שתף קטע נבחר
 

דילמת הרמדאן

כמיליארד מוסלמים יהיו תקועים בבתים בחודש הקרוב על רקע מגפת הקורונה. מדינות האזור עוסקות בשאלה אם הצום יזיק ומה מותר לראות בטלוויזיה

 

Iranian health worker disinfecting a Tehran street  (Photo: AP)
טיהור ברחובות טהרן(Photo: AP)

ויכוח ראשון מסוגו מתנהל עכשיו ברחבי העולם המוסלמי: האם להתיר את צום הרמדאן, או להכריז הפעם על הקלות. מצד אחד, הצמרת הדתית מתעקשת שנגיף הקורונה לא יפריע לקיים את חודש הצום, שייפתח היום (ד'). מהצד השני, רופאים בכירים בכל רחבי העולם הערבי טוענים שהצום יחליש את עמידות הגוף. הוויכוח עוד לא הוכרע, אבל נראה שאנשי הדת מוכנים לעצום עיניים מול מי שיחליטו לאכול ולשתות בבית.

 

 

עד לרגע זה אין נתונים אמיתיים לגבי היקף נפגעי הקורונה במדינות העולם הערבי. במצרים מדברים על 200 מתים ועל מאות בודדות של חולים. אירע לנו נס, מתפארים בתקשורת, אבל ארגונים בינלאומיים טוענים שיש אלפי נדבקים לכל הפחות. גם באיראן, שמתעקשת להחזיר את תושביה למעגל העבודה ולחזק את ענפי המסחר מול האיטום הכלכלי האמריקני, טוענים שמדובר רק ב-4,000 חולים, אבל הנתונים שמגיעים מאירופה מצביעים על עשרות אלפי מתים וחולים. השליט חמינאי מתעלם מהמספרים, אבל קורא לאיראנים להתפלל הפעם רק בבית.

 

סעודיה, מצידה, סגרה את מתחם הכעבה והודיעה שלא תאפשר למיליוני מוסלמים להגיע כבכל שנה לערים מכה ומדינה. לא יהיו תמונות של רבבות נשים וגברים בבגדים צחורים, משליכים אבנים או מקיימים את הטקסים מסביב לאבן השחורה. הפעם גם ייעלמו "שולחנות רחמן" מרחובות הערים הגדולות בכל רחבי העולם הערבי, והשלטון במצרים אף קורא לאנשי העסקים שמעמיסים על השולחנות כמויות אדירות של מזון להכין השנה חבילות ולשלוח אותן לשכונות העוני.

 

נשים בהיריון, ילדים עד גיל 12, חולים, קשישים וכל מי שתיכננו לנסוע למדינה אחרת – פטורים ממצוות הצום. הרופאים דורשים להרחיב את ההיתר גם למי שהיו בקרבת חולים, ואפילו למי שחוששים מהמחלה. במוסד אל-אזהר כבר מבהירים כי כל מי שמתלבט - שיתייעץ עם רופאו. הפעם לא יישלחו כוחות משטרה לבדוק מי שובר את הצום.

 

כשיותר ממיליארד מוסלמים תקועים בבתים, זה יהיה חודש שיא הצפייה בסדרות הטלוויזיה. אבל עשרות סרטים לא יעלו השנה לשידור, בגלל הקורונה: הצילומים נקטעו, העריכה לא הסתיימה, ואפילו סדרת "תיקי המודיעין המצרי", שבמרכזה פרשיית ריגול מצרי בישראל, לא תשודר. ייתכן שהשלטון, בעידודו הנמרץ של הנשיא א-סיסי, החליט לא להתגרות בישראל.

 

הסדרה המדוברת ביותר היא "אום הארון", אמו של אהרון - הפקה משותפת של שחקנית הקולנוע המפורסמת של כוויית חיאת אל-פהד וערוץ אם-בי-סי הסעודי. קשה לדמיין את מספר הבלוגים והציוצים שנכתבו נגדה עוד לפני שעלתה לשידור: כוויית כבר הודיעה שתחרים, ומיליונים שואלים מדוע צריך לעסוק בייסורי יהודייה קשישה כאשר ישראל מערימה קשיים על הפלסטינים. תנועת חמאס בעזה מתחה ביקורת חריפה על יוצרי "אום הארון", ונשבעה להוריד את ערוץ אם-בי-סי מהמסך.

 

ובינתיים, א-סיסי הוא היחיד מבין 22 מנהיגי העולם הערבי שנראה - רק פעם אחת - עם מסכה, בכינוס של אלפי אנשי צבא. רוב המנהיגים הערבים נעלמו מבתיהם. לקראת הרמדאן הם עברו למקומות מסתור, משם יפקחו על ניהול חיי מדינתם.

 

  • סמדר פרי היא פרשנית העולם הערבי של "ידיעות אחרונות"

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים