תוכנית גמזו: "שליש מבדיקות הקורונה - בבתי אבות"
פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל איכילוב והפרויקטור שמינה משרד הבריאות לטיפול בבתי האבות, אמר כי ימליץ להפנות שליש מהבדיקות לקשישים: "הבירוקרטיה מורכבת ולוקח זמן לשיפור המערכת". הוא הביע תמיכה בכניסת בני משפחה למוסדות, אך השאיר את ההחלטה להנהלות
פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל בית החולים איכילוב בתל אביב והפרויקטור המיוחד שמינה משרד הבריאות לטיפול במשבר הקורונה בבתי האבות, אמר היום (ראשון) כי ימליץ ששליש מהבדיקות בישראל יופנו לקשישים בבתי האבות. גמזו הוסיף כי "יש עלייה בכמות הבדיקות בבתי האבות ויש קדימות לבדיקתן. כשהגעתי לתפקיד היו אלפי בדיקות שחיכו לכניסה למעבדות. הבירוקרטיה בין הגופים שמתכללים את הבדיקות מורכבת ולוקח זמן לשפר את המערכת. זוהי מערכת שמשתמנת לאט וכל הצוות עושה הכל כדי שתוצאות הבדיקות יחזרו במהרה".
משבר הקורונה - עדכונים אחרונים
קשישים בסיכון: בעולם מתקשים להתמודד עם המשבר בבתי האבות
חרדות, מצוקה והתאבדויות בקרב קשישים: השלכות ההגבלות
"לא עוד מספר בעקומה": זעקת משפחות הנפטרים בבתי האבות
גמזו אמר את הדברים בשיחת זום עם מנהלי בתי אבות, בני משפחותיהם של הדיירים ופעילים בתחום, במסגרת פורום בתי האבות בראשות ח"כ מירב כהן (כחול-לבן) שארגנה את המפגש,
בנושא מיגון העובדים בבתי האבות, שנמוך מהסטנדרט בבתי החולים, אמר גמזו כי "לבתי אבות או למוסדות גריאטריים שאין מסכות זו בעיה. החל מהיום, משרד הבריאות יספק מסכות למוסדות על ידי פיקוד העורף. בנוסף, מה שחשוב לשגרה הוא חומרי החיטוי. במידה שיש התפרצות, סודר פק"ל ברור לסדר הפעולות במחלקת קורונה, הן בבית חולים והן בבית אבות. הפק"ל עתיד להתפרסם מחר בבוקר".
בנושא כניסת בני המשפחה של הקשישים למוסדות על מנת לסייע בהתנדבות לצוות המטפל, אמר גמזו כי ימליץ לעשות כן, אך ציין כי "העניין נמצא תחת אחריות מנהל המוסד. לא ניתן לחייב את מנהלי המוסד להכניס את המשפחות, אך אני ממליץ להם להכניס מתנדבים לבתי האבות. אם מנהל מוסד מזהה אדם קשיש בעל קושי נפשי ובריאותי ומוצא כי חשוב שבן משפחה יגיע לביקור למען בריאות החוסה, אז קיימת לו הזכות והחובה לעשות זאת".
גמזו הוסיף כי ניהול המשבר בבתי האבות באופן מרכזי הוא קריטי. "אסור שהמצב ימשיך להיות מנוהל על ידי ארבעה גופים שונים". הוא ציין כי "יש לדאוג שהמוסדות לא יקרסו והמדינה מנסה למצוא פתרון רחב בנושא. תהיה תוכנית הצלה לבתי האבות וההפסדים הפיננסיים יילקחו בחשבון".
"הקשישים נמקים מול העיניים שלנו"
ד"ר אוריין יצחק, מקבוצת משפחות הקשישים בבתי האבות והדיור המוגן, טען כי "מנהלי בתי האבות לעולם לא יקחו אחריות משפטית בהחלטה האם להכניס משפחות לביקורים או לא. אסור לשים עליהם את האחריות". הוא סיפר כי "בפן האישי, סבתא שלי מידרדרת. הקשישים נמקים מול העיניים שלנו".
רוני עוזרי, יו"ר א.ב.א - איגוד בתי אבות ודיור מוגן, אמר כי "חסימת ביקורי המשפחות, הן בבתי האבות והן בדיורים המוגנים, נבעה מתוך רצון למנוע התפרצות קורונה. נעדיף לוותר על עבודת המתנדבים, מהחשש שאחד מהמתנדבים ידביק את אנשי המוסד".
ח"כ מירב כהן אמרה לסיכום נושא הקשר בין המשפחות לדיירי בתי האבות כי "אני מציעה לקדם דברים בשיתוף פעולה עם האיגוד ומשרד הבריאות, כגון - ניסוח דרישות בנוגע לציוד המיגון הנדרש לאישור כניסה וביקור של משפחות פנימה ואופן הכנסת המתנדבים לבתי האבות. המטרה היא לייצר מסמך שיאפשר לבני המשפחה קשר עם הדיירים בבתי האבות, מתוך הבנה שמשרד הבריאות לא יקבל החלטות חד משמעיות בעצמו".