חודש לפני: הנגיף היה באירופה כבר בדצמבר
לפי רופאים בצרפת בדיקה לדגימה שנלקחה ממטופל בסוף 2019 חיובית לקורונה. בארגון הבריאות העולמי לא הופתעו: "אולי יש עוד מקרים". בריטניה עקפה את איטליה במניין המתים, אך נתונים מארץ המגף מראים כי ייתכן שמספר המתים האמיתי שם גבוה ב-50%. ספרד: עוד יום עם פחות מ-200 מתים
בארגון הבריאות העולמי התייחסו בצהריים (ג') לדיווחים מצרפת שמקרה ההידבקות הראשון בנגיף הקורונה שם – ולמעשה בכל אירופה – היה כבר בדצמבר 2019. בארגון הבריאות אמרו כי הם כלל לא מופתעים אם זה אכן הדבר, וציינו שייתכן שמקרים מוקדמים נוספים יתגלו בהמשך.
משבר הקורונה – עוד מהעולם:
אז והיום: 2020 לא שונה מאוד מ-1918
ארה"ב: השומר דרש לעטות מסכה – ונרצח
בגלל הנגיף: המהגרים שתקועים באמצע שום מקום
הרוסים כועסים, והתמיכה בפוטין נחלשת
דובר ארגון הבריאות, כריסטיאן לינמדאייר, קרא בתדרוך בג'נבה לעוד מדינות לבדוק את הנתונים שלהן על מנת לאתר מקרים מוקדמים יותר, ובכך לספק לעולם "תמונה חדשה וברורה יותר" של ההתפרצות.
אמש דווח בצרפת כי חולה שסבל מדלקת ריאות בדצמבר חלה למעשה בקורונה. צרפת, נזכיר, דיווחה על שלושה נדבקים ראשונים רק ב-24 בינואר. עד כה אובחנו בה כבר כמעט 170 אלף חולים ו-25 אלף מתו.
איב כהן, מנהל מחלקת ההחייאה בבתי החולים ז'אן ורדי ואביסנה שליד פריז, דיווח כי תוצאות בדיקה חוזרת שנערכה לדגימה שנלקחה מאותו חולה, גבר בן 43 מעיירה ליד הבירה, היו חיוביות לקורונה.
כהן סיפר לערוץ הטלוויזיה BFM TV כי הרופאים בדקו מחדש 24 דגימות של חולים שטופלו בדצמבר ובינואר. "מתוך ה-24, אחת מהם הייתה חיובית ל-COVID-19 ב-27 בדצמבר", הוא אמר. הדגימות, יש לציין, נלקחו אז על מנת לאבחן שפעת, בהליך דומה שמאפשר כעת גם בדיקה לאבחון של קורונה. כהן ציין כי הבדיקות נעשו כמה פעמים על מנת להבטיח שלא היו טעויות בתוצאות שלהן.
לדברי הרופא הצרפתי, מוקדם להעריך אם החולה שהבדיקה החיובית שנלקחה ממנו ב-27 בדצמבר הוא הנשא הראשון של הנגיף בצרפת. כהן תיאר בפני ערוץ הטלוויזיה הצרפתי את תוצאות החקירה האפידמיולוגית לאיתור את מקור ההדבקה של אותו חולה, שבינתיים לא הניבה תוצאות ברורות.
"הוא היה חולה במשך 15 ימים והדביק את שני ילדיו, אבל לא את אשתו שעובדת בסופרמרקט", אמר כהן. "הוא היה המום. הוא לא הבין איך הוא נדבק", סיפר על תגובתו של אותו חולה כאשר נודע לו בדיעבד שחלה בקורונה. "הרכבנו את חלקי הפאזל יחד ולא מצאנו שום נסיעות. המגע היחיד שהיה לו היה עם אשתו".
בריטניה עקפה את איטליה, האמנם?
האישה עובדת בסופרמרקט ליד דוכן סושי, ולפי כהן הייתה במגע עם עמיתים ממוצא סיני. לא ברור אם העמיתים הללו ביקרו לאחרונה בסין, וכהן קרא לחקור את האפשרות הזו. "אנחנו תוהים אם היא הייתה א-סימפטומית", ציין. כהן הוסיף גם שככל הנראה כבר בדצמבר – אז דיווחה סין על מקרים ראשונים בשטחה – הנגיף כבר הסתובב בצרפת.
בתוך כך, בריטניה הפכה היום למדינה שמדווחת על המספר הגבוה ביותר באירופה של מתים מקורונה, בעקבות נתונים חדשים שמראים כי מספר המתים אצלה גבוה בהרבה מהמדווח עד כה. הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה בלונדון פרסמה נתונים שמראים כי יותר מ-32,000 בני אדם מתו בשטחה מסיבוכי הנגיף.
לפי הנתונים הללו, עד 24 באפריל מתו באנגליה ובוויילס 29,648 בני אדם שבתעודות הפטירה שלהם צוינה המחלה COVID-19 כסיבת המוות. אם מוסיפים לכך את המספרים מסקוטלנד וצפון אירלנד, מספר המתים ברחבי הממלכה המאוחדת עומד על 32,313.
לצד זאת, באיטליה פרסמה אמש הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה נתונים שמצביעים גם הם על כך שמספר הקורבנות האמיתי גבוה בהרבה מהרשמי – ואולי אף ב-50%. מספר המתים הרשמי באיטליה עומד כעת על כ-29 אלף, אך לפי הנתונים החדשים בתקופה שבין התפרצות הנגיף בארץ המגף ב-20 בפברואר, ועד סוף מרץ, מספר המתים היה כפול מהמספר הרשמי.
סוכנות ההגנה האזרחית של איטליה דיווחה כי עד סוף מרץ מתו מקורונה 12,428 בני אדם. אלא שהנתונים החדשים מראים כי ייתכן ש-11,700 מקרי מוות צריכים להתווסף למניין הקורבנות. המספר הזה מבוסס על השוואה בין מספר המתים הממוצע בתקופה שבין 20 בפברואר ל-31 במרץ, בחמש השנים האחרונות.
"עבור החודש של מרץ, הממוצע הלאומי מראה גידול במספר מקרי המוות, מכל הנסיבות, של 49.4%", מסרה אתמול הלשכה לסטטיסטיקה באיטליה, בהודעה משותפת עם סוכנות ההגנה האזרחית. לפי שני הארגונים הללו, באותה תקופה, התמותה בקרב גברים בשנות ה-70 לחייהם עלתה בפי 2.3, ובקרב גברים בשנות ה-80 לחייהם – בפי 2.2.
הרשויות הדגישו כי ייתכן שהסיבה לעלייה בתמותה היא העומס הכללי על מערכת הבריאות האיטלקית בתקופת המגפה, שגרם ל"אפקט שלילי" על כלל החולים. אך הן הודו כי ייתכן שאכן מדובר בחולי קורונה, כאשר האפשרויות שניתנו הן חולים שלעולם לא נבדקו לאבחון הנגיף, או חולים שסבלו מבעיות רפואיות אחרות, אותן הנגיף החמיר מסיבה כלשהי (כמו למשל בעיות בכליות או באיברי גוף אחרים).
הנתונים באיטליה התפרסמו אתמול, באותו יום שבו החלו הרשויות לשחרר לראשונה את הסגר שנמשך שם כבר כמעט חודשיים. כ-4.5 מיליון איטלקים הורשו לשוב לעבודה, הפארקים נפתחו ומשפחות יכלו להתאחד ולהתחבק. הגבלות רבות עדיין נותרו, וראש הממשלה ג'וזפה קונטה הדגיש כי מדובר רק ב"שלב 2" של הסגר, תוך שהוא מזהיר מאפשרות של התפרצות נוספת.
מגמת הירידה בספרד נמשכת
היום בצהריים התפרסם גם העדכון היומי של הנתונים מספרד. שם מתו ביממה האחרונה 185 בני אדם מהנגיף, היום השלישי ברציפות שבו מדווחת מדריד על מספר מתים שנמוך מ-200. נזכיר כי בשיא המגפה שם דיווחה ספרד על כמעט 1,000 מתים ביממה אחת. מספר המתים הכולל בספרד עומד כעת על 25,613. מספר הנדבקים המאובחנים עלה מ-218,011 ל-219,329.
גם בספרד, כמו מדינות רבות אחרות באירופה, החלו כבר להקל בהגבלות. ברוסיה לעומת זאת הוארך בשבוע שעבר הסגר, בעקבות הזינוק במספר הנדבקים שם. גם היום דיווחה רוסיה על יותר מ-10,000 נדבקים ביממה: 10,102 ליתר דיוק. מדובר בירידה קטנה לעומת 10,581 הנדבקים שאובחנו אתמול. מספר הנדבקים הכולל ברוסיה עומד כעת על 155,370. ביממה האחרונה מתו שם עוד 95 איש, ומספר המתים הכולל עומד כעת על 1,451.