ג'ונסון תחת מתקפה: "התוכנית מעורפלת, הוא מבלבל אנשים"
ראש ממשלת בריטניה הציג לפרלמנט את תוכניתו ליציאה מהסגר וספג ביקורת חריפה: "ההנחיות סותרות, לא ברור מה מותר ומה אסור". התוכנית כוללת לראשונה המלצה של הממשלה לחבוש מסכות. ג'ונסון: "נגיב בהתאם לתוצאות ההקלות, כל מהלך שגוי יכול להיות הרסני"
השלב הראשון בתוכנית של ג'ונסון כולל הקלות ראשונות בסגר כבר מיום רביעי. אנשים יורשו לצאת להתעמל בחוץ ללא הגבלה, במקום פעם אחת ביום, ויוכלו גם לצאת להשתזף. גם בילוי בפארקים ובחופים תותר, ומגרשי גולף וטניס יוכלו לחזור לפעילות. אנשים שאינם יכולים לעבוד מהבית יחזרו למקומות העבודה בתנאי שמדובר בחללים פתוחים, אך עליהם להשתדל שלא לנסוע בתחבורה ציבורית.
בשלב השני, החל מ-1 ביוני, עסקים קמעונאיים שאינם חיוניים יורשו לחזור לפעילות בתנאי שיפעלו על פי הנחיות הריחוק החברתי. בנוסף, נשקלת פתיחה של חלק מבתי הספר. בשלב השלישי הממשלה תאפשר פתיחת עסקים נוספים בהם מסעדות, בתי קפה, פאבים ומספרות, בהתאם להשפעת ההקלות הראשונות על שיעור הנדבקים. השלב השלישי יחל במהלך חודש יולי.
התוכנית כוללת גם הנחיה לכסות את הפה והאף בחנויות, באוטובוסים וברכבת התחתית, לאחר שבועות שבהם סירב ג'ונסון להורות על חבישת מסכות. במסמך הממשלתי בן 50 עמודים נכתב כי "אנשים צריכים לשאוף לחובש כיסוי פנים בחללים סגורים שבהם לא תמיד אפשר לשמור על ריחוק חברתי ובהם הם באים במגע עם אנשים שהם בדרך כלל לא פוגשים, למשל תחבורה ציבורית או בחנויות מסוימות".
עוד נכתב כי "כיסויי פנים מבד תוצרת בית יכולים לעזור להפחית את הסיכון להדבקה בנסיבות מסוימות". עם זאת, מדובר בהמלצה ולא בחוק, ואנשים לא ייענשו אם הם לא יחבשו מסכות.
בתוכנית אין פירוט ספציפי על הצעדים שהמעסיקים צריכים לנקוט כדי להבטיח את שלומם של העובדים. מנהיג האיגודים המקצועיים לן מקלוסקי אמר שג'ונסון מבלבל אנשים. "מיליוני אנשים נמצאים במבוכה", הוא אמר. גם במשטרה הזהירו כי ההנחיות לא ברורות ויקשו על האכיפה.
פיטר אוסו, בן 45, שחזר לעבוד באתר בנייה בפעם הראשונה מאז הסגר, אמר שהוא עצבני. "אנשים ישבו קרוב זה לזה ברכבת התחתית ואחרים נאלצו לעמוד. לא היה מרווח של שני מטרים. זה היום הראשון. אתה יכול לדמיין איך זה ייראה בסוף השבוע?", הוא אמר.
ג'ונסון אמר הערב למחוקקים כי הממשלה לא תהסס להחזיר את המגבלות אם ההקלות יובילו לעלייה בשיעור התחלואה. בנאום בפרלמנט בלונדון הוא הגן על התוכנית, שאותה חשף לראשונה אמש, ואמר שהמאבק בקורונה "הגיע לרגע המסוכן ביותר שבו כל מהלך שגוי יכול להיות הרה אסון. אז בשלב זה איננו יכולים ללכת רחוק יותר מאשר להכריז על צעד זהיר ראשון". הוא הודה כי ייתכן שהמגבלות יוסרו בזמנים שונים באזורים שונים במדינה, והוסיף כי תגובת הממשלה תהיה "גמישה" בהתאם למצב.
מנהיגים בסקוטלנד, ווילס וצפון אירלנד התנגדו לכמה מהצעדים של ג'ונסון בימים האחרונים. אך מי שתקף אותו בצורה החריפה ביותר היה מנהיג הלייבור קיר סטארמר שאמר שההנחיות לא ברורות וגורמות לבלבול ביחס למה שמותר ומה שאסור. הוא הוסיף כי ההנחיות לא ענו על שאלות מעשיות בסיסיות של הציבור לגבי חזרה לעבודה. "מה שהמדינה צריכה כרגע זה בהירות והרגעה, וברגע זה יש מחסור בשניהם", אמר סטארמר.
מנהיגת סקוטלנד, השרה הראשונה ניקולה סטרג'ון, אמרה ש"הסיכונים גדולים מדי" מכדי להקל על הסגר. "אם נסיר את ההגבלות מהר מדי, המגפה עלולה לצאת מכלל שליטה. משמעות הדבר היא שיותר אנשים ימותו וכולנו נישאר הרבה יותר זמן בסגר", היא אמרה. "יהיו כמובן סיכונים בכל זמן שנתחיל בהקלות, אך לפי דעתי כרגע הסיכון עדיין גדול מדי".
מנהיג המפלגה הלאומית הסקוטית איאן בלקפורד ביקש מג'ונסון שלא להשתמש בסלוגן החדש שהציג אתמול – "הישארו זהירים" במקום "הישארו בבתים" - בסקוטלנד, ווילס או צפון אירלנד אלא אם כן הממשלות האזוריות שם יסכימו. "ברור ש-24 השעות האחרונות הפיצו בלבול", אמר בלקפורד. "העברת מסרים סותרים מסכנת חיים". ג'ונסון השיב כי העצה "להישאר זהירים" עדיין תקפה.