שתף קטע נבחר

 
צילום: מוטי קמחי, ראובן כהן/דוברות עיריית חיפה

אקדחים ומצלמות GoPro: אסייתים בארה"ב תחת מתקפה

מגפת הקורונה הובילה לגל פשעי שנאה נגד אסייתים, שיש אמריקנים המאשימים אותם באחריות לנגיף. הביקוש לנשק בחנויות הגיע לשיא של כל הזמנים, וחלק גדול מהקונים הם אמריקנים שמוצאם במזרח הרחוק. בניו יורק משדכים מתנדבים לאסייתים, כדי שלא יפחדו ללכת ברחוב

כשאדי סונג יוצא מהבית שלו במנהטן הוא מרגיש כאילו הוא הולך לקרב. סונג, אמריקני ממוצא קוריאני, לובש ז'קט ממוגן, כפפות רוכבים ומסכה עם הדפס של פני-שלד, ומרכיב מצלמת GoPro. רק אז הוא יוצא לדרך על האופנוע שלו.

 

משבר הקורונה – עוד בעולם:

 

למרות הסגר: אלפים בחופי קליפורניה

למרות הסגר: אלפים בחופי קליפורניה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נגיף קורונה ארה
אדי סונג, השלד ומצלמת ה-GoPro. לתפוס על חם(צילום: AP)

"בימים אלה אני מוודא שמצלמת ה-GoPro פועלת כל זמן שאני מחוץ לבית", אומר סונג. "השילוב של המראה המפחיד שלי עם המצלמה גורם לזה שאם יחליטו להתעסק איתי – יידעו שאני ערוך ומוכן".

 

מאז הגעת נגיף הקורונה מסין לארה"ב מתמודדים אמריקנים ממוצא אסייתי עם מגפה מסוג אחר: השנאה. דווחו כבר מאות תקיפות נגד אסייתים בארה"ב, ואין ממש סימנים של דעיכה במגמה הזו. במקום להסתפק בתחושת חוסר האונים, אסייתים-אמריקנים רבים מקפידים עכשיו לתעד במצלמה את האנשים שאיתם הם באים במגע או לשאת כלי נשק.

נגיף קורונה ארה
אדי על האופנוע שלו. שיפחדו ולא יתעסקו(צילום: AP)

סונג בן ה-41 התקין את המצלמה אחרי שגבר לטיני דחף אותו ודרש לסלק את עגלת הקניות שלו בסניף של רשת מרכולים בניו יורק בחודש פברואר. האיש הפטיר לעברו: "האנשים שלך הם הסיבה לנגיף הקורונה". אשתו של סונג, אמריקנית-תאילנדית שעובדת כאחות, יוצאת מהבית לבושה במדי האחות שלה בתקווה שכך תקבל יחס טוב יותר, אבל גם היא נערכת לאפשרות של עימות, ונושאת איתה גז פלפל.

 

תורים בחנויות הנשק

בקי גרהרדוס, אמריקנית ממוצא קמבודי שגרה בפורטלנד, אורגון, קנתה לפני חודשיים אקדח אחרי שקראה על ההתקפות נגד אסייתים בארה"ב. ההתקפות הללו כללו בין השאר אירוע דקירה שבו נפצעו גבר ושני ילדים בטקסס. גרהרדוס, בשנות ה-20 לחייה, חוששת שגם לה ידביקו סטריאוטיפים ושיהפכו אותה למטרה כלה.

 

"בזמנים המשוגעים האלה אני עשויה להיות האדם היחיד שיוכל להבטיח את שלומי במצב חירום", אומרת גרהרדוס, שעוד לפני מגפת הקורונה נהגה לפקוד מעת לעת מטווח מקומי ולהתאמן בירי. כך או כך, היא מבהירה ששימוש באקדח יהיה המפלט האחרון מבחינתה.

נגיף קורונה ארה
אשתו יוצאת במדי אחות. אדי סונג(צילום: AP)

מספר בדיקות הרקע שנערכו לאמריקנים לפני קניית נשק – דרישה מקדימה לקנייה שכזו בארה"ב – הגיע במרץ השנה לשיא של כל הזמנים לפי נתוני ה-FBI. כבר בראשית המגפה דווח על תורים ארוכים בכניסה לחנויות המוכרות נשק ברחבי המדינה. ה-FBI אינו מחזיק בפילוח של בדיקות הרקע לפי גזע, אבל כמה כלי תקשורת בארה"ב דיווחו שאמריקנים ממוצא אסייתי הם פלח גדול מהקונים של כלי הנשק בחודשיים האחרונים.

 

הביקוש הזה הפתיע את אלבין לין, אמריקני ממוצא טייוואני, שמשתתף באירועי ירי תחרותיים ומשמש כמדריך ירי ברישיון בקנטקי. כל חבריו האסייתים שאלו אותו על החזקת נשק ואימון בירי. לדברי לין בן ה-31 אנשים שמתעניינים ברצינות בהשגת אקדח צריכים להקדיש את עצמם ללמידת השימוש בו. "זה יהיה ממש לא אחראי להניח לנער בן 16 פשוט לקנות מכונית ולנהוג בה בלי שום הכשרה ובלי שום הבנה של האופן ששבו מכונית פועלת", אמר. "עם כלי נשק זה אותו הדבר".

ארה
תור לחנות נשק בארה"ב במרץ השנה(צילום: AP)

לין מספר שחבריו תולים חלק מהאשמה במצב בנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, משום שכינה את נגיף הקורונה "הווירוס הסיני". הם סבורים שזה היה אור ירוק לגזענות. ההתקפות נגד אסייתים הולידו בשבועות האחרונים השוואות ליחס שספגו אמריקנים מוסלמים אחרי מתקפת הטרור של 11 בספטמבר, אולם חשוב לציין את ההבדל בין שני הנשיאים שכיהנו בעיתות הללו: שישה ימים אחרי הפיגועים ב-2001 דיבר הנשיא ג'ורג' בוש הבן על אחדות במסגד בוושינגטון הבירה, והדיווחים על פשעי שנאה פחתו אז דרמטית.

 

סיורים בצ'יינה טאון

מרכז המדווח על פרסום תוכני שנאה באינטרנט מעיד כי מאז 19 במרץ קיבל קרוב ל-1,500 דיווחים על מעשים גזעניים נגד אסייתים ברחבי ארה"ב. כיוון שתושבי ארה"ב קיבלו ברובם הוראה להישאר בבתים בניסיון להאט את התפשטות המגפה חלה ירידה מסוימת במספר המקרים שבהם הותקפו אסייתים חזיתית, אבל מנגד חלה עלייה במספר מקרי ההשחתה של בתים פרטיים ובתי עסק השייכים לאסייתים.

 

ארגון זכויות האזרח Asian Americans Advancing Justice חָבַר לארגון hollaback! הפועל למניעת התקפות אלימות, ובחודש הקרוב הוא יערוך סדנאות הכשרה בווידאו שבהן יאומנו המשתתפים בהפסקת התקפות נגד אסייתים אם ייתקלו בהן כעוברי אורח. יותר מ-1,000 בני אדם נרשמו לפגישה הראשונה. מריטה אטקובנייז, מאנשי היוזמה הזו, הסבירה: "עד כמה שפשעי שנאה יכולים להיות כואבים ומזיקים, לעתים קרובות מה שמגביר את הטראומה הוא התחושה של הקורבן שאנשים שהיו בסביבה היו יכולים לעזור אבל לא עשו זאת".

נגיף קורונה וירוס צ'יינה טאון לוס אנג'לס (צילום: AFP)
בצ'יינה טאון בלוס אנג'לס(צילום: AFP)

המארגנים בדקו ומצאו שרוב האנשים שאינם מתערבים בהתקפות כאלה נמנעים מכך משום שהם אינם יודעים מה לעשות או חוששים להחמיר את המצב. בפועל, הם יכולים לנסות להסיט את תשומת הלב מהמותקף, להזעיק עזרה או להתעמת עם התוקף – אבל רק, כמובן, אם לא נשקפת להם סכנה ממנו.

 

סוג אחר של סיוע לאמריקנים ממוצא אסייתי מוצאים בסן פרנסיסקו, שם מתקיימים סיורי מתנדבים בצ'יינה טאון המקומית. בעיר ניו יורק משדכת קבוצת פייסבוק בין גולשים לבין תושבים ממוצא אסייתי הפוחדים לצאת לבד מהבית.

 

לקריאה נוספת:

 

סונג, שמצטייד ומתמגן בכל פעם שהוא יוצא לרחובות ניו יורק, רוצה להשתמש במצלמת ה-GoPro שלו כדי לתעד התקפות נגד אחרים. בסרטון וידאו שפרסם החודש בפייסבוק הוא מתח ביקורת על אישה לבנה שכינתה גבר אסייתי "קורונה". הסרטון זכה לאלפי צפיות.

 

סונג אופטימי ומאמין שכשהשגרה תחזור לחיים, הוא יוכל להוריד את רמת הכוננות שלו. "התיאוריה שלי היא שאלה רק אנשים אופורטוניסטים שמרגישים שיש להם סיכוי גבוה יותר מבדרך כלל לחמוק מזה ללא עונש או ללא פגע", הוא אומר. "אם יהיו עוד אנשים בסביבה, סביר יותר להניח שיסמנו אותם כאידיוטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אדי סונג. "שיידעו שאני מוכן"
צילום: AP
מומלצים