גם הבוקר: אין תמונות של קים בעיתון בצפון קוריאה
בצל הדיווחים שחלה, נותח ואולי מת, העיתון הממלכתי "רודונג סינמון" ממשיך להימנע מפרסום תמונות עדכניות של השליט. הבוקר הופיע רק דיווח שקים הודה לחיילים בפרויקט בוונסאן, העיירה שנטען כי בה הוא שוהה. בדרום קוריאה מתעקשים: "אין אינדיקציות למשהו חריג, קים חי ומצבו טוב"
שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און, שלא נראה בציבור כבר יותר משבועיים ויש דיווחים שלפיהם מצבו הבריאותי קשה, לא נראה גם בגיליון החדש, הבוקר (יום ב'), של העיתון הממלכתי "רודונג סינמון". בעיתון כן יש רמיזות לכך שקים ממשיך להיות פעיל, אולם זה ימים ארוכים שלא מופיעות בו תמונות שלו.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בימים האחרונים, נזכיר, עוקבים בעולם בעניין אחרי מצבו של קים ג'ונג און, אחרי שהוא נעדר במפתיע מאירועי יום ההולדת של מי שהיה סבו ומייסד צפון קוריאה, קים איל סונג. יום הולדתו של הסב נחשב לאחד המועדים החשובים ביותר בלוח השנה הצפון קוריאני. אתר האינטרנט Daily NK, שמושבו בסיאול, דיווח בשבוע שעבר שב-12 באפריל עבר קים הליך רפואי הקשור ללב או לכלי הדם. לפי האתר, הדיווח הזה נשען על מקור כלשהו בצפון קוריאה. הדיווח האמור ודיווחים שבאו בעקבותיו הובילו לחרושת שמועות ברשתות החברתיות שלפיהן קים ג'ונג און מת, אף שבכירים בדרום קוריאה ובארה"ב הדגישו שככל הידוע להם הוא חי ומתפקד.
בסוף השבוע דיווחה רויטרס כי סין שלחה לצפון קוריאה צוות מיוחד הכולל מומחי רפואה כדי "לייעץ" לקים. לפי הדיווח של רויטרס, הנשען על שלושה מקורות הבקיאים לטענתה בפרטים, בראש המשלחת עומד חבר בכיר במחלקה לקשרים בינלאומיים במפלגה הקומוניסטית הסינית, והיא יצאה מבייג'ינג לצפון קוריאה ביום חמישי. המחלקה הזו היא הגוף הראשי האחראי על היחסים של סין עם צפון קוריאה.
האם קים מבודד בגלל הקורונה?
בדרום קוריאה, בינתיים, קוראים לגלות זהירות בכל הקשור ליחס אל הדיווחים על מצבו של קים, ומדגישים כי סיאול לא זיהתה תנועות חריגות כלשהן בצפון קוריאה. בישיבה בדלתיים סגורות אמר אתמול השר הדרום קוריאני קים יאון-צ'ול, האחראי על היחסים עם הצפון, כי לממשלת דרום קוריאה יש די יכולות מודיעיניות כדי לומר בביטחון שאין אינדיקציות לדבר מה חריג בצפון קוריאה. השר גם פקפק בדיווח שלפיו קים עבר ניתוח, ואמר שלבית החולים שבו קים נותח לפי הדיווח הזה אין יכולות לבצע את הניתוח המדובר.
למרות זאת, יון סאנג היון, יו"ר הוועדה ליחסי חוץ ולענייני האיחוד באספה הלאומית של דרום קוריאה, אמר הבוקר בכינוס של מומחים כי היעדרו של קים ג'ונג און מהעין הציבורית מעלה את האפשרות שהוא "אינו עובד כרגיל". יון אמר כי "מאז 11 באפריל לא הופיע דיווח המעיד שהוא מקבל כרגיל החלטות הנוגעות למדיניות, וזה מוביל אותנו להערכה שהוא חולה או מבודד בגלל החשש מנגיף הקורונה". צפון קוריאה, נזכיר, טוענת בפני העולם כי עד כה לא התגלה אצלה אפילו מקרה אחד של הידבקות בקורונה, אבל מומחים בינלאומיים מפקפקים בטענתה זו, ולאחרונה דווח כי נציגים של המשטר החלו להודות כי נרשמו לפחות כמה מקרי הדבקה.
מון צ'ונג-אין, היועץ הראשי של נשיא דרום קוריאה מון ג'אה-אין לענייני מדיניות חוץ, אמר אתמול לתקשורת האמריקנית כי קים ג'ונג און חי ומצבו טוב וכי הוא שוהה באזור וונסאן מאז 13 באפריל. לדבריו לא נצפו שום תנועות חשודות בצפון קוריאה. דבריו אלה באו שעות אחרי שמכון מחקר בוושינגטון הודיע כי באזור וונסאן נצפתה רכבת שייתכן מאוד כי היא הרכבת של השליט קים.
היורשים: מי ישלוט בצפון קוריאה אחרי קים ג'ונג און?
בעבר כבר קרה שקים – שלפי הערכות גילֹוֹ 36 – נעלם מדיווחי התקשורת הממלכתית של צפון קוריאה. בשנת 2014 הוא נעלם ליותר מחודש, ובהמשך הוא נראה בשידורי הטלוויזיה הצפון קוריאנית צועד עם צליעה. העובדה שהוא מעשן כבד ושנראה כי מאז עלייתו לשלטון הוסיף קילוגרמים רבים למשקלו רק מגבירה את התהיות בנוגע למצבו הבריאותי. למשפחתו יש היסטוריה רפואית של בעיות קרדיו-וסקולריות.
בשנת 2008, כשאביו של קים ג'ונג און, השליט קים ג'ונג איל, לקה בשבץ, דיווחה התקשורת הדרום קוריאנית כי רופאים סינים סייעו לטפל בו יחד עם רופאים צרפתים. סין היא בעלת הברית הראשית של צפון קוריאה והיא גם עורק החיים הכלכלי העיקרי שלה. קים ג'ונג און עלה לשלטון ב-2011, מיד אחרי מותו של אביו מהתקף לב, ומאז 2018 הוא ביקר בסין ארבע פעמים.
צפון קוריאה, נזכיר, מתנהלת תחת סנקציות כבדות של האו"ם בשל התעקשותה להמשיך בתוכנית הגרעין שלה והרקורד האיום שלה בענייני זכויות אדם.