חצי מיליון ילדים חוזרים לגנים: "אין ברירה אלא להתרגל לשגרה החדשה"
ממחר ייפתחו מחדש רוב מסגרות החינוך עד גיל 6. השבוע חולק לקבוצות של ילדים שיבואו בימים שונים, וכך גם הצעצועים. לא כל ההורים שלמים עם הצעד. רויטל אטיאס, אם לשתי בנות מקריית ים, החליטה להשאיר אותן לפי שעה בבית: "זה מאוד מפחיד אותי"
אחרי כמעט חודשיים תחת הגבלות מגפת הקורונה תחל מחר (יום א') חזרתן של מסגרות החינוך של מרבית הילדים מגיל לידה עד שש: מדובר בכחצי מיליון ילדים מגיל לידה עד 6, במסגרות המפוקחות ובמסגרות הפרטיות
ההמלצות הרפואיות לילדים עם מחלות
במעונות היום, המיועדים לגילי לידה עד 3, תתקיים הפעילות בכל ימות השבוע, בשעות הפעילות הרגילות וללא רוטציה. בגילי 3 עד 6 הלמידה בגנים תתקיים ברוטציה של שלושה ימים לכל קבוצה. לפיכך, קבוצה אחת תגיע מיום ראשון עד יום שלישי, והקבוצה השנייה מיום רביעי עד שישי. הלמידה תימשך שש שעות בכל יום, ובכל קבוצה יהיו גננת ומטפלת.
שני קליין מחדרה, אמא לשלושה ילדים ששניים מהם יחזרו השבוע למסגרות, מספרת: "הבת שלי חוזרת רק ביום רביעי בגלל הרוטציה וזה מאוד קשה. יש חשש מבחינת ההיגיינה, והתהייה אם הורים אחרים שומרים על עצמם, אבל אנחנו נצטרך להתרגל לשגרה הזו".
קליין מתנחמת בכך שהיא בחופשת לידה ויכולה לטפל בילדים כשלא יהיו במסגרות, אך לדבריה פתרון הרוטציה לא מאפשר להורים לחזור לעבודתם: "המשק נפתח, פתחו קניונים, באיקאה יש תורים מטורפים, אז עד כדי כך מורכב לפתוח גן של 35 ילדים? הייתי מעדיפה שיחזרו לפעילות מלאה".
בהתאם להנחיות משרד הבריאות, בגני הילדים לגילים 3 עד 6 יתבקשו ההורים לחתום מדי יום על הצהרת בריאות שלפיה אין לילדיהם חום, הם אינם משתעלים ואין להם בעיות נשימתיות. בנוסף, הילדים יביאו עימם ארוחות מהבית, וכל ילד יתבקש לאכול בנפרד ולא לשתף את החברים במזון שלו.
הגננות הונחו לצמצם ככל האפשר מגע משותף בצעצועים ולדאוג לניקיון ולחיטוי. "אין לנו ברירה אלא להתרגל לשגרה החדשה הזו, ואנחנו רוצים להאמין שכן ישמרו על הניקיון וישמרו עלינו ועליהם", אמרה קליין.
גם הורים רבים אחרים חוששים שבגנים יתקשו לשמור על ההיגיינה וההנחיות של משרד הבריאות. רויטל אטיאס, אם לשתי בנות מקריית ים, החליטה להמתין עם החזרה למסגרות ולא לשלוח את הבנות שלה לגן השבוע. "זה בסך הכול שני אנשי צוות שאמורים לתפעל 15 ילדים עם דרישות לא הגיוניות", היא אומרת. "אני לא שולחת את הבנות שלי, אני רוצה לחכות קצת לראות איך הדברים מתקדמים ומה קורה עם מספר החולים בארץ".
אטיאס חוששת מגל שני של התפרצת קורונה: "אני לא טיפוס חרדתי בדרך כלל, אבל זה מאוד מפחיד אותי. זה לא מאחורינו. יש לנו גננת מדהימה אבל הדרישות שהגננות התבקשו לעמוד בהן בעייתיות. אני חושבת שמגיע לילדים שנשמור עליהם קצת יותר".
הגננת חדוה סמוראי מגן "פיסטוק" בבאר שבע אומרת שלמרות החשש, היא וצוות הגן התגייסו למשימה: "כרגע זה כמו מלחמה ואנחנו צריכים להתגייס למרות הקושי והדאגות. אני חושבת שאם נקפיד על הכללים יהיה בסדר".
בשבוע האחרון נערכו בגן שלה לקראת החזרה המיוחלת: "הצוות בגן שלנו מאוד שמח לחזור, כל השבוע ארגנו את הגן, הקפדנו שתישאר התחושה שהייתה לפני כן ולא משהו מרוחק ושונה".
כחלק מההכנות, מעבר לניקיון, גם ריווחו בין השולחנות והכיסאות, והמשחקים והבובות חולקו חצי-חצי לפי הרוטציה של השבועות הקרובים. בנוסף, נערכה שיחה בזום עם ההורים והילדים שבה הוסבר על ההתנהלות בגן מעתה שכוללת שמירה על היגיינה, הימנעות מחיבוקים וחלוקה של הגן לפי הרוטציה.
במקביל הגיעו אתמול משרד החינוך, משרד האוצר והשלטון המקומי להסכם בנוגע להפעלת הצהרונים, לאחר שבתחילה ניתן מימון שהיה מאפשר רק את פתיחתם ברשויות שבהן המדד הסוציו-אקונומי נמוך יחסית. כעת, הצהרונים צפויים להיפתח בהדרגה בכל הרשויות - אך בינתיים לא בכיתות ג'. ההורים ישלמו בגין הימים שבהם ישהו הילדים במסגרות, כל רשות מקומית תודיע על מועד תחילת הפעלת הצהרונים.
אבל בנוגע ללימודים בל"ג בעומר בגני הילדים ובבתי הספר היסודיים עדיין אין הסכם. מזכ"לית הסתדרות המורים חזרה בה מקריאתה לגננות להתנדב בחופשת ל"ג בעומר ולפתוח את גני הילדים - שייפתחו רק יומיים לפני כן. במכתב לסגן הממונה על השכר באוצר, משה בכר, כתבה המזכ"לית יפה בן דויד כי תנחה את הגננות שאין לבצע התנדבות בל"ג בעומר, שיחול ביום שלישי הקרוב.