הסקר שיבחן: האם המדינה מסתירה מידע על הקורונה?
התנועה לחופש המידע פונה אל הציבור בבקשה לקבל את עמדותיו על אודות הפרסומים שנמסרים לו בזמן המשבר. "התחושה היא שאין מדיניות סדורה"
על רקע טענות שעלו בשבועות האחרונים נגד הסתרת מידע של משרד הבריאות, ומנגד החלטתו להרחיב את פרסום היקף הנתונים בימים האחרונים - החליטו בתנועה לחופש המידע לערוך סקר אינטרנטי ייחודי שיבחן את עמדות הציבור בכל הקשור למידע שניתן לציבור בזמן התפשטות הנגיף קורונה.
להשתתפות בסקר - לחצו כאן
הגולשים נשאלים כיצד הם צורכים את המידע שלהם בזמן המשבר והאם בעיניהם הוא אמין. בתוך כך יש לציין כי אי דיוקים ושאלות סביב הנתונים שמציג משרד הבריאות עולים מעת לעת. אתמול, למשל, בטבלת ההדבקות ביישובים נרשם מספר נמוך יותר בעיר חולון לעומת שלשום. במשרד הבריאות בחרו שלא להשיב לפניית ynet בעניין.
אי דיוקים נרשמו גם כאשר הציג המשרד מספרי בדיקות מעבדה שונים עבור אותו יום, וגם בטבלת הנפטרים שהציג המשרד התגלו סתירות לעומת נתוני בתי החולים.
"אנחנו יוצרים סקר משותף יחד עם התנועה לחופש המידע כדי לבדוק את העמדות של הציבור בנושא", אומרת עו"ד רבקי דב"ש, לשעבר ראש היחידה הממשלתית לחופש המידע וזאת שעומדת עם התנועה מאחורי מיזם הסקר. "יש מידע שיוצא ממגוון מקורות ולא כל כך ברור האם יש את המידע שהציבור צריך. התחושה שלנו, כמי שעוסקים בתחום השקיפות, היא שאין מדיניות סדורה".
עו"ד דבש מצביעה על כך שלעיתים לא רק חסר מידע, אלא שהוא מועבר בצורה שאינה ברורה מספיק. "האם הציבור באמת מבין את ההנחיות שנקבעות באמצע הלילה באמצע ובשפה משפטית? דווקא בגלל שאנחנו, מומחי השקיפות, מוטרדים מזה, אנחנו רוצים לא להספק בתחושות שלנו. נצא לציבור ונשמע מה עמדותיו".
היא הוסיפה: "יכול להיות שגם עודף הנתונים מטריד את הציבור. ארגון הבריאות העולמי, כמו גם מדינות שאנחנו מנסים לחקות כמו סינגפור וטייוואן התייחסו לשקיפות כחלק מהאסטרטגיה שמקדמת שני דברים. ראשית, היא מגבירה אמון כי במקום שבו ציבור מרגיש שמסתירים ממנו מידע יש לו נכונות לשתף פעולה עם ההנחיות הקשות.
"בנוסף, זה עוזר לחוסן הנפשי שכאשר הציבור יודע בדיוק עם מה הוא מתמודד קל לו יותר לבוא ולהכיל את המצב הלא פשוט שהוא נמצא. לכן אנחנו רוצים לבדוק מה הציבור חושב על זה ואנחנו רוצים להבין מה חסר לציבור".