למרות הסגר: אלפים בילו בחופי קליפורניה
השמש הוציאה בסוף השבוע המונים לחופי דרום קליפורניה, המושל גער: "הנגיף לא נח, זה ייקח אותנו אחורה". טראמפ קרא בשיחה עם מושלי מדינות ארה"ב לפתיחה מוקדמת של הלימודים, איש מהם לא השיב לו. בגלל התפרצויות בבתי מטבחיים: חשש ממחסור במוצרי בשר
מושל קליפורניה גווין ניוסום גער הלילה (בין שני לשלישי) בתושבי המדינה, אחרי שרבבות מהם צבאו על כמה מחופיה במהלך גל חום שפקד את האזור בסוף השבוע. ניוסום הזהיר כי ההתנהגות הזו עלולה למחוק את ההתקדמות שהושגה עד כה במאבק בנגיף הקורונה.
"אנחנו לא יכולים לראות תמונות כמו שראינו, במיוחד כמו בשבת בחוף ניופורט ובמקומות אחרים", אמר ניוסום במסיבת עיתונאים, תוך שהוא מתייחס לתמונות של המונים משתזפים, רוחצים ומטיילים בכמה מהחופים בדרום קליפורניה. "הנגיף לא נח בסוף השבוע בגלל שזה יום שמשי ונעים".
התמונות מהחוף בניופורט ומהחוף הסמוך בהאנטינגטון עוררו זעם רב בקליפורניה, וברשתות החברתיות השוו את המראות הללו לאלו של המבלים בחופי פלורידה בתחילת אפריל, תמונות שלוו בהשטאג #FloridaMorons.
בדבריו ציין המושל כי בשלב זה קליפורניה – המדינה המאוכלסת ביותר בארה"ב – נמצאת שבועות לפני שתוכל להסיר את ההוראה המנחה את התושבים להישאר בבתיהם. הוא הזהיר כי התנהגות כמו זו שנראתה בסוף השבוע עלולה לדחוק את פתיחת הכלכלה למועד מאוחר אף יותר. "הדבר היחיד שיכול לקחת אותנו אחורה הוא ההתנהגות שלנו", אמר.
"אור השמש מפתה, אבל אנחנו נשארים בבית"
רוב החופים בקליפורניה נסגרו לציבור כחלק מהניסיון לבלום את התפשטות הנגיף, אך לאחרונה כמה ערים הרשו כניסת רוחצים לחופים שלהן, עם אכיפה – לכאורה – של הנחיות הריחוק החברתי. בחוף האנטינגטון כאמור נראו התקהלויות המוניות, חרף העובדה שהרשויות באזור סגרו את החניונים שליד החופים. אחד מאלו שאלו הגיעו לחוף, רובין פורד, ישב על ספסל שם והסתכל על המוני המבקרים בחשש. "אלא אם כולם פה מאותו בית אב, לא נראה ששומרים פה על ריחוק חברתי", הוא אמר לעיתון המקומי Orange County Register. "הם יכולים להתפרש על פני שטח רחב יותר".
ניוסום אמר במסיבת העיתונאים שלו כי בכוונתו לפעול לצד הרשויות המקומיות כדי לבחון את הגברת האכיפה בחופים, ולמנוע ממראות כאלו לשוב על עצמן. עם זאת, ניוסום הדגיש שאינו רוצה לראות משפחות עם ילדים או אנשים שבסך הכל מטיילים עם הכלב מקבלים דו"חות. "הם רק רוצים לנוח על החוף ואז הם מקבלים דו"ח – אני לא רוצה לראות את זה. אבל יש אנשים שמצפצפים על הכללים ולוקחים סיכון... אני חושב שאנחנו יכולים לעשות קצת יותר".
בעיריית ניופורט אמרו בעקבות ההתקהלויות בחופיה כי הם שוקלים כעת לסגור את הכניסה אליהם לשלושת השבועות הקרובים, או לחלופין לחסום את הצירים שמובילים לחופים. בחוף בהאנטינגטון, כ-40 ק"מ דרומית ללוס אנג'לס, רשויות אכיפת החוק אמרו כי למרות המראות של המונים בחופים – רוב הרוחצים שמרו על מרחק אחד מהשני, והמצילים כרזו לרוחצים מדי שעה כדי להזכיר להם לשמור על ההנחיות.
מנגד, החופים במחוז לוס אנג'לס – ובהם גם אלו שבסנטה מוניקה, וניס ומליבו – נותרו ריקים מאדם. החופים במחוז זה סגורים עד 14 במאי לכל הפחות, כמו גם שבילי הטיולים. "לא ניתן לסוף שבוע אחד למחוק חודש של התקדמות", כתב ראש העיר לוס אנג'לס אריק גרסטי בציוץ בטוויטר ביום ראשון. "בעוד אור השמש מפתה, אנחנו נשארים בבית כדי להציל חיים".
קליפורניה, יצוין, הייתה המדינה הראשונה בארה"ב שהורתה לתושביה להישאר בביתם, עוד בתחילת מרץ. הצעד המוקדם אפשר לה להימנע מהתפרצות חריפה של הנגיף וממספרי מתים נוראיים כמו זה שמדווחת ניו יורק, המוקד הקשה ביותר של המגפה בארה"ב. עד כה דיווחה קליפורניה על 45 אלף נדבקים ו-1,800 מתים, נתון שנחשב נמוך ביחס לאכולוסייה הגדולה שלה.
בימים אלו נערכת ארה"ב ליציאה מהסגר, וכמו שבתוך קליפורניה ערים שונות פועלות באופן שונה כפי שמדגימות התמונות מהחופים בה, כך גם המדינות השונות בארה"ב פועלות בצורה שונה. שעות ספורות לאחר הנזיפה של המושל ניוסום בתושבי קליפורניה, מושל מדינת וושינגטון – גם היא בחוף המערבי של ארה"ב – הודיע על פתיחת המקומות הציבוריים בשטחיה.
המושל ג'יי אינסלי אמר כי הפארקים ומקומות ציבוריים נוספים ייפתחו ב-5 במאי, ויתאפשר לבצע בהם פעילויות שונות כמו משחקי גולף, ציד, דיג ועוד. אינסלי אמר כי על הציבור להמשיך לשמור על הנחיות הריחוק החברתי, והזהיר כי אם תהיה עלייה במספר הנדבקים – המקומות הציבוריים ייסגרו מחדש.
חלוצת המדינות שפותחות מחדש את כלכלתן היא ג'ורג'יה, שאתמול התירה למסעדות ולדיינרים להיפתח אחרי חודש שלם. גם המסעדות בטנסי ובעיר הגדולה ביותר באלסקה אנקורג' נפתחו, תוך שהדיינרים מתבקשים לבדוק את מידות החום של הלקוחות ולשמור את פרטיהם במקרה שיהיה צורך לאתר אותם אם יתגלה שחולה קורונה שהה במקום.
בטקסס הודיע המושל גרג אבוט על פתיחה הדרגתית ואיטית של הכלכלה. מנגד, בניו יורק ובניו ג'רזי – אזור מטרופוליטני שבו מתגוררים 32 מיליון בני אדם – המושלים רמזו כי אפילו פתיחה מצומצמת של פעילות בתי העסקים תוכל להיעשות רק בעוד כמה שבועות.
הנשיא דונלד טראמפ קרא אתמול למדינות השונות "לשקול ברצינות" לפתוח את בתי הספר הציבוריים, עוד לפני סוף שנת הלימודים הנוכחית, למרות שעשרות מדינות כבר הודיעו שלא יהיה זה בטוח להחזיר את התלמידים לבתי הספר עד הקיץ או הסתיו.
בשיחה אתמול עם המושלים, אמר להם טראמפ: "חלק מכם חושבים אולי על פתיחת הלימודים, בגלל שהרבה מכם רוצים לפתוח את בתי הספר. זה לא כזה נושא חשוב, הילדים הקטנים עברו טוב מאוד את האסון הזה שאנחנו כולנו עוברים". לפי סוכנות הידיעות AP, שמדווחת כי השיגה הקלטה של השיחה בין טראמפ למושלים, איש מהם לא להגיב להצעה של טראמפ לשקול את פתיחת הלמודים מוקדם מהתוכנן.
בתוך כך, בכירי תעשיית הבשר בארה"ב מזהירים מפני אפשרות של מחסור במוצרים מסוימים בשל התפרצויות בכמה ממבתי המטבחיים הגדולים במדינה. בארה"ב מבהירים כי לא נראה שלעת עתה יש אפשרות של מחסור משמעותי, אך ייתכן שמוצרים מסוימים לא יהיו יותר זמינים ברשתות המזון.
מאות עובדי בתי מטבחיים ברחבי ארה"ב נדבקו בקורונה, וכמה מהמפעלים הגדולים במדינה נסגרו בשל ההתפרצויות בהם. המגפה הכתה בצורה חמורה יותר במפעלי בשר חזיר באזור המידווסט של ארה"ב. סטיב מאייר, מומחה לתעשייה הזו מאייווה, העריך כי קיבולת עיבוד בשר החזיר ברחבי ארה"ב צנחה בשבוע האחרון בכ-25%.
ענקית המזון טייסון פודס פרסמה אתמול בניו יורק טיימס ובעיתונים נוספים מודעות על פני עמוד שלם, שבהן הזהירה כי יהיה קשה להמשיך לייצר בשר תוך כדי שמירה על ביטחונם של 100 אלף עובדיה. "המשמעות של זה היא יחידה – שרשרת אספקת המזון נמצאת בסיכון", נכתב במודעה שפרסמה החברה. "כיוון שמפעלי בשר חזיר, בקר ועופות נאלצים להיסגר – אפילו אם לזמן קצר – מיליוני פאונדים של בשר עלולים להיעלם משרשרת האספקה".