קריאות לוועדת חקירה בבריטניה: "משהו השתבש"
מניין המתים הרשמי בממלכה הגיע כבר ליותר מ-18 אלף, אך בצל החשש שהמספר האמיתי גבוה בהרבה, גוברות הקריאות להקמת ועדה שתבחן אם הממשלה כשלה בניהול המשבר. דוברו של רה"מ ג'ונסון: "יהיה זמן בעתיד להפקת לקחים, כעת צריך להתמקד בהצלת חיים". איטליה: כבר יותר מ-25 אלף מתו
בעוד מניין המתים מנגיף הקורונה בבריטניה ממשיך לטפס, והיום (ד') מספר הקורבנות הרשמי בבתי החולים הגיע כבר ליותר מ-18 אלף, ממשלת בריטניה והעומד בראשה, בוריס ג'ונסון, מתמודדים עם ביקורת גוברת על התנהלותם במשבר, וכן עם דרישות להקמת ועדת חקירה עצמאית שתקבע אם היו מחדלים במאמץ לבלימת הנגיף.
משבר הקורונה – עוד בעולם:
- המלכוד הסיני של דונלד טראמפ
- הגנה מקורונה: הומלסים עברו למלון יוקרה
- דילמת בתי האבות: "בדידות מול הישרדות"
- קול ההיגיון: אמריקה מאוהבת בד"ר בן 79
הקריאות מגיעות לאחר שאתמול התברר כי מספרי הקורבנות שדיווחו השלטונות היו חלקיים בלבד ושהמספר האמיתי כנראה גבוה בהרבה, כמו גם על רקע הקשיים במימוש היעד שהוצב לעריכת 100 אלף בדיקות קורונה בכל יום, ובסיפוק ציוד מגן לצוותי הרפואה שנמצאים בחזית המאבק בנגיף.
דוברו של ג'ונסון – שעדיין מתאושש לאחר שהחלים מנגיף הקורונה ונמנע בינתיים מלשוב לעבודתו – דחה אחר הצהריים את הקריאות להקמת ועדת חקירה עצמאית כבר עתה, בעיצומו של המשבר. עם זאת, הדובר לא שלל אפשרות של הקמת ועדה בעתיד. "תהיה נקודה בעתיד שבה יהיה מקום להפיק לקחים, וברור שנרצה לעשות את זה, אבל לעת עתה ההתמקדות שלנו צריכה להיות בעיסוק במגפה ובהמשך הפעילות להצלת חיי אדם", מסר דובר ראש הממשלה הבריטי.
איטיים, איטיים – ואיטיים
מנהיג האופוזיציה קיר סטארמר תקף את הממשלה בדיון היום בפרלמנט, שבו נערכה שאילתא לראש הממשלה. את ג'ונסון החליף בדיון ממלא מקומו הזמני, שר החוץ דומיניק ראב. "משהו השתבש, ומסתמן פה דפוס פעולה. אנחנו איטיים בדרך לסגר, איטיים בבדיקות, איטיים בציוד מגן, ועכשיו אנחנו איטיים בלקבל עזרה מחברות בריטיות (בהשגת ציוד)", אמר סטארמר, שרק לאחרונה נבחר לתפקיד יו"ר הלייבור.
ג'ונסון, נזכיר, נמנע בשלביו המוקדמים של המשבר מהטלת הגבלות מחמירות כפי שעשו מדינות אחרות באירופה על מנת לבלום את התפשטות הנגיף, אך בהמשך נאלץ להטיל כמוהן סגר ברחבי הממלכה, בעקבות תחזיות של מומחים ולפיהן רבע מיליון בני אדם ימותו בבריטניה אם לא יינקטו צעדים נוקשים יותר.
אתמול חשפה הלשכה הבריטית לסטטיסטיקה כי מקרי המוות מנגיף הקורונה עד ל-10 באפריל היו גבוהים ביותר מ-40% מאשר המספרים היומיים הרשמיים שדיווחה הממשלה הבריטית. לפי "הפייננשל טיימס", ניתוח של הנתונים שפורסמו מצביע על האפשרות שעד כה מתו בהתפרצות בבריטניה יותר מ-40 אלף בני אדם.
היום עדכנו הרשויות הבריטיות כי עוד 763 חולי קורונה מתו ביממה האחרונה בבתי החולים, מה שהעלה את המספר הרשמי של מקרי המוות ל-18,100. כמו במדינות רבות אחרות, המספר הזה לא כולל את מקרי המוות בבתי אבות ובבתים פרטיים, כך שכאמור – המספר האמיתי כנראה גבוה בהרבה.
הקורונה שברה מסורת של 700 שנה
העדכון היום נמוך במעט מהעדכון של אתמול (823 מתים). השיא היומי דווח ב-10 באפריל, אז מתו 980 בני אדם ביממה. היום אמר שר הבריאות מאט הנקוק כי הממלכה הגיעה כבר ל"שיא" המגפה, אך הוסיף שקשה לקבוע מתי ניתן יהיה להתחיל לשקול הקלות בסגר שהוטל ב-23 במרץ.
השאילתא לחברי הממשלה בפרלמנט נערכה היום בדיון וירטואלי חלקי. על מנת למנוע התקהלות במליאה הצפופה בארמון ווסטמינסטר, הוחלט לשבור מסורת של 700 שנה ולאפשר לחלק מהמחוקקים להשתתף בדיון מרחוק, באמצעות שיחת וידאו, בעוד אלו שכן נכחו פיזית בדיון שמרו על מרחק אחד מהשני.
בדיון קרא אד דייבי, מנהיג הליברל-דמוקרטים מהאופוזיציה, לפתיחת ועדת חקירה בתום המשבר. "האם הממשלה תתחייב כעת לבצע בעתיד חקירה, בהובלת שופט, לאופן שבו המשבר הזה נוהל?", שאל. דומיניק ראב, שר החוץ, השיב בשלילה. "אני חייב לומר שאני לא מסכים להצעה להתחייב לחקירה ציבורית. אני חושב שבהחלט יש לקחים שאפשר ללמוד וכאשר נצא מהמשבר הזה יהיה חשוב שנבצע בדיקה".
ראב הודה שבסוגיית סיפוק ציוד מגן לצוותי הרפואה יש דברים שדורשים שיפור. "הבאנו מיליארדי פריטים של ציוד מגן אישי ועשרות מיליונים חולקו", הוא אמר בדיון המקוון-באופן-חלקי בפרלמנט. "אנחנו מכירים בכך שאנחנו חייבים להתאמץ יותר בסביבה הבינלאומית המורכבת והתחרותית של מציאת מקור לציוד".
ראב הבטיח גם שהממשלה תצליח לעמוד ביעד שהציבה לעריכת 100 אלף בדיקות בכל יום, עד סוף החודש הנוכחי. הוא ציין כי כבר עתה הרשויות יכולות לבצע 40 אלף בדיקות ביום – אם כי המספר של הבדיקות הנערכות בפועל עומד על כ-20 אלף בלבד.
בדיון בפרלמנט דיבר גם שר הבריאות מאט הנקוק, שציין כי הממשלה פעלה וממשיכה לפעול על בסיס המלצות של מומחים ומדענים. הוא ציין כי בימים הקרובים תרחיב הממשלה את היקף הבדיקות ותקים עוד מרכזי "היבדק וסע" ועמדות בדיקה ניידות. "זה תחום אחד שבו שמנו את הרגל על הגז", טען.
ירידה במספר החולים בפועל: איטליה נערכת להקלות
בתוך כך, באיטליה עלה מספר המתים הרשמי בעוד 437, ובכך הגיע כבר ל-25,085 – השני בעולם, לאחר ארה"ב. העדכון היום מצביע על המשך מגמת הירידה במספרי המתים היומיים, כשאתמול המספר הזה עמד על 534. מנגד, מספר הנדבקים החדשים שאובחנו עלה לעומת אתמול, 3,370 הערב לעומת 2,729 בשלישי. מספר הנדבקים הכולל בארץ המגף עומד כעת על 187,327, השלישי בעולם לאחר ארה"ב וספרד. מספר החולים בפועל, כלומר ללא אלו שהחלימו או מתו, ירד במקצת ועומד כעת על 107,699 – היום השלישי ברציפות שבו נרשמת ירידה בנתון זה.
על רקע התקווה שהמגפה נחלשת באיטליה, אתמול הודיע ראש הממשלה ג'וזפה קונטה כי בתחילת החודש הבא, ב-4 במאי, ארצו תחל לפתוח בהדרגתיות את הסגר שהוטל בה על מנת לבלום את נגיף הקורונה. "הייתי רוצה לומר: בואו נפתח את הכול. במיידי. אנחנו מתחילים מחר על הבוקר. אבל החלטה כזו תהיה חסרת אחריות", כתב קונטה בפוסט בפייסבוק. "זה יגרום לעקומת ההתפשטות לעלות באופן בלתי מבוקר ויבטל את כל ההישגים שעשינו עד כה".