לאנשים עם מוגבלויות בראשות רופא ובליווי של צוותים מטפלים, שאליהן נשלחו חלק מהדיירים שנדבקו.
"לבקשת משרד העבודה והרווחה ובתיאום עם משרד הבריאות, יצטרפו מחר לצוות של 'עלה מוריה' רופא נוסף ושתי אחיות. המשרד ימשיך ללוות את המעון ולספק כל סיוע שיידרש עד לסיום המשבר".