ג'ונסון יפרסם הקלות, הבריטים כבר בפארקים
ראש ממשלת בריטניה יודיע הערב לאזרחים על הקלות בסגר. בלונדון ניצלו את הסופ"ש הנוח ונהרו לפארקים. המשטרה מתוסכלת: "קרב אבוד"
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון יציג הערב את אסטרטגיית היציאה של בריטניה מהסגר, ויודיע לבריטים על ההקלות המתוכננות. לקראת הצהרת ג'ונסון התעוררה סערה במערכת הפוליטית, בעקבות ההחלטה להחליף את הסיסמא שמלווה את החזרה ההדרגתית לשגרה. הסיסמא המקורית, "הישארו בבית", הוחלפה ב"הישארו בזהירים".
אין ספק שהסגר שהוטל בבריטניה ב-23 במרץ האט את קצב ההידבקות. עם זאת מניין המתין היומי נשאר גבוה, ולכן רוב ההגבלות צפויות להישאר בתוקף. ההקלות לא אמורות להיות דרמטיות. בין השאר תעודד ממשלת ג'ונסון את מי שלא יכולים לעבוד מהבית לחזור למשרדים או למפעלים. ההקלות יסייעו גם למנוע את הבלבול הגדול בקרב הציבור, אחרי שבועות של מסרים סותרים.
"לכולם יש חלק בשליטה על הווירוס באמצעות זהירות וציות להנחיות", כתב ג'ונסון היום בטוויטר. "כך נוכל להמשיך להציל חיים ובמקביל להתחיל להתאושש מנגיף הקורונה". לציוץ הוסיף ג'ונסון מסמך עם כמה הגבלות. הוא ביקש מהבריטים "להישאר בבתים ככל שניתן", "להגביל מגע עם אנשים אחרים ו"ולשמור על מרחק כשיוצאים החוצה".
ההנחיות יאפשרו בין השאר לבריטים לצאת מהבית לפעילות ספורטיבית יותר מפעם ביום. גם הנחיות מעודכנות על מסכות וקנסות אמורות להתפרסם. לקראת הצהרת ג'ונסון אמר שר השיכון הבריטי רוברט ג'נריק שהוא לא מתכוון להודיע על פתיחה מלאה של הכלכלה. הוא אמר שג'ונסון יציג מתווה "לשבועות ולחודשים הקרובים".
בין השאר יציג ג'ונסון מערכת שאמורה לסייע לבריטניה לנהל את המשבר. אותה מערכת מגדירה את מידת הסכנה שנשקפת לבריטים לפי חמש דרגות, מ"ירוקה" (הנמוכה ביותר) עד "אדומה" (הגבוהה ביותר). ג'נריק אמר שכרגע בריטניה כולה נמצאת בדרגה 4, ושהרשויות מנסות להגיע לדרגה 3 בהקדם האפשרי.
כאמור, במערכת הפוליטית כעסו על שינוי הסיסמא של קמפיין החזרה לשגרה. על רקע הקשיים באכיפת הסגר הודיעו מנהיגי סקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד שהם נשארים עם הסיסמא הנוכחית - "הישארו בבית". עד כה ארבע האומות (אנגליה, סקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד) פעלו בתיאום מלא במהלך משבר הקורונה. וויילס סקוטלנד וצפון אירלנד רשאיות להחליט על הנחיות בעצמן.
"אין מקום לניואנסים", אמר ג'ונתן אשוורת' ממפלגת הלייבור, שמשמש כדובר של מפלגת האופוזיציה בנושאי בריאות. הוא אומר שבריטים רבים יתבלבלו ויפרשו בצורה שגויה את שינוי הסיסמא. "הנגיף באמת מנצל את האמביוולנטיות, אנחנו חייבים הבהרות כל הזמן".
כמו במקומות אחרים בעולם, גם בריטניה חוששת שהקלות משמעותיות בשלב הזה יובילו לגל שני של נדבקים. ממשלת ג'ונסון מתמודדת גם כך עם ביקורת אדירה על התגובה המאוחרת למשבר הקורונה, והמחסור בציוד מגן לצוותים הרפואיים. ג'ונסון, נזכיר, חזר לפני שבועיים לתפקידו אחרי שהחלים מהנגיף.
בבריטניה מספר המתים עומד על 31,587 בני אדם. 215,260 נדבקו עד כה. הסאנדיי טיימס דיווח שמדענים שמייעצים לממשלה הזהירו שאם קצב הסרת ההגבלות יהיה מהיר מספר המתים עד סוף השנה יחצה את ה-100,000.
למרות הסגר בריטים רבים ניצלו את מזג האוויר הנוח ויצאו מהבתים בסוף השבוע. אתמול אמרה בתסכול המשטרה הבריטית שהיא "מנהלת קרב אבוד מראש", לנוכח תמונות של תושבים יוצאים בהמוניהם לפארקים בלונדון ולחוף הים בברייטון. בנוסף נצפו נהגים רבים יצאים לנסיעות "לא הכרחיות" בזמן הסגר.
בעמוד הטוויטר של משטרת רובע האקני בלונדון נכתב: "אנחנו נלחמים בקרב אבוד היום בפארקים. מאות אנשים יושבים עם פיצות, בירה ויין. כמו תמיד אנחנו מודים למי שמצייתים להנחיות".
"מילת המפתח היא זהירות קיצונית", אמר שר התחבורה גרנט שאפס. "עשינו עבודה נהדרת בשבעת השבועות האחרונים, שבהם אנשים כיבדו בצורה מרשימה את החוקים וההנחיות בגלל שיש שמש בסוף השבוע. זאת עלולה להיות טרגדיה מוחלטת".