טבח ה-22 בקנדה: חברתו של הרוצח נקשרה וברחה ליער
המשטרה חושפת: מסע הירי הקטלני בתולדות קנדה, שאירע השבוע, החל כשהרוצח גבריאל וורטמן קשר את חברתו והיכה אותה. היא נמלטה אל העצים, וכשהעזה לצאת בבוקר הזעיקה את המשטרה. בינתיים רצח כבר 13 בני אדם. בין הנרצחים: בעלי נכס שעליו ניהל וורטמן קרב משפטי
הרוצח שיצא בתחילת השבוע למסע הירי הקטלני בתולדות קנדה ורצח במהלכו 22 בני אדם החל את מרחץ הדמים בתקיפת בת הזוג שלו. כך חשפו בסוף השבוע הרשויות. החברה הצליחה לברוח מהבקתה שבה היכה אותה ביישוב הקטן פורטפיק, והסתתרה ביער סמוך. לפי כלי התקשורת היא הייתה קשורה, והמתינה שם לאורך כל הלילה עד שהעזה לצאת בבוקר ולהזעיק את המשטרה. כעת היא מחלימה מפצעיה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
אף שעדיין לא ברור המניע המדויק למסע ההרג, זו הפעם הראשונה שהרשויות בקנדה מוסרות מידע על מה שעשוי להתברר כזרז המיידי לטבח. גורם ברשויות בפרובינציית נובה סקוטיה, שם התחוללה הזוועה, סיפר לסוכנות הידיעות AP כי בין בני הזוג פרץ עימות, ואז החל מסע הטירוף.
הטבח, נזכיר, החל בשבת לפני חצות שעון קנדה – יום ראשון בבוקר שעון ישראל – אבל פרטיו נודעו רק בלילה שבין ראשון לשני שעוננו. הירי החל בבית בפורטפיק, יישוב שבו העביר הרוצח בן ה-51 גבריאל וורטמן חלק מזמנו, וכמה בני אדם נמצאו ירויים בבית הזה ומחוצה לו. משם המשיך וורטמן לעוד שלל זירות הרג: הטבח התחולל בלא פחות מ-16 זירות, בחמישה יישובים שונים. חלק מזירות הרצח הן בתים פרטיים של תושבים, ובמהלך הטבח הם נשרפו עד היסוד – כנראה אחרי שהוצתו על-ידי וורטמן. גופות התגלו בכמה מהבתים שנהרסו. במהלך מסע ההרג עלו באש גם שתי ניידות משטרה, והתנהל קרב יריות בין וורטמן לבין שוטרים, ובסופו של דבר הוא חוסל.
לפי הרשויות, אחרי שבת הזוג ברחה, ביום שבת בערב, היא העבירה את הלילה כשהיא מתחבאת ביער העבות המקיף את הבקתה שממנה נמלטה בפורטפיק. בסביבות שש וחצי בבוקר, אחרי שיצאה מבין העצים, התקשרה למשטרה ועדכנה את החוקרים כי וורטמן לובש מדי שוטר ונוהג במכונית הנחזית לניידת משטרה. עד אז כבר הספיק וורטמן לרצוח 13 בני אדם בפורטפיק. בהמשך אותו הבוקר רצח עוד תשעה בני אדם, ורק 13 שעות אחרי שהחל את מסע הירי הוא נורה למוות על-ידי שוטרים, בתחנת דלק כ-90 קילומטרים מהמקום שבו החל הטירוף.
רצח שוטרת ולקח ממנה את הנשק
התיאור שמסרה המשטרה אתמול בערב למהלך העניינים הוא המפורט ביותר שסיפקה עד כה. לפי החוקרים, מה שייתכן שהחל כרצח מתוכנן של כמה בני אדם הפך בהמשך למסע ירי חסר הבחנה. ביום ראשון בבוקר, למשל, רצח וורטמן אישה שבה נתקל באקראי כשיצאה להליכת בוקר. בהמשך עצר בביתה של אישה שאותה הכיר, רצח אותה, החליף את מדיו לבגדים אזרחיים – ולקח את מכוניתה.
במהלך המצוד נשלחו 25 יחידות משטרה, בהן צוות כלבנים ומסוק, לחפש אחר היורה בדרכי עפר בפורטפיק. "אינני מסוגל להעלות על הדעת מערך מחריד יותר של נסיבות, כשאתה מחפש מישהו שבעצם נראה כמוך", אמר דארן קמפבל ממשטרת קנדה על העובדה שהשוטרים נאלצו לחפש אחר וורטמן בידיעה שהוא מחופש לשוטר. "אין ספק שזה סיבך את הדברים ונתן לו יתרון על המשטרה, על הציבור ועל כל אדם שהוא פגש לאורך מסלול ההרג שלו". מהחקירה עולה כי את הנשק ששימש אותו לטבח קנה וורטמן בקנדה ובארה"ב. עם זאת, אחרי שרצח את השוטרת היידי סטיבנסון הוא גנב גם נשק ומחסניות שהיו עליה.
בימים האחרונים נחשף כי אחת מ-22 הקורבנות בטבח, ליסה מקאלי, החזיקה בבעלותה נכס שבעבר התנהל קרב משפטי בנוגע לזכויות עליו בין הרוצח וורטמן לבין דודו. שופט פסק בסופו של דבר לטובת הדוד.
קודם לכן השבוע נחשף כי לפי מסמכי בית משפט בנובה סקוטיה, בתחילת המילניום הסתבך וורטמן פעם אחת עם החוק: הוא התבקש לעבור סדנה לניהול כעסים אחרי שהודה בתקיפת גבר באזור הליפקס ב-29 באוקטובר 2001. הוא הודה באשמה ונגזר עליו מאסר על-תנאי של תשעה חודשים וקנס של 50 דולר. וורטמן קיבל הוראה להתרחק מהאדם המותקף, ונאסר עליו גם לקנות או להחזיק נשק, תחמושת וחומרי נפץ.
יותר מהטבח במונטריאול ב-1989
וורטמן היה הבעלים והמפעיל של מרפאת להתקנת שיניים תותבות. בתקשורת הקנדית גילו השבוע כי בשנת 2014 התראיין לרשת חדשות מקומית אחרי שתרם שיניים תותבות לאם חד-הורית שהחלימה מסרטן ואיבדה את כל שיניה בעקבות שימוש בתרופות. "לבי יצא אליה", סיפר אז וורטמן.
שכניו ביישוב הקטן פורטפיק הביעו השבוע תדהמה מהטבח, והעידו כי המעשה אינו מתאים לאדם שהכירו. "אני ממש-ממש המומה לחשוב שמישהו שהכרנו זמן רב כל כך, שכן טוב, שכן שאהב לעזור, שכן נחמד, העלה בדעתו לחולל טרגדיה כזו", אמרה ג'יליאן מקורמק, תושבת המקום.
מסע הירי בנובה סקוטיה התרחש כשתושבי הפרובינציה, כמו שאר קנדה, נמצאים בהסגר בניסיון לעצור את התפשטות נגיף הקורונה. המשטרה המקומית ספגה השבוע ביקורת על כך שלא הזהירה את התושבים על נוכחותו של היורה באמצעות מערכת ההתרעות לשעת חירום של המחוז, ובמקום זאת הסתפקה בהודעות שפרסמה בעמוד הטוויטר שלה, שבו היו באותה העת רק קצת פחות מ-91 אלף עוקבים.
אירועי ירי המוני הם דבר די נדיר בקנדה, שחוקי הנשק שלה קפדניים יותר מאלה של ארה"ב השכנה. עד למסע ההרג השבוע, אירוע הירי הקטלני ביותר בתולדות המדינה היה זה שבו נרצחו 14 נשים במונטריאול ב-1989. ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו אמר בעקבות הטבח השבוע כי זו עוד עדות לצורך להקשיח עוד יותר את חוקי הנשק הקנדיים.