גרוטו: "נראה שגל הקורונה הנוכחי מיצה את עצמו"
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות התייחס באולפן ynet לירידה במספר החולים, והבהיר כי "גם 200 חולים יכולים להביא לבערה". על החזרה ללימודים אמר כי "ברור שזה יביא יותר חולים, נצטרך למצוא איזון". על הקלות נוספות: "רק אחרי יום העצמאות"
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, התייחס היום (רביעי) באולפן ynet לירידה הכללית במספר חולי הקורונה בפועל, למרות שהיום נרשמה עלייה יומית, ואמר כי "הגל הנוכחי כנראה די מיצה את עצמו".
משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
עם זאת הדגיש: "לא סיימנו את הגל הזה, הוא עדיין איתנו פשוט הוא על אש קטנה וצריך לזכור שיש בהחלט מוקד של התפרצות. אם יש לנו 200 חולים ביום זה יותר ממה שהיה בתחילת האירוע וזה יכול להיות פוטנציאל בערה גדול מאוד. הרבה יותר מסובך להכיל את זה ממה שהיה בהתחלה, אז הגיעו בעיקר אנשים מחו"ל והיה אפשר לשים אותם בבידוד".
גרוטו גם התייחס לנתונים שפרסם כאמור משרד הבריאות הבוקר, על עלייה יומית חדה במספר הנדבקים. "לא נכון להסתכל על זה ברמה של יום אחד, אבל אנחנו כן רואים החל מאתמול מגמה של עלייה אז אנחנו קצת מוטרדים. אנו מפתחים כלים כדי לראות ולהעריך איזה מספר חולים חדשים אנחנו מוכנים לקבל, כדי שנוכל להגיד שאפשר להתקדם או ללכת אחורה".
עדכונים אחרונים:
- גרוטו: "כנראה שגל הקורונה הנוכחי מיצה את עצמו"
- מחשש לתקלה: הנחה שלא להשתמש בחלק מהמטושים לבדיקות קורונה
- רשויות מקומיות גיבשו מסמך הנחיות לאזרחים ותיקים
- גידול משמעותי במספר חולי הקורונה החדשים
- בנט: שוטרים לא ימנעו בכוח מהורים שכולים להיכנס לבתי העלמין ביום הזיכרון
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות התייחס ליום הזיכרון וליום העצמאות שיחולו בשבוע הבא, ואמר כי לא יהיה עוצר ואנשים יוכלו לצאת מהבית, אבל לא לעבור בין ערים. "אי אפשר יהיה לעשות חגיגות או אירועים רבי משתתפים". על חודש הרמאדן, שמתחיל השבוע אמר: "נעסוק בעיקר באכיפה, בסגירת חנויות בשעות הערב שהן השעות העיקריות שעלולים לצאת מהבית. הכוונה היא שאנשים יתפללו בבתים שלהם ולא במסגדים. אני צופה היענות טובה מאוד של מרבית המגזר הערבי".
-כשאתה שומע משפחות שכולות שאומרות שבכל מקרה יגיעו לקבר של הבן, מה אתה משיב להן?
"אני מאוד מקווה שלא יהיה פתח לעימותים. אפשר ומותר להגיע ולבקר בקברים גם לפני יום הזיכרון, גם אם זו יציאה מהבית של יותר מ-100 מטר. בסך הכול אני חושב שמרבית הארגונים והגופים שמובילים את הנושא של המשפחות השכולות בהחלט מבינים. גם בגלל שאנחנו מדברים על קבוצה גדולה שיותר מ-75% ממנה הם אנשים בקבוצות סיכון כי הם מבוגרים. זה באמת סיכון אמיתי, זה לא משהו תיאורטי".
גרוטו סיפר שבישראל עוקבים אחר הנעשה בדנמרק, שהחליטה להחזיר לפעילות הדרגתית את מערכת החינוך. "גם אצלנו יש כל מיני תרחישים להפעלת מערכת החינוך. ברור שבסופו של דבר זה יגרום ליותר חולים, אבל נצטרך למצוא איזון בין הדברים, ולהחליט כמה חולים אנחנו מוכנים לספוג. בסוף המדינה תקבל החלטה כמה סיכון היא מוכנה לקחת בעניין הזה".
גרוטו טוען שסינגפור, שהצליחה להכיל את המחלה ואז נרשמה שם קפיצה של אלפי חולים, צריכה לשמש תמרור אזהרה. "אני מקווה מאוד שלא נגיע למצב הזה. אנחנו כל הזמן נהיה במתח הזה שבין להקל על המשק לבין התחלואה. לכן חשוב שנעשה את השלבים באופן קצת יותר איטי ולא נעשה שינוי מיום ליום, כדי להבין מה השינויים האלה עושים".
-הייתה איזו הנחת יסוד שילדים מפיצים בצורה מזורזת את המחלה. בצרפת יש מחקר על ילד בן 9 שפגש יותר מ-170 אנשים ולא הדביק אף אחד מהם. יכול להיות שצריך לבחון מחדש את ההנחה?
"יש מחקרים סותרים שכבר התפרסמו בספרות העולמית, חלקם אומרים שילדים לא מפיצים וחלקם אומרים שילדים מפיצים הרבה. אני חושב שעל בסיס ילד אחד אי אפשר ללמוד הרבה, יכול להיות מקרה של ילד שלא הדביק אף אחד וילד אחר שהדביק 50, זה באמת שונה מאוד בין אדם לאדם. במסגרת סקר שאנו נבצע בבני ברק נוכל ללמוד יותר טוב עד כמה ילדים מפיצים. זה ייתן לנו הרבה מאוד תשובות וזה גם מאוד ייחודי, למרות שהתפרסמו כל מיני מחקרים בנושא, זה יהיה מחקר פורץ דרך ברמה העולמית".
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות הבהיר כי כל צעד חדש מעבר להקלות שכבר ניתנו, יהיה אחרי יום העצמאות. "כרגע אנחנו רוצים לראות מה האפקט של הצעדים שכבר ננקטו. צריך גם להיערך לזה מבחינת החקיקה ומבחינת דיונים בממשלה, ואנחנו מכירים את הדיונים הארוכים".
-שואלים אנשים בגוש דן למה הם צריכים להישאר בבתים כשכמעט אין שם חולים, בזמן שבמוקדים אחרים יש התפרצויות משמעותיות. אי אפשר לעשות הגבלות אזוריות?
"אז אפשר, בהחלט, חלק מהתוכנית זה לעשות הגבלות אזוריות, עושים את זה כבר היום. זה אולי לא נעשה באמצעות חקיקה אבל אנחנו נותנים דגש לאותם מקומות שאנחנו מזהים בהם עלייה או שהם לקראת עלייה, ושם ניתן טיפול מיוחד על ידי מאמץ ממוקד של פיקוד העורף, משרד הפנים, הצבא והמשטרה כדי שבאותו מקום תהיה אכיפה יותר מוגברת ושמירה הדוקה יותר על הכללים".
בר סימן טוב: "ישראל מנסה לסייע לשכנותיה מתחת לרדאר"
בימים האחרונים, ברקע העברת פעילות האו"ם לעבודה במתכונת דיגיטלית, ישראל קיימה כינוס מיוחד לקהילה הבינלאומית בנושא מאבקה בקורונה. בכינוס התארחו שגרירי או״ם, עובדי הארגון העולמי ועשרות משלחות דיפלומטיות, ובמרכזו השתתפו מנכ״ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, והשגריר הישראלי דני דנון. השניים שוחחו עם הדיפלומטים על דרכים להאטת קצב התפשטות הקורונה לצד שימוש בטכנולוגיות.
"הצעדים הדרסטיים שנקטה ישראל בתחילת המשבר הצילו חיים של אנשים רבים, זה מוכח בשטח וגם זכה לתמיכה של אנשי מקצוע ומומחים רבים. אנחנו כאן היום לשוחח על הדרכים למאבק במגיפה ולחלוק עמכם את הידע שלנו", אמר השגריר דנון.
שגריר ניגריה, סמסון איטבג'ו, בירך על היוזמה הישראלית ושאל מה הצעדים הנדרשים למנוע התפרצות מחודשת של הנגיף וכיצד ישראל מסייעת למדינות מתפתחות. "אנחנו מקווים שאנשים ישנו את התנהגותם בחזרתם למרחב הציבורי וגם דורשים שיעטו מסכה על הפנים כדי למזער את סיכויי ההדבקה. בנוסף, ישראל מנסה להעניק סיוע לשכנותיה מתחת לרדאר", ענה בר סימן טוב.
לאחר מכן, שאלה שגרירת הונגריה, קטלין בוגאי, כיצד ישראל פועלת מול אנשים עם מוגבלויות. שגרירת צ׳כיה התעניינה בהתקדמותה של ישראל לעבר חיסון ושגריר גואטמלה שאל מתי לדעת מנכ"ל משרד הבריאות מדינות יפתחו את גבולותיהן. בשיחה צפו עשרות משלחות דיפלומטיות וכ-20 שגרירי או"ם מכל העולם.