סופה של תקופה: נפרדים מהשטח שיחזור לשליטה ירדנית
הם עבדו שם שנים, במקום שהפך לבית עבורם. מעתה חייהם ישתנו: שער המובלעת בצופר ייסגר לקראת מעבר השטח לירדן, ו-30 משפחות החקלאים יישארו בלי היבול, בלי שטחים חלופיים ובלי הכספים שהובטחו מהמדינה. "ישראל הייתה יכולה להתגבר על המשבר", אומר בכאב אחד מהם
את יום העצמאות חגג החקלאי ארז גיבורי מהמושב צופר שבערבה התיכונה בצל החשש מהעתיד לבוא. כבר 13 שנים מגדל גיבורי פלפלים במובלעת הישראלית, שתחזור היום לשטח ירדן, והוא לא יודע מה יקרה מחר.
"אני אקום בבוקר, אסתכל על השמיים, אשתה קפה ואתחיל לחשוב על השלב הבא", מספר בכאב ארז גיבורי, חקלאי מצופר. "ואם לא אמצא מספיק מהר מה לעשות, יכול להיות שנעזוב את הערבה, למרות שאני לא יכול לדמיין את זה בכלל. אבל אולי לא תהיה ברירה".
גיבורי לא לבד. 30 משפחות של חקלאים ייוותרו עם החזרת השטח לירדן ללא פרנסה. באוקטובר 2018 הכריז מלך ירדן עבדאללה כי לא יחודש הסכם החכירה עם ישראל באזור מובלעת צופר. מאז ההכרזה החקלאים עבדו על פירוק המבנים וציוד החממות, והם מודאגים. "זה מאוד קשה", אומר גיבורי. "קשה לנו כי הסיבות לא מספיק מוצדקות. ישראל הייתה יכולה להתגבר על המשבר הזה. כנראה זה לא היה מספיק חשוב למקבלי ההחלטות, כי אם זה היה חשוב אפשר היה להתגבר על זה".
לא מדובר עבורם רק בקושי שבפינוי מפעל חייהם, בשטח בו פועלים חקלאים ישראלים לאורך 36 שנים. עם המעבר שלו לידיים ירדניות הם צריכים גם לנהל מאבק בירוקרטי מול המדינה – שהעבירה להם רק חלק מהתקציב שהובטח להם, אך לא את הסכום הדרוש להקמת חממות חדשות בשטח ישראל, שמוערך בכ-20 מיליון שקל. מכיוון שהקרקע לא מוכנה לעונת הגידול הקרבה של שנת 2021, החקלאים בבעיה.
"כואב מאוד לפנות אזור חקלאי שעובד לאורך שנים רבות", אומר ראש המועצה האזורית הערבה התיכונה ד”ר אייל בלום. "הממשלה סייעה לנו בקידום תקציב להכשרת שטח חלופי – ואני פונה שוב בקריאה לראש הממשלה ולמנכ"ל משרדו להעביר בדחיפות את השלמת התקציב למעבר החקלאים. יש לזכור כי המדינה היא ששלחה את החקלאים שלנו לעבד את שטח המובלעת בירדן. משפחות רבות נותרו כעת ללא פרנסה. המדינה חייבת להביא תקציבים נוספים ולא לנטוש את החקלאים שפונו משטח ירדן".
לטענת גיבורי, החקלאים היו קלף מיקוח במאבק בין המדינה לקק"ל. מבחינתם, שנת החקלאות 2021 אבודה, והם דורשים פיצוי על ההפסדים הכבדים לאור החשש שאם התקציבים שהובטחו לא יעברו - גם 2022 תלך לאיבוד. "משרד ראש הממשלה עשה רבות בכדי לסייע לנו", הוא אומר. "דווקא קק"ל היא שעיכבה את העבודה להכשרת השטח ממניעים זרים ובגלל בעיות פוליטיות מול ממשלת ישראל. אנחנו היינו בני ערובה, כדי לדרוש מהממשלה דברים שאינם קשורים אלינו. בכך מנעה קק"ל את תחילת העבודות להכשרת הקרקע החלופית. אם היו מתחילים להכשיר את האזור החלופי בספטמבר, יכולנו לפתוח את העונה החקלאית הבאה".
היום ב-17:00 אחר הצהריים ייפרדו החקלאים מהמובלעת. ביוזמת התושבים יתקיים טקס הוקרה לקצינים ולחיילים הישראלים והירדנים במקום.
ממשרד ראש הממשלה נמסר: "מנכ"ל משרד רה"מ גיבש מתווה ואישר תקציב ייעודי במשרד החקלאות שיאפשר הכשרת קרקע חלופית לחקלאים בצופר. התקציב הוגדר כבר בחודש ינואר בהחלטת ממשלה".
מקק"ל מסרו: "מי שאחראי לכך שהעבודות בשטח לא יכולות להתבצע על ידי קק"ל הוא משרד האוצר, שהחלטותיו הביאו למצב של הקפאה. קק"ל פועלת רבות למען החקלאים ופיתוח החקלאות, ותמשיך לעשות זאת. גם במקרה הזה, על אף שאין זה מחובתה, כבר הוחלט כי קק"ל תבצע את העבודות להכנת הקרקע לגידולים לאחר שהממשלה תעביר את הכספים לצורך ביצוע העבודות בשטח. אנו מאמינים שהממשלה החדשה תשנה את ההחלטה השגויה ותאפשר לקק"ל לחזור ולבצע פעולות חשובות מסוג זה".
ממשרד החקלאות נמסר: "הממשלה קיבלה החלטה, לפנים משורת הדין, לתקצב את חקלאי צופר. נוסח ההחלטה וסכום התקצוב נעשה בהסכמה עם נציגי החקלאים, ומועד המימוש של כל תקציב שהגיע בוצע. לא מקובל לחזור מסיכומים ולנסות להגדיל את הסכום בניגוד למוסכם".