יום השואה בצל הקורונה: הטקסים שיתקיימו ללא קהל, ואלו שבוטלו
עצרת הפתיחה הממלכתית לאירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה צולמה מראש ללא קהל בכיכר גטו ורשה ב"יד ושם" בהשתתפות הנשיא ראש הממשלה ותשודר היום ב-20:00. טקס האזכרה המרכזי באוהל יזכור למחרת - בוטל. קריאה לציבור לצאת בזמן הצפירה למרפסות ולשיר אחריה את ההמנון
אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה, שייפתחו היום (שני), ייערכו השנה במתכונת שונה בשל המגבלות על התקהלות בעקבות התפרצות נגיף הקורונה. בעוד שחלק מן האירועים המתוכננים בוטלו, רוב האירועים המתקיימים בכל שנה ייערכו ללא קהל. חלקם כבר צולמו - והם ישודרו בכלי התקשורת וברשתות החברתיות.
עצרת הפתיחה הממלכתית של יום הזיכרון לשואה ולגבורה צולמה מראש ללא קהל בכיכר גטו ורשה ב"יד ושם", ותשודר היום, ערב יום השואה, בשעה 20:00. בעצרת יישאו דברים נשיא המדינה ראובן ריבלין וראש הממשלה בנימין נתניהו. את אבוקת הזיכרון יעלה יו"ר מועצת יד ושם, הרב ישראל מאיר לאו, ואת דבר נציג הניצולים תישא שורדת השואה נעמי קאסוטו. במהלך העצרת יועלו שש משואות בשם שורדי שואה ויוקרנו סרטונים על סיפורם.
"המצעד למען החיים" המסורתי של עמותת "אביב לניצולי השואה", אשר מתקיים בכל שנה בערב יום השואה, ייערך בשעה 16:00, כעצרת וירטואלית ללא קהל, וישודר ברשתות החברתיות.
השנה, לראשונה זה 55 שנים, לא תיערך בערב יום השואה העצרת של מכון משואה ללימודי השואה בקיבוץ תל יצחק. במקום זה, המכון הפיק עבור משרד החינוך ויחידות צה"ל עצרות זיכרון מתוקשבות תחת הכותרת: "זום זיכרון - בית ספר לרוח האדם". במקביל הוכנו באתר משואה עצרות מתוקשבות למפגשים בקהילה, בתנועות נוער ובקבוצות של מקומות עבודה ומשפחות מורחבות.
עומדים במרפסות בזמן הצפירה
ביום שלישי, יום השואה, תושמע בשעה 10:00 צפירת דומייה בת שתי דקות ברחבי הארץ. עמותות "אביב לניצולי השואה" קוראת לציבור לצאת למרפסות בזמן הצפירה ובסופה לשיר את ההמנון, כאות סולידריות עם ניצולי השואה בתקופה זו שבה הם בודדים יותר מתמיד. גם עמותת "עמך" בשיתוף "זיכרון בסלון" קוראים לציבור לצאת למרפסות בזמן הצפירה עם שלט "זוכרים מקרוב, מחבקים מרחוק".
מיד לאחר הצפירה יחל טקס הנחת הזרים לרגלי אנדרטת מרד גטו ורשה ב"יד ושם", שיתקיים ללא קהל.
הטקס "לכל איש יש שם" יתקיים זו השנה ה-31 בכנסת, אך לראשונה במתכונת שונה מהרגיל וללא קהל. האירוע, שישודר בשעה 11:00, צולם מבעוד מועד בטרקלין שאגאל בכנסת. קטעי הטקס, שבו קוראים ראשי המדינה בשמות נספי השואה, צולמו במשך שלושה ימים בכנסת ומחוצה לה, כשלא יותר מעשרה אנשים נכחו בכל רגע נתון בחלל המצולם. בנוסף צולמו ניצולים ובני הדור השני, בהם אימותיהן של חברות וחברי כנסת, אשר סיפרו את סיפורם האישי והמשפחתי בצל השואה.
הטקס "לכל איש יש שם" ביד ושם, שמתקיים מדי שנה במקביל לטקס בכנסת, לא ייערך השנה, וכך גם טקס האזכרה המרכזי באוהל יזכור ביד ושם, שמתקיים מדי שנה בשעה 13:00.
מצעד החיים, שנערך מדי שנה בצהרי יום השואה במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו, לא יתקיים אף הוא במתכונתו הרגילה, לראשונה זה 32 שנה. כתחליף, הוחלט לקיים פרויקט זיכרון אלטרנטיבי, שבמסגרתו יוכלו גולשים מרחבי העולם "להניח" שלט זיכרון וירטואלי ולצפות בשלטים של אלפי המשתתפים האחרים.
לראשונה זה 71 שנה לא תתקיים ב-19:30 העצרת המסורתית לנעילת יום השואה בקיבוץ לוחמי הגטאות - ובמקומה תתקיים עצרת וירטואלית שתשודר בשעה 16:30. גם העצרת המקבילה שמתקיימת מדי שנה בקיבוץ יד מרדכי תיערך ללא קהל ותשודר במהלך יום השואה.
עצרת תנועות הנוער המסורתית תיערך בידי משרד החינוך בשיתוף "יד ושם" במתכונת אולפנית מוקלטת מראש ותשודר בשעה 17:30.
גם מיזם "זיכרון בסלון" יתקיים השנה באופן וירטואלי. המיזם השיק אתר אינטרנט שמציע מגוון דרכים להמשיך את המסורת ולקיים מפגשים דיגיטליים או משפחתיים. באתר החדש ניתן למצוא ערכות מיוחדות המותאמות למשפחות, ערכות לילדים ובני נוער, הנחיות כיצד לקיים מפגש Zoom עם סבא וסבתא ועם בני דור שני.
בין היתר יתקיימו לראשונה, ערבי זיכרון בסלון ב-Zoom בהפקת הכנסת, כמו גם מפגשי זיכרון ב-Zoom לזכר רדיפת הקהילה הגאה בשואה, בסיוע האגודה למען הלהט"ב.