שגרה מקרטעת בשווקים: "אנחנו פתוחים אבל חצי מתים"
בעוד האיסור על מסחר גורף בשווקים הפתוחים נותר בעינו, בעלי חנויות בודדים שקיבלו את "התו הסגול" פתחו את עסקיהם אך משוועים ללקוחות. "אנחנו יוצאים לחפש אותם", אמר בעל אטליז בשוק מחנה יהודה. אחר האשים: "לרשתות הגדולות יש מאות עובדים לאיים איתם, אותי לא סופרים"
"אלה אנשים שרוצים לבוא להתפרנס ולא נתנו לנו את הכבוד הזה לבוא לעבוד". אלי סימן טוב, בעל אטליז בשוק מחנה יהודה בירושלים, הוא אחד מאותם סוחרים בודדים בשוק שהורשו לפתוח את עסקיהם לנוכח צמצום ההגבלות והחזרה האיטית לשגרה במשק. עם זאת, בריאיון הבוקר (יום ב') לאולפן ynet אמר סימן טוב: "אנחנו פתוחים, אבל חצי מתים".
"כולם ידעו לבוא וללקק לפני הבחירות"
"המרווחים פה הם יותר מכל סופר אחר שביקרתי בו. יש פה יותר מקום מאשר בכל סופר גדול שתיכנסו אליו, וכמות האנשים שנכנסים לשוק יותר קטנה מכל סופר אחר שנכנס בכל שוק. בסופרים לא עומדים שוטרים, לא פקחים, לא מפחידים אנשים, אין מחסומים. שוק מחנה יהודה מוקצה, אין מה לעשות.
"אני רוצה לראות שיסגרו את הסופרים. למה כל הרשתות הגדולות מקבלות פיצוי? מה איתנו? מי יעזור לנו?".
- אתה חושב שהסופרים ואיקאה נפתחו רק בגלל לחצים כלכליים?
"ברור. מי יסתכל עליי? אני ועוד חמישה אנשים עובדים אצלי בעסק. להוא יש 400 עובדים, הוא מאיים איתם ומצליח. יש לו כוח, ואני אין לי כוח. לא סופרים אותי. הכוח שלי בידיים שלי, ברגליים שלי, שאיתן אני עובד כל יום בשביל להביא פרנסה לבית.
"אני מבקש ממנכ"ל משרד הבריאות בכל לשון של בקשה. תגיע לשוק מחנה יהודה. זה לא מיליארדים לתת פה, זה לעזור קצת לאנשים שרוצים להתפרנס".
על המחאה אתמול בשוק שבמהלכה התעמתו כמה סוחרים עם שוטרים, אמר ישר: "בן אדם אתמול נעמד, השוטרים קפצו עליו וחיפשו אותו. לא אנחנו חיפשנו את השוטרים. במקום להגן עלינו זה הפך ללתקוף ולאיים. אין לך חופש הכי בסיסי במדינה. השוק בהסגר חודש וחצי. מאות עסקים סגורים ואנשים לא יכולים להתפרנס".
בשוק לוינסקי בתל אביב אמנם הרבה יותר בעלי חנויות הורשו לפתוח את עסקיהם, אבל תנועת הקונים דלילה ביותר. מיכה חודרה, בעלי בורקס לוינסקי, סיפר: "העבודה ירדה ב-80 עד 90 אחוזים. מספר הלקוחות הצטמצם משמעותית מאוד, זו תקופה מאוד קשה".
חודרה אמר עוד: "מה שיש היום זה לשאוף קצת אוויר ולראות אנשים. אני מקווה שהכול יחזור לשגרה ונתחיל לראות את האזור הזה שוקק. כבר שכחנו מה היה קודם, זה עצוב מאוד. כולם כאן חושבים איך לשרוד ואיך להרים את הראש מעל המים".
אלעד מחפודה, עובד בדוכן מיצים בשוק, שיתף ברגשותיו המעורבים. "לא ממש מגיעים לקוחות, אבל עצם זה שיוצאים לעבודה זה גם משהו. זה היה חסר לנו בחודש האחרון. נקווה שלאט לאט נחזור לשגרה. אנחנו מעריכים שיש ירידה של עד 60 אחוז מהעבודה, אבל נקווה לטוב.
"נרוויח קצת פחות, אבל נרוויח. צריך להתרגל למצב החדש, אין לנו ברירה. לא חשבתי שאתגעגע כל כך לעבודה. גם הלקוחות אמרו את אותו הדבר. כואב לי על שווקים כמו שוק הכרמל ושוק מחנה יהודה ואפילו על הקניונים שעדיין סגורים. נקווה שייתנו לאנשים לעבוד".