קשישים בסיכון: ברחבי העולם מתקשים להתמודד עם התפרצות הקורונה בבתי האבות
עשרות אחוזים ממקרי המוות מקורונה בעולם נרשמו בבתי אבות. באיטליה מדובר במחדל של ממש, כ-7,000 מתים עד כה, ונפתחה ועדת חקירה. בארה"ב ההתפרצות הגיעה לכ-400 מוסדות. בישראל מדובר בכשליש מהנפטרים ובני המשפחות הביעו ביקורת קשה. כך מתמודדים בעולם
המכון הלאומי לבריאות באיטליה העריך הלילה (שבת) בזהירות כי לפחות 6,773 דיירים בבתי אבות ודיור מוגן מתו מתחילת פברואר, 40% מהם נדבקו בנגיף הקורונה או פיתחו את תסמיני המחלה. עם זאת, ההערכות באיטליה, שבה כבר יותר מ-22 אלף מתו מהנגיף, הן שהמספר גבוה בהרבה. ועדת חקירה הוקמה במדינה כדי לבדוק את הסיבות למחדל. גם בארה"ב, נראה כי ההשתלטות על הנגיף בבתי האבות כשלה, כאשר מספר בתי האבות הנגועים קפץ מ-47 ל-400 בשבוע. בישראל, שבה כ-37 אלף קשישים, ששוהים בכ-400 פתרונות דיור מחוץ לבית, מדובר בכשליש ממספר הנפטרים, ובני משפחות מתחו ביקורת קשה על מדיניות הממשלה בנושא.
משבר הקורונה - עדכונים נוספים:
- ירידה נוספת במספר החולים שבמצב קשה ובמונשמים, 13,107 נדבקו עד כה בנגיף
- נתוני הקורונה לפי ערים: 1 מכל 86 בבני ברק נדבק, עוד עלייה בדיר אל-אסד
- טראמפ מעריך: "כ-65 אלף אמריקנים ימותו מקורונה בסך הכל"
- המחדל מתרחב: עוד 29 קשישים אובחנו בטעות כחולים
- משפחות יוכלו לשמור יחד על ילדים , יאושר לצאת לפארקים קרובים
- עד לשינוי התקנות: המשטרה אוסרת על זיקוקים
בכל הארץ ביום העצמאות
לאחר הגילויים כי מספר חולי קורונה בישראל ביקרו בבתי אבות, הורה משרד הרווחה לכל בתי האבות והדיור המוגן בארץ לאסור כניסת מבקרים למסגרות. לפי ההנחיה, מפגשים של הקשישים עם אורחים הבאים לבקרם יוכלו להתקיים רק מחוץ לשערי המסגרות, ובתנאי שהמבקר לא נמצא בבידוד ולא נחשף לאנשים שנמצאים בבידוד. במידה שלא מתאפשרת יציאה של הדייר החוצה, תתאפשר כניסת קרוב משפחה מדרגה ראשונה לאחר בירור מצבו על ידי מנהל המסגרת - ובתנאי שלא שב מחו"ל ב-14 הימים שקדמו לביקור, לא מתגורר עמו אדם השוהה בבידוד והמבקר לא פיתח תסמינים.
הנחיות משרד העבודה והרווחה מתייחסות גם לאפשרות שלמרות כל אמצעי הזהירות, אחד הדיירים יהיה חייב בבידוד. במקרה כזה מונחים בתי האבות להקצות אזור למבודדים שבו יוכל לשהות הדייר ללא מגע עם הדיירים האחרים או עם אנשי הצוות. כמו כן הונחו צוותי המסגרות להקפיד הקפדה יתרה על כללי ההיגיינה שפרסם משרד הבריאות.
קורונה בכ-400 בתי אבות בארה"ב
לפי ארגון ה-CDC האמריקאי העוסק בבקרת מחלות ומניעתן, כמיליון וחצי אנשים חיים בבתי אבות בארה"ב. דובר הארגון מסר שיש למעלה מ-400 בתי אבות שבהם יש התפשטות של קורונה, לאחר שבשבוע שעבר עמד המספר על 47 בלבד. נתון זה מעיד על ההתפשטות המהירה של הנגיף. עם זאת, לא ידוע כמה דיירים באמת חולים או כמה דיירים מתו כתוצאה ישירה מהקורונה. דובר ה-CDC לא חשף כמה מקרי מוות בסך הכל נגרמו עקב נגיף הקורונה בתוך בתי האבות.
מושל מדינת ניו יורק, אנדרו קואומו מסר כי נכון ליום שלישי נרשמו 1,456 מקרים של קורונה בתוכם 278 מתים ב-188 בתי אבות ברחבי המדינה. בפלורידה הוצגו לפחות 66 מקרי הידבקות בבתי אבות. בניו ג’רזי 81 מתוך 351 בתי אבות דיווחו על לפחות חולה קורונה אחד. בבית אבות בניו ג’רזי מתו 68 אנשים ומחלקת הבריאות שלחה לשם ציוד הכולל 3,200 מסכות כירורגיות, 1,400 מסכות N95 ו-10,000 כפפות.
הסוכנות הממשלתית האמריקנית CMS המליצה לבתי האבות לעצור ביקורי משפחות על מנת למנוע התפשטות של הווירוס, וציינה כי היא תתמקד בביקורות באותם מוסדות כדי לוודא מילוי אחר ההוראות. עם זאת, במהלך השבועות מאז פורסמה ההנחייה, בתי האבות דיווחו על המשך ההידבקות, מה שמרמז כי ככל הנראה ההשתלטות על הנגיף בבתי האבות נכשלה.
על פי הוראות ה-CDC, בתי האבות חייבים לפעול באופן מיידי להגן על הדייירים ובני משפחותיהם מפני מחלות. בין שאר ההמלצות, אין להכניס חשודים בקורונה לבתי האבות, יש למנוע התפשטות ולאפשר אספקה של ציוד מגן. כמו כן, קובעות ההנחיות כי הנהלת בתי האבות צריכה לוודא שספקים ייכנסו רק לאחר שנבדק כי איש מהם או מבני משפחתם אינו חייב בבידוד על פי הנחיות משרד הבריאות.
יותר מ-50% מהנפטרים באיטליה ובספרד - בבתי אבות
באירופה, כמחצית ממקרי המוות עקב קורונה הם בבתי אבות, כך על פי מידע שנחשף בגרדיאן הבריטי. על פי דו"ח אקדמי של בית הספר לכלכלה של לונדון (LSE) במדינות איטליה, ספרד, צרפת, אירלנד ובלגיה, בין 42% ל-57% ממקרי המוות מקורונה היו בבתי אבות.
בבלגיה 90% מבתי האבות דיווחו על לפחות מקרה אחד של קורונה. 42% מסך כל המתים ברחבי המדינה הם מבתי אבות. באיטליה כאמור לפחות 6,773 דיירים בבתי אבות ודיור מוגן מתו מתחילת פברואר, 40% מהם נדבקו בנגיף הקורונה או פיתחו את תסמיני המחלה. בספרד אין נתון רשמי אך על פי דיווחים בתקשורת מדובר ב-57% אחוז תמותה בקרב דיירי בתי אבות.
עם זאת, השוואה בינלאומית כזו היא מוגבלת, בגלל הבדלים בנגישות לבדיקות ושוני במדיניות בין המדינות השונות וברישום מקרי מוות.
שירותי הבריאות הלאומיים באיטליה בדקו במחקר רחב היקף את סיבת קריסת בתי האבות בעת משבר הקורונה. בין הנתונים שהתגלו - 87% מבתי האבות באיטליה דיווחו על מחסור בציוד מגן וציוד רפואי כללי. ב-36% מבתי האבות דיווחו על מחסור בכוח אדם עקב הידבקות רחבה של אנשי צוות.
ד"ר ג'ובאני רצה, בכיר בשירותי הבריאות באיטליה, אמר כי "מספר מקרי המוות בבתי האבות בלתי מוערך, אי אפשר להכחיש זאת". במחוז לומברדיה העריכו כי 10% מדיירי בתי האבות מתו מקורונה (כ-600 קשישים). ד"ר רצה סירב לענות מדוע דיירים לא נבדקים בכמויות גבוהות יותר. סגן שר הבריאות באיטליה אמר כי יש לבדוק יותר בבתי אבות, שם נמצאים אנשים בסיכון גבוה. "איפה שיש אנשים שבריריים במצב קריטי, זה הצעד הנכון", אמר.
בתוך כך, המשטרה האיטלקית הודיעה כי החלה בחקירה נגד בית האבות הגדול ביותר במדינה, פיו אלברגו טריבולציו שבמילאנו, שבו נגבו חייהם של 190 דיירים שנדבקו בנגיף הקורונה. התקשורת המקומית כינתה את התופעה כ"טבח" בקשישים. מושל מחוז לומברדיה, אטיליו פונטנה, הודיע על פתיחת ועדת חקירה בנושא.
המושל פונטנה אמר כי הרשויות חוקרות בנוסף את "המצב האמיתי" בבתי האבות ברחבי המחוז, שבו החלה התפשטות המגפה בארץ המגף. הוא ציין כי ישנו חשש כי מספר גדול של נדבקים ומתים פוספסו. ברחבי אירופה יש טענות לטיוח המספרים האמיתיים בדיור המוגן, מכיוון שדיירים רבים מתו מבלי שנבדקו כלל.
קנדה הורידה את תנאי הקבלה לעובדים
רודולף אנשובר, שר הבריאות של אוסטריה, אחת המדינות האירופיות שהצליחו יותר מכול במאבקן בנגיף הקורונה, הצהיר ביום חמישי כי בווינה נערכים לקראת בדיקת קורונה לכל הדיירים והעובדים בבתי האבות במדינה במסגרת ניסיונם לעצור את התפשטות הנגיף. לדבריו, "ההתמקדות הראשית שלנו בשבועות הקרובים תהיה בעריכת בדיקות קורונה לכל העובדים והדיירים בבתי האבות ובמוסדות הסיעודיים. אנחנו מדברים, גבירותיי ורבותיי, על כ-130 אלף איש".
בריטניה סופגת גם היא מכה קשה בבתי האבות, ועל פי דיווחים קשישים מוצאים את עצמם מתים לבד ללא אפשרות להיפרד מקרוביהם בעקבות האיסור על מבקרים. אתמול הודיעה בריטניה כי מערכת הבריאות מתכוונת מעתה להתיר ככל האפשר לקרוביהם של החולים הנמצאים בסכנת חיים בבתי האבות, להיפגש מהם במטרה להיפרד מהם.
באוסטרליה דיווחה רשת ABC האוסטרלית, על פי נתוני משרד הבריאות במדינה, אותרו נכון לתחילת החודש 41 דיירים ואנשי צוות חולים ב-17 בתי אבות ברחבי אוסטרליה. משרד הבריאות האוסטרלי תומך בבתי האבות שבהם יש הידבקות, כולל מתן ייעוץ קליני ואיתור מקורבים.
במחוז בקוויבק בקנדה 60% מהמתים מקורונה הינם דיירים של בתי אבות. כדי לאפשר לבתי האבות לגייס עובדים חדשים, הורדו תנאי הקבלה, השכר עלה בשיעור של עד 8%, ובמקביל מאפשרים למתנדבים להגיע ולעזור.