אלפים כתבו שלט זיכרון וירטואלי במיזם מצעד החיים
ילדים מרחבי העולם, שורדי השואה ומנהיגים הצטרפו לפרויקט שמחליף השנה את מצעד החיים המסורתי
אלפי אנשים מרחבי העולם, ילדים ובני נוער (דור רביעי), בוגרים ומבוגרים בני הדור השני והשלישי, ושורדי השואה, העלו ביממה האחרונה שלטי זיכרון לאתר ההנצחה המיוחד שהקים ארגון מצעד החיים העולמי ונחנך אתמול על ידי נשיא המדינה ראובן רובי ריבלין.
מצעד החיים המסורתי, שאמור היה להתקיים בשבוע הבא ביום השואה, בוטול לראשונה זה 32 שנים, בשל מגפת הקורונה. כל משתתף במצעד היה מקבל שלט זיכרון קטן, כותב עליו בכתב ידו ומניח בכניסה למחנה ההשמדה בירקנאו. במקום זאת, בפרויקט החדש יכולים גולשים מרחבי העולם "להניח" שלט זיכרון וירטואלי ולצפות בשלטים של אלפי המשתתפים האחרים.
השלטים הווירטואליים נכתבו לזכרם של קורבנות השואה, לכבודם של ניצולי השואה, ונשאו מסרים מרגשים ובהם קריאה להיאבק באנטישמיות ובגזענות באשר היא.
עד כה העלו ב-24 השעות האחרונות שלטים מישראל, ארה״ב, בריטניה, גרמניה, אוסטרליה, שוויץ, קנדה, קולומביה, אורוגוואי, בלגיה, אוקריאנה, אוזבקיסטן, דרום אפריקה, הולנד, הונגריה, פולין, ניו זילנד, ונצואלה, ספרד, בלארוס, ונצואלה, פנמה וברזיל.
"היום אני יודעת מי אתם"
אביגייל לוריא, בת 13 מישראל כתבה: "אני רק רוצה שנזכור ולא נשכח אבל באמת. סבא שלי, אהרון ליברזון, הוא ניצול שואה. נולד במחנה ההשמדה טרסינסטריה ביחד עם אחיו אברהם ליברזון ז״ל. לא כל הילדים בגילי (13) הם דור שלישי לשואה ואני כן. לא יכולה להגיד עד כמה זה פוגע בנו ובמשפחתי היום הזה ועד כמה אנחנו עצובים בו. עם היהודים חי. תמיד זוכרים".
אמנדה מאירוביץ מאוסטרליה כתבה: "לבני משפחתי שמעולם לא פגשתי. לא ידעתי אפילו שהייתם קיימים כי הזוועה נקברה אצלנו עמוק מאוד. היום אני יודעת מי אתם, כל ה-49. לעולם לא אשכח אתכם ואת מה שהייתם צריכים לעבור ואני מבטיחה לכם שהילדים שלי לעולם לא ישכחו אתכם. עם ישראל חי".
אבוד דאנאצ׳י, פליט סורי המתגורר בקנדה כתב שנחשף ממקור ראשון לניצולי שואה ולסיפורים שלהם. "אנחנו נשבעים לעולם לא לשכוח את הסיפורים שלהם ולהמשיך לספר אותם בעתיד. למרות שלא נוכל לצעוד השנה אנחנו נזכור השנה ולנצח ונשבע - לעולם לא עוד".
ניצול השואה אהרון ליפיץ שמתגורר בישראל כתב: "הגעתי לאושוויץ ב-42' יחד עם כל משפחתי. את ארבע אחיותיי לקחו ישר לקרמטוריום. אני הייתי בן 15 וחצי ונשלחתי למחנה עבודה. כל הזמן אמרתי לעצמי שאם אשרוד אגיע לפלסטינה. הייתי השורד היחיד במשפחה. ב-1950 עליתי ארצה. עבדתי קשה כל החיים והקמתי משפחה לתפארת יחד עם ויטל אשתי ז"ל, שני בנים ו-9 נכדים שאני אוהב מאוד".
שגרירים ומנהיגים במסר אישי
בשלט הזיכרון של שגריר ארה"ב בישראל, דייוויד פרידמן, נכתב: "כמו שאנחנו מאוחדים במאבק נגד נגיף הקורונה עלינו להתאחד על מנת להילחם באנטישמיות. הלוואי שהייתי יכול לחזור לאושוויץ-בירקנאו גם השנה, אבל הזיכרון הולך איתי תמיד. מי ייתן וזכרם של ששת המיליונים יחייב אותנו להרים את קולנו היכן ששוררת שתיקה ולחנך היכן שהבורות שורה".
שלט הזיכרון של יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק הרצוג: "כמה שבריריים הם החיים. יש להודות על מה שיש יום יום. מצעד החיים – שמתקיים השנה דרך מחשב ומקלדת – מזכיר לנו את שבריריות החיים ושם אותם בפרופורציות. הוא מעלה את זכרון הנספים. כל יהודי וכל קהילה בעולם זוכרים היום את אלו שנספו ואינם. כל יהודי וכל קהילה מחבקים היום את ניצולי השואה שעמנו בחיבוק וירטואלי חם! אישית, אני מדליק נר נשמה לאנט גולדברג מפריז, בת דודתו של אבי שנספתה באושוויץ. יהי זכרם של ששת המיליונים ברוך וצרור בזיכרון העם והעולם לנצח נצחים".
שלט הזיכרון של שגריר ישראל באו"ם, דני דנון: "לעולם לא נפסיק למלא אחר צוואת הנספים. גם עכשיו, במציאות גלובלית חדשה ומורכבת, נפעל על מנת שלקחי ההיסטוריה יילמדו. עלינו, להכיר את הקורבנות, להשמיע את קולם של הניצולים, ולהילחם בכל מקום שבו האנטישמיות מרימה את ראשה. כי המאבק בווירוס האנטישמי הוא לא פחות חשוב מכל מאבק אחר. אין לנו את הפריבילגיה לשבת בצד. נמשיך לחנך, להיאבק ולנצח. עם ישראל חי".
שלט הזיכרון של נתן שרנסקי, אסיר ציון לשעבר, חתן פרס בראשית לשנת 2020: "היום, יותר מתמיד, האנושות מבינה כמה חשוב להתאחד ולהילחם יחד נגד אויבים משותפים. שנאת היהודים תמיד היא לא רק האויב שלנו, אלא של האנושות כולה. בזמן שהשנאה האנטישמית מסרבת לדעוך, ושהיא לובשת צורות חדשות ותוקפת, אנו זוכרים ומזכירים. לא נשכח את הזוועות, לא נשכח את מעשי הגבורה. כשיעור חשוב לכולנו, יהודים ולא יהודים מכל קצוות תבל - לחיי החמלה, החופש והסובלנות".