ח"כ שמולי: "אנחנו לא הולכים עם נתניהו לעבר השקיעה"
מבין את הזעם בקרב מצביעי העבודה, מדגיש כי מפלגתו נכנסת לממשלת האחדות דרך הגוש של גנץ ומשוכנע כי חברי הוועידה יתמכו במהלך. ח"כ איציק שמולי, שמיועד לתפקיד שר הרווחה, סיפר באולפן ynet כיצד יפעל תחת הנהגת נתניהו שדוגל בכלכלה חופשית: "ניתן מענה לנפגעי המשבר"
ח"כ איציק שמולי (העבודה), המיועד לתפקיד שר הרווחה בממשלת האחדות המתהווה, הדף הבוקר (יום ו') את הביקורת הנוקבת במפלגתו בעקבות הכניסה העתידית שלו ושל היו"ר עמיר פרץ לקואליציה בראשותו של בנימין נתניהו. "אנחנו לא הולכים עם נתניהו לעבר השקיעה", אמר ח"כ שמולי בריאיון לאולפן ynet.
תוכנית שמולי: מענק לזוגות חד-מיניים בהליך פונדקאות בחו"ל
אמש חתמו פרץ ויו"ר כחול לבן בני גנץ על הסכם קואליציוני בתוך גוש המרכז-שמאל. לפי ההסכם בין שתי המפלגות, פרץ יכהן כשר הכלכלה והתעשייה וח"כ שמולי יכהן כאמור כשר הרווחה והשירותים החברתיים.
"נתניהו הרוויח את חוסר באמון בצדק"
"התנגשות הטיטנים בין היועץ המשפטי לממשלה לממלא-מקום פרקליט המדינה זה דבר חריף וחמור שאני לא זוכר לו תקדים", אמר שמולי. "דווקא בעת הזו, אחת הדרכים שבאמצעותן נוכל להגן על שלטון החוק היא דרך העיקרון שנקבע בהסכם, שאנחנו מקדמים את חוק היסוד, לא כי בא לנו אלא כי יש חוסר אמון שאותו הרוויח נתניהו בצדק לגבי כל מה שקשור לקידום חקיקה שנועדה לפגוע ולקעקע את שלטון החוק במדינת ישראל.
"העיקרון של פריטטיות מבטיח שכל דבר בממשלה הדו-גושית חייב להיות בהסכמה, ואני חושב שבכך נוכל לעקוב ולרסן ואולי למנוע חלק מהפגיעה הזאת".
- אנשים לא מבינים איך הם הצביעו לכם ומה עשיתם עם הקול שלהם.
"אני מקבל את הביקורת בהבנה, אני חושב שגם אפשר להבין מאיפה היא נובעת, אבל בסופו של דבר יש פה הכרעה לא פשוטה שבפניה אנחנו עומדים. צריך להגיד את האמת, במשך שנה שלמה עשינו כל מאמץ, במהלך שלושה סבבים של בחירות, להביא להחלפת שלטון נתניהו ולהקים כאן ממשלת מרכז-שמאל, לרבות האופציה של הקמת ממשלת מיעוט.
"הדבר הזה לא עלה יפה, אנחנו גם קיבלו הצעות מפתות מאוד גם בימים האחרונים להיות האצבע ה-61 של נתניהו ואנחנו סירבנו. הסכמנו להיכנס לממשלה פריטטית שנועדה לטפל בחירום במשבר הקורונה. אני מודה שלא ראינו את זה מגיע, ואי אפשר להתייחס למצב שהקורונה היא שפעת עם יחסי ציבור ולהתעלם מהמשבר הכלכלי והבריאותי".
- יאיר לפיד הציע להקפיא את המצב במערכת הפוליטית ולתת לנתניהו הזדמנות להתעסק במשבר.
"אני לא מבין את ההיגיון שטמון בהצעה הזאת. מצד אחד מבקרים ובצדק את ראש הממשלה על התנהלותו בתקופת ממשלת המעבר ומצד שני אוחזים את המקל בקצה השני שלו ואומרים 'בוא ניתן לראש הממשלה עוד חצי שנה בממשלת המעבר' ואחר כך זה עוד חצי שנה עד שיתקיימו בחירות. מה ההיגיון בדבר הזה?
"בהסכם עכשיו נקבע שיש רוטציה ועוד שנה וחצי בני גנץ אמור להיכנס לתפקיד ראש הממשלה. אני מזכיר לכם שנקבע בחוק היסוד שעכשיו מקודם בכנסת שאם נתניהו יפזר את הכנסת - בני גנץ ייכנס מיידית לתפקיד ראש הממשלה. אני חושב שהחלופה הזאת עדיפה".
- אמרת שאין אמון ביניכם נתניהו. אז פתאום לסמוך על הדברים האלה?
"אני רוצה להבהיר, כל החקיקה והסכם הנוקשה נועדו להשיג דבר אחד. כמובן שאין ודאות מוחלטת בפוליטיקה, אבל אנחנו עושים ככל שניתן להבטיח שהדברים האלה יתקיימו בממשלה בהסכמה ושהרוטציה תקוים.
"לא באתי למכור את הסכם החלומות. אנחנו פיללנו וניסינו לדחוף לממשלה אחרת, אני חושב שבני גנץ קיבל החלטה מנהיגותית, אמיצה ומלכתית. היו לפניו שתי אופציות, ווא בחר שלא לדרדר את מדינת ישראל לבחירות וללכת לממשלת חירום".
- במאי 2019 אבי גבאי קיבל החלטה מנהיגותית להציל את מדינת ישראל. את זה שסיכלת אותה.
"נכון, אבל תסתכלי על ההבדל בין שני המקרים. אז היה מדובר בלהיכנס לממשלת נתניהו ולהיות האצבע ה-61".
- לפעמים לאצבע ה-61 יש יותר השפעה מממשלה פריטטית.
"אני חולק על זה. אני חושב שאז הייתה נוסחה מאוד ברורה על הפרק. אנחנו ניתן לנתניהו את החסינות ובתמורה נקבל תפקידים בממשלת ה-61, בלי שום מנגנוני עצירה בחקיקה ובדברים הנוספים.
"כאן מדובר על מודל של ממשלה פריטטית. זאת טעות שחוזרת על עצמה - אנחנו לא נכנסים לממשלת נתניהו, אנחנו נכנסים לממשלה פריטטית שמורכבת משני גושים. אנחנו הולכים להיות חלק מגוש כחול לבן. סירבנו לא רק בתקופת גבאי אלא גם בשנה האחרונה לשבת בממשלת נתניהו. אנחנו נכנסים לממשלת חירום לאומית ופריטטית".
- מה אתה עונה לח"כ מרב מיכאלי שקוראת לוועידה לא להצביע בעד כניסה לממשלה.
"אני מכבד את דעתה, הוויכוח פה הוא לא פרסונלי, הוא כמובן עקרוני. אני חושב שחברי הועידה יאשרו את ההצעה שאנחנו נביא בפניהם. הם מבינים שהמפלגה עומדת בפני הכרעות לא פשוטות ,כלומר כל החלופות לא פשוטות, ובנסיבות הקיימות של משבר בריאותי וכלכלי-חברתי מפלגת העבודה מקבלת את ההחלטה הנכונה".
- ותיכנסו לממשלה של 36 שרים. זו הדרך להתמודד עם משבר חברתי?
"אני לא מתכוון להגן על דברים שאני לא מאמין בהם. אתם בוודאי שמעתם שבני גנץ עושה מאמץ גדול והוא גם יקיים אותו, להפחית את מספר השרים לפחות בצד של כחול לבן-העבודה. יותר מזה, ככל שאני יודע, לא יהיו מינויים של סגני שרים בצד של כחול לבן-העבודה. אנחנו לא נכנסים למשרדים שהמציאו ותפרו עבורנו. שני המשרדים המשמעותיים ביותר, אולי להוציא את משרד הבריאות, שצריכים להתמודד עם המשבר זה משרד העבודה והרווחה ומשרד הכלכלה.
"אני חושב שדרך המשרדים הללו נוכל לתת מזור דרך דמי אבטלה ופיצויים לעצמאים דרך מתן תמריצים, כדי להחזיר הרבה מאוד מהחל"תניקים לשוק העבודה. יש משפחות נורמטיביות שהיו בהן שני מפרנסים ועכשיו הם חיים על החסכונות. לכל הדברים האלו ניתן מענה".
- כשאנחנו רואים את מספרי המיליונים שיוקצו למשרדים האלה, זה לא חורה לך?
"בוודאי שזה חורה לי, אבל גם כששמים את החלופה בצד השני של המשווא, חלופה של בחירות בפעם הרביעית בשנה עם עוד ארבעה או חמישה מיליארד שקל, אני לא חושב שזה יהיה מעשה נכון יותר וחכם. אנחנו חלק מהמאמץ של כחול לבן להפחית בהוצאות, ואתם יודעים היטב שהתכתיב הזה הגיע מהליכוד".
- לגוש שלהם יש 59 מנדטים.
"אין לי טענה לליכוד שרוצה משרדים כדי לשאת באחריות, אבל התכתיב הזה במשא ומתן עם כחול לבן הגיע מהליכוד, ודווקא מי שמנסה באופן ממלכתי למצוא פה פתרון זה בני גנץ ואני מברך אותו על הדבר הזה".
- בסקרים מפלגת העבודה לא עוברת את אחוז החסימה, יש תחושה שזה סוף דרכה.
"אם כל פעם היינו נותנים מטבע לתקשורת שהייתה אומרת שזאת סופה של המפלגה - אז כנראה שהיינו במקום אחר. אני לא מתעלם מהמשבר, זה משבר שמפלגת העבודה לא חוותה כמותו, לא רק בסקרים אלא גם במובנים אחרים. אבל יש פה הזדמנות גדולה מאוד, מכיוון שבתוך ההסכם או המהלך הזה אנחנו הולכים לדרך משותפת עם כחול לבן.
"אני רוצה להדגיש, בניגוד לשקרים שמפיצים חלק מהגורמים בתוך המפלגה, מפלגת העבודה הולכת בתוך שיתוף הפעולה הזה לשמור על עצמאותה, על מוסדותיה, על זהותה, ולהיות חלק מנבחרת איכותית מאוד וממלכתית שתשפיע על סדר היום".
- מה הדבר הראשון שתעשה כשר הרווחה ועוד תחת ראש ממשלה שהעמדה הכלכלית שלו הפוכה משלך?
"קודם כל צריך להבין, ההוויה של המדיניות החברתית-הכלכלית לפי ההסכם הקואליציוני, כפי שנחתם בין הליכוד לכחול לבן, תעוצב על ידי מטבחון כלכלי שיישבו בו ארבעה אנשים: שני ראשי הממשלה, שר האוצר ונציג מפלגת העבודה שהוא שר הכלכלה עמיר פרץ.
"תראו גם מה קורה בעולם. ממשלות שהן גם הקפיטליסטיות ביותר מבינות שצריך לשנות את הדיסקט, שאי אפשר להזניח ככה את השירותים החברתיים, ולהביא את משרד הבריאות ומשרד הרווחה לזחול בשגרה ואז כשמגיע אירוע קיצוני ואי אפשר להתמודד איתו בכלל, דרושה השקעה תקציבית מסיבית בשירותים החברתיים".
- הממשלה הזאת לא תהיה קפיטליסטית?
"הממשלה הזאת תשנה את הדיסקט במדיניות החברתית-כלכלית. אני חושב שצריך לתת רשת ביטחון משמעותית יותר לא רק לאוכלוסיות המוחלשות ולילדים בסיכון, אלא גם לעצמאים שנפגעו עכשיו. צריך לתת תמריצים משמעותיים למעסיקים כדי שיקבלו בחזרה חלק מהעובדים. אני חושב שצריך להשקיע מסיבית בהכשרות מקצועיות ובסופו של דבר אין פתרון קסם".